Πλατύ: Ενας αστυνομικός στη μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων για τα εμβόλια

Αποφασισμένος να βάλει τέλος στη διάδοση των hoax, των ανυπόστατων φημών που αφορούν στο θέμα των παιδικών εμβολιασμών, φαίνεται ότι είναι αστυνομικός από την Ημαθία. Μετά τη μήνυση που υπέβαλε εναντίον του ιδιοκτήτη σάιτ που είχε δημοσιεύσει ότι «οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων» και η οποία οδήγησε τελικά στην καταδίκη του για διασπορά ψευδών ειδήσεων από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας τον Μάιο, ο ίδιος προχώρησε και σε νέα μηνυτήρια αναφορά, αυτή τη φορά εναντίον καθηγήτριας του Βόλου η οποία στο δικό της σάιτ φιλοξενεί την άποψη ότι «οι εμβολιασμοί βάζουν παράσιτα στα παιδιά μας».

Η μήνυση κατατέθηκε στο αστυνομικό τμήμα στο Πλατύ Ημαθίας τον Ιούνιο, ενώ μετά τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ημαθίας ο φάκελος με τη δικογραφία εστάλη στον αρμόδιο εισαγγελέα. Η «Κ» επικοινώνησε με την ιδιοκτήτρια και μοναδική συντάκτρια του σάιτ, καθηγήτρια μουσικής και συγγραφέα, η οποία τόνισε ότι δεν της έχει επιδοθεί τίποτα επισήμως και κατά συνέπεια «οτιδήποτε δημοσιεύσετε θα έχετε επιπτώσεις». Ωστόσο, η είδηση για τη μήνυση είχε αναρτηθεί από την ίδια στην ιστοσελίδα της ήδη από τις 19 Αυγούστου. Οπως γράφει συγκεκριμένα, «το ότι αφορά σε μένα (σ.σ. η μήνυση), επιβεβαιώθηκε τηλεφωνικά από το Αστ. Τμήμα στο Πλατύ Ημαθίας».

Είναι όμως λογικό να αμφισβητεί το ίδιο της το σάιτ, ανατρέχοντας κανείς στα περιεχόμενα του οποίου ανακαλύπτει άρθρα όπως «πρόγραμμα εμβολιασμού των Ηνωμένων Εθνών σκοπίμως σκότωσε παιδιά στη Συρία», «τελικά μας ψεκάζουν και ΜΕΣΑ στα αεροπλάνα;» όπως και διάφορα δημοσιεύματα που αμφισβητούν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική αλλαγή (αναφέρεται συχνά ως «εγ-κλιματική»), τα εμβόλια και οι «χημικοί αεροψεκασμοί» είναι οι τρεις βασικές θεματικές του ιστολογίου. Το άρθρο «Οι εμβολιασμοί βάζουν παράσιτα στα παιδιά μας» (η φράση είναι σε εισαγωγικά) αφορά στην ομιλία μιας «ακτιβίστριας και θεραπεύτριας» που μιλά για την έρευνά της σχετικά με τα παράσιτα από τους εμβολιασμούς και τη σύνδεσή τους με τον αυτισμό. «Το βίντεο προτείνεται για κάθε γονέα παιδιού με αυτισμό», σχολιάζει. «Αυτή η γυναίκα θεραπεύει τα παιδιά με την αφαίρεση αυτών των παρασίτων από το σώμα και την αποτοξίνωση. Τα παιδιά μας δηλητηριάζονται και αυτό πρέπει να σταματήσει μια για πάντα!».

Η ιστοσελίδα είχε αναφερθεί και στο δημοσίευμα της «Κ» για την πρώτη καταδίκη για είδηση hoax στην Ελλάδα (17/05/’16): «Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα βρήκαν πάτημα για να δημιουργήσουν δικαστικό προηγούμενο – καθόλου τυχαίο το “πρώτη” καταδίκη. Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα των ΜΜΕ και των φαρμακευτικών βρήκαν ή μάλλον... δημιούργησαν αφορμή για να πλήξουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα που είναι ισχυρό στην Ελλάδα έχοντας απηυδήσει με αυτούς τους Ελληνες που δεν τρέχουν να κάνουν όλα τα εμβόλια που διαφημίζουν κάθε μέρα τα ΜΜΕ... Σας περιμένω στη γωνία, κύριοι με τα πούπουλα, κοινώς κότες. Κάντε αυτό που νομίζετε και χαρά μου. Γιατί... για να καταδικάσετε κάποιον ότι λέει ψευδώς ότι μας ψεκάζουν, θα πρέπει ΠΡΩΤΑ ΕΣΕΙΣ να αποδείξετε ότι ΔΕΝ μας ψεκάζουν, σωστά;».

Στο σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης στην «πρώτη» εκείνη δίκη, πάντως (τα πρακτικά υπάρχουν στην ιστοσελίδα κατάρριψης αστικών μύθων Ελληνικά Hoaxes ellinikahoaxes.gr/2016/08/10/ta-praktika-tis-protis-dikis-gia-eidisi-hoax), αναφέρεται ότι τα γραφόμενα «διαβαζόμενα από πλήθος πολιτών - γονέων (...) μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχίες και φόβο σε αυτούς και δη να αποτρέψουν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους», ενώ το ζήτημα χαρακτηρίζεται «ιδιαίτερα σοβαρό για τη δημόσια υγεία».

πηγή: www.kathimerini.gr