Δυναμική κινητοποίηση ετοιμάζουν στην ΔΕΘ οι ένστολοι - Τι είπαν στην Βέροια

Απεργιακό κάλεσμα στους συναδέλφους τους και τους πολίτες να συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο την Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη, στην ΔΕΘ απηύθυναν σε συνέντευξη τύπου αστυνομικοί, πυροσβέστες και απόστρατοι αξιωματικοί του στρατού.

Όπως τόνισαν, η κυβέρνηση δεν υλοποιεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να επιστρέψει όλα τα χρήματα που παρανόμως κόπηκαν με τους μνημονιακούς νόμους, οι μισθοί τους έχουν μειωθεί και δεν αρκούν για να ζήσουν ενώ παράλληλα υπάρχει υποχρηματοδότηση των σωμάτων ασφαλείας και μείωση των θέσεων. Γι αυτούς τους λόγους ετοιμάζουν δυναμική κινητοποίηση την Παρασκευή στην ΔΕΘ και καλούν τους συναδέλφους αλλά και τον κόσμο να συμμετάσχει.

Ο Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ημαθίας είπε: «Η Ένωση Αποστράτων χρηματοδοτείται από τα μέλη της. Ο προϋπολογισμός του κράτους δεν συνεισφέρει στα έξοδά μας αλλά ζητάει τα αποθεματικά μας και τα χρησιμοποιεί όπως θέλει. Είχαμε 1,5 ευρώ απώλειες από το PSI και 1 εκατομμύριο ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015. Από το 2012 είχαμε μειώσεις έως και 30%. Αντιδράσαμε και δυναμικά και νομικά και δικαιωθήκαμε. Το Ελεγκτικό Συνέδριο επέβαλε πρόστιμο στον Υπουργό Οικονομικών γιατί δεν εφάρμοζε το νόμο. Κάποια στιγμή αποφασίστηκε να δοθούν πίσω τα μισά, τα οποία δίνονται με δόσεις. Υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας. Απαιτούμε συμμόρφωση της διοίκησης με τις υποχρεώσεις της και με το σύνταγμα και καλούμε τους πολίτες της Ημαθίας να ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας. Είμαστε 320 μέλη».

Ο Απόστολος Μούρτης, εκπρόσωπος των αστυνομικών Ημαθίας τόνισε: «Τα προβλήματα συσσωρεύτηκαν. Η πολιτική που ακολουθείται ποικίλει από εκτροπές. Το αστυνομικό προσωπικό έχει μπροστά του την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών (κατάργηση Τμήματος Ασφαλείας Νάουσας, Αστυνομικού Τμήματος Πλατέος). Οι συνθήκες εργασίας στο Πλατύ των συναδέλφων μας διασαλεύονται και στη Νάουσα κανείς δεν ξέρει πόσοι θα υπηρετούν εκεί. Αντιδράσαμε και αυτό που μένει να δούμε μετά το προεδρικό διάταγμα να δούμε τις οργανικές θέσεις. Θα υπηρετούν λιγότεροι. Πάλι θα πρέπει να απευθυνθούμε στο φιλότιμο του αστυνομικού για τα ίδια αποτελέσματα. Ο μισθός του την τελευταία την τελευταία πενταετία έχει μειωθεί 30% και συνεισφέρει στον εξοπλισμό του, στην επισκευή του περιπολικού, στην καθαριότητα κ.α. Εκτός από αυτό, έχουμε να αντιμετωπίσουμε την εκτροπή της κυβέρνηση σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στους ίδιους της τους νόμους. Εμείς τις αποφάσεις για τον λαό δεν τις εκτελούμε εν μέρει. Το κάνει η κυβέρνηση και δίνει πίσω μόνο το 50% των χρημάτων που πρέπει να μας επιστρέψει. Η κυβέρνηση που ήταν μέχρι χθες στις πορείες και μας χτυπούσε στην πλάτη, τώρα είναι απέναντι. Ο αγώνας θα είναι συγκρουσιακός μέχρι την δικαίωση. Καλούμε τον λαό της Ημαθίας να είναι δίπλα μας και τους θέλουμε κοντά μας. Έχουμε ζητήσει το δικαίωμα στην απεργία. Θέλουμε να έχουμε το δικαίωμα να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας».

Ο Κυριάκος Αλεξίου, εκπρόσωπος των πυροσβεστών σημείωσε: «Τα προβλήματα των ένστολων είναι κοινά και πολλά. Είμαστε εργαζόμενοι και θέλουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας με αξιοπρέπεια. Οι αμοιβές μας, εν ενεργεία και συνταξιούχων, έχουν ψαλιδιστεί βάναυσα. Η ανέχεια μπήκε στα σπίτια μας. Τα προβλήματα είναι πολλά. Αυτοί που κυβερνούν σήμερα, έσχιζαν τα ιμάτια τους ότι θα είναι δίπλα μας και σήμερα κωφεύουν και δεν εφαρμόζουν το νόμο. Θα κάνουμε το τελευταίο ανάχωμα και θέλουμε να συμπαρασταθούν όλοι αυτοί που μας χτυπούν την πλάτη. Η συμπαράστασή τους είναι δεδομένοι. Εμείς είμαστε αυτοί που παρέχουν την ασφάλεια στους πολίτες. Αναφορικά με τα υλικά και τα μέσα που μας παρέχονται για να κάνουμε το έργο μας, δίνονται με το σταγονόμετρο. Δεν αφήνουμε τα οχήματα μας χωρίς αναλώσιμα, σχίζουμε τις σάρκες μας και κάνουμε το έργο μας. Βγαίνουμε στην…γύρα και ζητιανεύουμε και με χορηγίες καλύπτουμε ανάγκες. Ο εξοπλισμός μας έχει ιδιαίτερες προδιαγραφές και δεν μπορούμε να τις βρούμε και να τις αγοράσουμε. Οι τελευταίες που λάβαμε ήταν το 2008. Ο Έλληνας πυροσβέστης μέχρι πρόσφατα είχε μόνο μια στολή. Πρόσφατα ήρθε μια δεύτερη».

Ο Νικόλαος Τρίγκας εκπρόσωπος των αποστράτων αστυνομικών υπογράμμισε : «Θα βρεθούμε για άλλη μια φορά τα αυτονόητα. Θέλουμε η πολιτεία να σεβαστεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Να σεβαστεί την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους, την Παρασκευή να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση ώστε να πείσουμε την πολιτεία να εφαρμόσει τους νόμους».