Η Εθνική ετοιμάζεται για το UEFA Nations League

Με το βλέμμα στραμμένο στο Euro 2020 δουλεύει η Eθνική, αλλά αυτή τη φορά με έναν ενδιάμεσο σταθμό: το νεοσύστατο UEFA Nations League . «Στόχος είναι η πρόκριση από νωρίς στο Euro και ο προβιβασμός στον όμιλο Β», δήλωσε ο Μίκαελ Σκίμπε μετά την κλήρωση για τα γκρουπ του ομίλου. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ας ρίξουμε μια ματιά στην καινούργια διοργάνωση της FIFA.

Το Nations League, ελληνιστί Πρωτάθλημα των Εθνών, θα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και θα συμμετέχουν σ' αυτό οι 55 εθνικές ομάδες της Ευρώπης. Οι ομάδες χωρίζονται σε 4 ομίλους δυναμικότητας, με 4 γκρουπ στον κάθε όμιλο. Η κατανομή γίνεται σύμφωνα με τη κατάταξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έτσι, στον όμιλο Α βρίσκουμε τις πιο δυνατές ευρωπαϊκές ομάδες, ενώ στον όμιλο D τις πιο αδύναμες. Τα δύο πιο σημαντικά σημεία του τουρνουά είναι ότι οι 4 πρώτες ομάδες κάθε ομίλου ανεβαίνουν στον αμέσως ανώτερο για την επόμενη διοργάνωση ενώ αν δεν περάσουν από τα προκριματικά του Euro 2020, πάνε στα play-offs και έχουν μία ακόμα ευκαιρία για τους τελικούς.

Η Ελλάδα βρίσκεται στον όμιλο C του Nations League, και έπειτα από κλήρωση που έγινε πριν λίγες μέρες στη Λωζάννη, είναι στο ίδιο γκρουπ με την Ουγγαρία, τη Φινλανδία και την Εσθονία. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός αποσκοπεί στην πρώτη θέση, ώστε να ανέβει η Εθνική στον όμιλο Β και να πάει στα play-offs του Euro, που θα γίνουν το Μάρτιο του 2020. Με τους τρεις αντιπάλους του γκρουπ, η Εθνική έχει αναμετρηθεί στο παρελθόν, βγαίνοντας τις περισσότερες φορές νικήτρια. Ψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη από τις άλλες ομάδες του γκρουπ, η Ελλάδα θεωρείται φαβορί. Ωστόσο ο Σκίμπε εκτιμά ότι χρειάζεται προσοχή καθώς οι ομάδες είναι καλές αμυντικά και έχουν δυναμική.

Επιπλέον, ανεπίσημα ακόμα, συζητιέται το ενδεχόμενο οι 4 από τις 13 ευρωπαϊκές ομάδες που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, να επιλέγονται με βάση τα αποτελέσματα του Nations League. Και μπορεί η Ελλάδα να απέτυχε στην πρόκριση για τη Ρωσία, όμως όπως όλα δείχνουν αρχίζει τη σκληρή προετοιμασία για μια νέα διεθνή πορεία. Άλλωστε θα χρειαστεί ακόμα πολύ δουλειά για να βρεθεί ανάμεσα στους 32 του Παγκοσμίου, δίπλα σε θρύλους του ποδοσφαίρου, όπως τα μεγάλα φαβορί Γερμανία και Βραζιλία .

Το μεγάλο ταξίδι ξεκινάει το Σεπτέμβριο με την καινούργια διοργάνωση!