Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου στη Βέροια η τελετή απόδοσης των έργων αποκατάστασης δύο σημαντικών οθωμανικών μνημείων της πόλης, του Τεμένους Ορτά και του Δίδυμου Οθωμανικού Λουτρού.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Δίδυμου Οθωμανικού Λουτρού, ενώ ακολούθησε ξενάγηση των επισήμων και των επισκεπτών στα δύο μνημεία.
Την εκδήλωση χαιρέτισε η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Γεωργία Στρατούλη, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό των δύο μνημείων και στη σημασία των εργασιών αποκατάστασής τους.
Το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό βρίσκεται στο κέντρο της Βέροιας και χρονολογείται στα τέλη του 15ου αιώνα. Αποτελείται από δύο διακριτά τμήματα, το ανδρικό και το γυναικείο λουτρό.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ανδρικό τμήμα, όπου διατηρούνται σπάνιες τοιχογραφίες με σκηνές κυνηγιού, οι οποίες αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο της ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας του μνημείου.
Το Τέμενος Ορτά αποτελεί επίσης ένα σημαντικό κατάλοιπο της οθωμανικής περιόδου της Βέροιας και βρίσκεται κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Η αποκατάσταση των δύο μνημείων αποτέλεσε ένα απαιτητικό έργο. Το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό αποκαταστάθηκε με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το κύριο έργο για την αποκατάσταση του Τεμένους Ορτά χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Λάζαρος Τσαβδαρίδης, η βουλευτής Ημαθίας Στέλλα Αραμπατζή, η επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμβολή της Αγγελικής Κοτταρίδη στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τη μελέτη και τις εργασίες αποκατάστασης των μνημείων.
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στη μοναδική ιστορική διαχρονία της Βέροιας, η οποία, όπως σημείωσε, αποτελεί ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού πολιτισμού.
Όπως τόνισε, η ιστορία της πόλης εκτείνεται από τα προϊστορικά χρόνια έως και την οθωμανική περίοδο, αφήνοντας ένα μοναδικό αποτύπωμα στον αστικό και πολιτιστικό της ιστό.
Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στα μνημεία της Βέροιας, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πόλους έλξης και πολιτιστικά τοπόσημα, αλλά και στη σημασία της ανάδειξης των ιστορικών γειτονιών και των οθωμανικών λουτρών.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η άναρχη δόμηση είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλά μνημεία και να αλλοιωθεί σε σημαντικό βαθμό το πολιτιστικό τοπίο της πόλης. Όπως ανέφερε, το τοπίο αυτό σταδιακά αποκαθίσταται και επανασυστήνεται μέσα από τα έργα του Υπουργείου Πολιτισμού, με κορυφαίο παράδειγμα την Παλαιά Μητρόπολη.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό, σημειώνοντας ότι οι ίδιοι οι πολίτες είχαν κινητοποιηθεί, συγκεντρώνοντας υπογραφές και πιέζοντας για την αποκατάσταση του μνημείου.
Όπως υπογράμμισε, η κινητοποίηση αυτή δείχνει ότι «ο κόσμος θέλει τα μνημεία του να αποκαθίστανται» και επιθυμεί τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς όλων των ιστορικών περιόδων.
Η Υπουργός τόνισε ακόμη τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης των έργων, ώστε αυτά να αποδίδονται προς όφελος των πολιτών, οι οποίοι μπορούν να απολαμβάνουν τις πολιτιστικές υποδομές ως Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες.
Σύμφωνα με την ίδια, η απόδοση των δύο μνημείων προσθέτει αξία στη συγκεκριμένη γειτονιά της Βέροιας.
Μάλιστα, αναφέρθηκε στην εικόνα που παρουσίαζαν τα μνημεία πριν από μερικά χρόνια, όταν αποτελούσαν, όπως είπε, εστίες μόλυνσης, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα έχουν αποκατασταθεί, ομορφαίνουν τη γειτονιά και ταυτόχρονα λειτουργούν ως «ταυτοτικό στοιχείο γι’ αυτό που είμαστε».
«Στόχος μας είναι να αποδίδουμε έργα, μνημεία και πολιτιστικές υποδομές στις τοπικές κοινωνίες για τη δική τους ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη.
Μετά την τελετή ακολούθησε ξενάγηση των επισήμων στα μνημεία από την Αγγελική Κοτταρίδη, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις σε ομάδες επισκεπτών.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, οι οποίοι στον αύλειο χώρο του λουτρού επένδυσαν μουσικά την ξενάγηση.
Συμμετείχαν οι μουσικοί Γιάννης Μπαλιάκας στο ακουστικό μπάσο, Κυριάκος Κατσαβός στην ποντιακή λύρα και Ιορδάνης Κουτσιμανής στο ούτι.
Την εκδήλωση ολοκλήρωσε η χορωδία του Ωδείου Φίλιππος Filippos Glee, η οποία ερμήνευσε μουσικά κομμάτια, προσθέτοντας μια ξεχωριστή πολιτιστική διάσταση στην παρουσίαση των δύο ανακαινισμένων μνημείων.

















