Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε ολόκληρη τη χώρα θα εφαρμόσει η Ελληνική Αστυνομία την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026, ενόψει της εθνικής επετείου. Παράλληλα, θα ισχύσουν περιορισμοί στην κυκλοφορία φορτηγών άνω των 3,5 τόνων σε συγκεκριμένα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων και των εθνικών οδών.
Στόχος των μέτρων είναι η διευκόλυνση των μετακινήσεων, η ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας και η πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, ιδιαίτερα στα σημεία όπου αναμένεται αυξημένη κίνηση.
Ενισχυμένοι έλεγχοι στο οδικό δίκτυο
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., οι υπηρεσίες Τροχαίας θα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, με περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα να πραγματοποιούν ελέγχους σε βασικούς οδικούς άξονες, στις εισόδους και εξόδους μεγάλων πόλεων, αλλά και στο εσωτερικό των αστικών κέντρων.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε σημεία όπου καταγράφεται αυξημένη συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων.
Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν κυρίως στην υπερβολική ταχύτητα, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, τα αντικανονικά προσπεράσματα, τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, καθώς και στη μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους.
Παράλληλα, θα ελέγχονται η ασφαλής μεταφορά παιδιών, η οδήγηση χωρίς άδεια, η κατάσταση των ελαστικών και η τήρηση των προβλεπόμενων τεχνικών ελέγχων των οχημάτων.
Πότε απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών
Για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων θα εφαρμοστεί απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, σε συγκεκριμένους δρόμους και κατευθύνσεις.
Τρίτη 27 Οκτωβρίου
Η απαγόρευση θα ισχύει κυρίως στα ρεύματα εξόδου από τα μεγάλα αστικά κέντρα, μεταξύ άλλων προς Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Καβάλα, Ιωάννινα και Καλαμάτα.
Τετάρτη 28 Οκτωβρίου
Οι περιορισμοί θα εφαρμοστούν κυρίως στα ρεύματα επιστροφής, προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλους βασικούς προορισμούς.
Στους αυτοκινητοδρόμους που περιλαμβάνονται στα μέτρα συγκαταλέγονται ο Α1 (Αθήνα – Θεσσαλονίκη), ο Α8 (Αθήνα – Πάτρα), η Ιόνια Οδός, ο Ε65 και ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Πελοποννήσου.
Τι ισχύει για τις μετακινήσεις από και προς την Ημαθία
Για τους οδηγούς της Ημαθίας ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιορισμοί στον αυτοκινητόδρομο Α1, που συνδέει τη Βόρεια Ελλάδα με τη Θεσσαλία και την Αθήνα.
Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, από τις 16:00 έως τις 22:00, η απαγόρευση αφορά, μεταξύ άλλων, το τμήμα από τα διόδια Μακρυχωρίου έως τον κόμβο Λεπτοκαρυάς, στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.
Την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, από τις 16:00 έως τις 23:00, ο περιορισμός θα ισχύει στην αντίθετη κατεύθυνση, από τον κόμβο Λεπτοκαρυάς έως τα διόδια Μακρυχωρίου, προς Αθήνα.
Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση δεν προβλέπεται γενική απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών σε ολόκληρο τον Α1 ή στην Εγνατία Οδό, αλλά μόνο στα συγκεκριμένα τμήματα που αναφέρονται στην απόφαση.
Ποια φορτηγά εξαιρούνται
Από την απαγόρευση εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων, υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται φορτηγά που μεταφέρουν ζώντα ζώα, ευπαθή τρόφιμα, νωπά οπωροκηπευτικά και επιτραπέζιες ελιές, καθώς και οχήματα οδικής βοήθειας.
Εξαιρούνται επίσης οχήματα έκτακτης ανάγκης, φορτηγά οργανισμών κοινής ωφέλειας που μετακινούνται για την αποκατάσταση έκτακτων βλαβών, οχήματα μεταφοράς ιατρικού οξυγόνου και άλλες ειδικές κατηγορίες που προβλέπονται στην απόφαση.
Συστάσεις προς τους οδηγούς
Η Ελληνική Αστυνομία καλεί τους οδηγούς να ελέγχουν την κατάσταση των οχημάτων τους πριν από κάθε ταξίδι, να ενημερώνονται για τις καιρικές και κυκλοφοριακές συνθήκες και να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στην τήρηση των ορίων ταχύτητας, στην αποφυγή χρήσης κινητού τηλεφώνου και στην κατανάλωση αλκοόλ πριν από την οδήγηση.
Οι οδηγοί καλούνται επίσης να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων και να χρησιμοποιούν τα προβλεπόμενα μέσα προστασίας για όλους τους επιβάτες.
Οι αναλυτικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στις δύο ανακοινώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, για τα αυξημένα μέτρα Τροχαίας και την απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών.












