Σε τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, από τις 12:00 έως τις 15:00, προχωρούν οι δικαστικοί υπάλληλοι, έπειτα από απόφαση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος.
Η κινητοποίηση συμπίπτει με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους και, σύμφωνα με την ΟΔΥΕ, αποτελεί την αφετηρία ενός νέου κύκλου δράσεων, με αίτημα την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τη λειτουργία των δικαστηρίων και τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων.
Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα Δικαστικά Μέγαρα όλης της χώρας, ενώ στην Αθήνα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Δικαστικό Μέγαρο της Ευελπίδων.
Πριν από την κινητοποίηση θα προηγηθεί πανελλαδική συνδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΔΥΕ με τα Διοικητικά Συμβούλια των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων, με αντικείμενο την ενημέρωση και τον συντονισμό των επόμενων ενεργειών.
Η Ομοσπονδία προαναγγέλλει, παράλληλα, κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέσα στο επόμενο δίμηνο. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται συναντήσεις με πολιτικά κόμματα, περιφερειακές συνδιασκέψεις και παρεμβάσεις ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τα προβλήματα που, όπως υποστηρίζουν οι δικαστικοί υπάλληλοι, έχουν δημιουργηθεί από τον νέο δικαστικό χάρτη και τις αλλαγές στη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών.
Η ΟΔΥΕ έχει ακόμη αποφασίσει την προκήρυξη τριήμερης πανελλαδικής απεργίας, η οποία τοποθετείται χρονικά στο διάστημα από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 2026, χωρίς προς το παρόν να έχουν ανακοινωθεί οι ακριβείς ημερομηνίες.
Μεταξύ των βασικών αιτημάτων των δικαστικών υπαλλήλων είναι η βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στα δικαστήρια, η επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών, οι μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και η καταβολή απλήρωτων υπερωριών για εργασία σε Σαββατοκύριακα και αργίες.
Η στάση εργασίας της 16ης Σεπτεμβρίου αναμένεται να επηρεάσει τη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών σε ολόκληρη τη χώρα κατά το τρίωρο 12:00–15:00.
















