Μια νέα αλλαγή στη διαδικασία δήλωσης της ακίνητης περιουσίας φέρνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και των λαθών κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Με δύο νέες αποφάσεις προβλέπεται η αυτόματη συμπλήρωση του Κωδικού Αριθμού Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) στη δήλωση Ε9, αξιοποιώντας τα στοιχεία που έχουν ήδη καταχωριστεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή myPROPERTY.
Η εξέλιξη αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και κατοίκους της Ημαθίας που προχωρούν σε αγοραπωλησίες, δωρεές ή γονικές παροχές κατοικιών, οικοπέδων και αγροτεμαχίων.
Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στις αποφάσεις Α.1201/2026 και Α.1203/2026 της ΑΑΔΕ και αποσκοπούν στην καλύτερη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων της φορολογικής διοίκησης.
Πώς θα λειτουργεί η νέα διαδικασία
Μέχρι σήμερα, η καταχώριση των στοιχείων ενός ακινήτου σε διαφορετικές ηλεκτρονικές εφαρμογές μπορούσε να απαιτεί επαναλαμβανόμενες ενέργειες από τους φορολογούμενους ή τους επαγγελματίες που χειρίζονται τις σχετικές δηλώσεις.
Με τη νέα διαδικασία, ο ΚΑΕΚ θα μεταφέρεται αυτόματα στη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9, εφόσον έχει ήδη καταχωριστεί στα στοιχεία της αντίστοιχης συναλλαγής μέσω του myPROPERTY.
Ο ΚΑΕΚ αποτελεί τον μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης ενός ακινήτου στο Εθνικό Κτηματολόγιο και χρησιμοποιείται για την ακριβή αναγνώρισή του.
Η αυτοματοποιημένη μεταφορά του αναμένεται να περιορίσει την ανάγκη χειροκίνητης καταχώρισης, αλλά και τα πιθανά λάθη που προκύπτουν όταν τα ίδια στοιχεία συμπληρώνονται περισσότερες από μία φορές.
Ποιες μεταβιβάσεις αφορά
Οι αλλαγές καλύπτουν βασικές κατηγορίες συναλλαγών ακινήτων, όπως οι αγοραπωλησίες, οι δωρεές και οι γονικές παροχές.
Στις περιπτώσεις αυτές, τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο myPROPERTY θα αξιοποιούνται για την ενημέρωση του Ε9, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που προβλέπουν οι σχετικές αποφάσεις.
Η αλλαγή δεν σημαίνει ότι καταργείται η υποχρέωση ελέγχου των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξακολουθήσουν να επιβεβαιώνουν ότι τα δεδομένα που εμφανίζονται στο Ε9 είναι σωστά και ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση του ακινήτου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αγροτεμάχια της Ημαθίας
Η νέα διαδικασία έχει πρακτική σημασία και για την Ημαθία, όπου μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας αφορά αγροτικές εκτάσεις.
Σε περιοχές της Βέροιας, της Νάουσας και της Αλεξάνδρειας πραγματοποιούνται μεταβιβάσεις αγροτεμαχίων, συχνά στο πλαίσιο γονικών παροχών, κληρονομικών διευθετήσεων και οικογενειακών μεταβιβάσεων περιουσίας.
Η σωστή καταχώριση των στοιχείων αυτών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι ασυμφωνίες μεταξύ φορολογικών δηλώσεων και κτηματολογικών δεδομένων μπορούν να δημιουργήσουν πρόσθετες δυσκολίες στους ιδιοκτήτες.
Η αυτόματη συμπλήρωση του ΚΑΕΚ αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την καλύτερη αντιστοίχιση των πληροφοριών που τηρούνται στις διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες.
Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες
Παρά την αυτοματοποίηση, οι πολίτες που προχωρούν σε μεταβιβάσεις ακινήτων θα πρέπει να ελέγχουν την ορθότητα των στοιχείων τους.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν υπάρχουν εκκρεμότητες στο Κτηματολόγιο, ασυμφωνίες στην περιγραφή του ακινήτου ή διαφοροποιήσεις μεταξύ τίτλων ιδιοκτησίας και φορολογικών δηλώσεων.
Η αυτόματη μεταφορά του ΚΑΕΚ δεν επιλύει από μόνη της τέτοια προβλήματα, ούτε υποκαθιστά τις διαδικασίες διόρθωσης λανθασμένων κτηματολογικών εγγραφών.
Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους συμβολαιογράφους και τους λογιστές, πάντως, η νέα δυνατότητα μπορεί να περιορίσει τις επαναλαμβανόμενες καταχωρίσεις και να διευκολύνει τη διεκπεραίωση των συναλλαγών.
Η εξέλιξη εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια ψηφιοποίησης των φορολογικών διαδικασιών, με στόχο την απλούστευση των συναλλαγών των πολιτών με τη φορολογική διοίκηση.
















