Ένα σπουδαίο μνημείο της βυζαντινής κληρονομιάς της Μακεδονίας θα «ταξιδέψει» νοερά στην Πάτρα το Σάββατο 26 Απριλίου, μέσα από μία επιστημονική διάλεξη αφιερωμένη στην ιστορία και την αρχιτεκτονική του.
Ο πατρινός επιστήμονας και ειδικός στη βυζαντινή αρχαιολογία, Δρ Γιώργος Σκιαδαρέσης – Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους – θα παρουσιάσει διάλεξη με τίτλο: «Η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας: η εξέλιξη της αρχιτεκτονικής της».
Στο επίκεντρο της παρουσίασης θα βρεθεί ο ναός της Παλαιάς Μητρόπολης της Βέροιας, ένα από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά μνημεία της βυζαντινής περιόδου. Η Παλαιά Μητρόπολη αποτελεί εμβληματικό δείγμα της μακραίωνης ιστορίας της πόλης και της εξέλιξης της βυζαντινής ναοδομίας, συνδυάζοντας στοιχεία από διαφορετικές χρονικές φάσεις και τεχνοτροπίες.
Η διάλεξη αναμένεται να φωτίσει άγνωστες πτυχές του μνημείου, αναδεικνύοντας την αρχιτεκτονική του σημασία αλλά και την ιστορική του διαδρομή μέσα στους αιώνες.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα και απευθύνεται τόσο στο εξειδικευμένο κοινό όσο και σε όσους ενδιαφέρονται για τη βυζαντινή τέχνη και την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.















