Με ένα ιδιαίτερο εργαστήριο αφιερωμένο στις παραδοσιακές φορεσιές και τα κοσμήματα από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Καππαδοκία άνοιξε το απόγευμα της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου, στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, το διήμερο 6ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αιγών.
Το φεστιβάλ, που πραγματοποιείται για έκτη συνεχή χρονιά, διοργανώνεται από την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, με τη συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, και φέτος έχει ως κεντρικό θεματικό άξονα «Ένας ήχος, μία κουλτούρα – Η επιρροή του Μ. Αλεξάνδρου στις χώρες της καθ’ ημάς Ανατολής».
Μέσα από τις εκδηλώσεις του διημέρου, στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου, αναδεικνύεται η διαχρονική πολιτιστική σύνδεση της Μακεδονίας με τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής.
Η πρώτη ημέρα του φεστιβάλ ξεκίνησε με την παρουσίαση παραδοσιακών ενδυμασιών, κοσμημάτων, υλικών και διακοσμητικών στοιχείων από περιοχές της Μικράς Ασίας.
Η Λένα Καλαμαρινού, κατασκευάστρια παραδοσιακών ενδυμασιών, παρουσίασε στο κοινό τρεις χαρακτηριστικές φορεσιές: την αστική φορεσιά του Πόντου, καθώς και δύο ορεινές φορεσιές από τη Σάντα και τη Ματσούκα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα κοσμήματα, τα υλικά, τα μοτίβα και τα διακοσμητικά στοιχεία που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες στις συγκεκριμένες περιοχές.
Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Χατζηαγγελίδης, χοροδιδάσκαλος και συλλέκτης φορεσιών, παρουσίασε τη γυναικεία φορεσιά της Προύσας, αλλά και φορεσιές από άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας και Καππαδοκίας.
Το εργαστήριο είχε ως στόχο να γνωρίσει το κοινό τις ενδυμασίες, τα κοσμήματα και τα αξεσουάρ που αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής των Ελλήνων στις περιοχές αυτές.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με υφάσματα και υλικά, να γνωρίσουν τεχνοτροπίες και να παρακολουθήσουν στοιχεία της δημιουργικής διαδικασίας κατασκευής των παραδοσιακών ενδυμασιών, με τους εισηγητές να απαντούν σε ερωτήματα κι απορίες του κοινού.

















