Με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον» στη Βέροια, η παρουσίαση του βιβλίου της Αθηνάς-Χριστίνας Τζένου με τίτλο «Ισορροπώντας μεταξύ αναπηρίας και “κανονικότητας”». Μια αυτοβιογραφική αφήγηση που αναδεικνύει τις εμπειρίες, τις δυσκολίες, τις διεκδικήσεις και τα όνειρα ενός ανθρώπου με κινητική αναπηρία, θέτοντας παράλληλα ουσιαστικά ερωτήματα για τη συμπερίληψη, την κοινωνική αποδοχή και την έννοια της «κανονικότητας».
Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι εκδόσεις Στίξις με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου «Εξώφυλλο» και του ξενοδοχείου “Αιγές Μέλαθρον”, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τη συγγραφέα και να συμμετάσχει σε μια συζήτηση γύρω από την αναπηρία, τις κοινωνικές προκαταλήψεις και τα εμπόδια που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους.
Την παρουσίαση συντόνισε ο οδοντίατρος Βασίλης Αγγελής, ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο Δημήτρης Αποστολίδης, παθολόγος με εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη και την αρτηριακή πίεση, οι εκπαιδευτικοί Ελπίδα Μαραντίδου και Κλειώ Αντωνιάδου, η καθηγήτρια και φιλόλογος Ολυμπία Τσιάρα και ο ψυχίατρος Χαράλαμπος Κατόγλου.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Βασίλης Αγγελής παρουσίασε την Αθηνά-Χριστίνα Τζένου ως μια νέα γυναίκα που αποφάσισε να μετατρέψει τα προσωπικά της βιώματα σε συγγραφικό έργο. Χαρακτήρισε το πρώτο της βιβλίο ως μια ουσιαστική κατάθεση ψυχής, μέσα από την οποία η συγγραφέας ξεδιπλώνει σκέψεις, συναισθήματα και εμπειρίες που σημάδεψαν τη διαδρομή της.
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών που γνώρισαν την Αθηνά από τα μαθητικά της χρόνια και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εξέλιξή της.
Η Ελπίδα Μαραντίδου, δασκάλα της συγγραφέα στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, αναφέρθηκε στο πείσμα, την επιμονή και την προσπάθεια που τη χαρακτήριζαν από μικρή ηλικία. Ξεχώρισε μάλιστα ένα περιστατικό που περιγράφεται και στο βιβλίο, όταν είχε ζητήσει από τη μικρή τότε Αθηνά να μοιράσει τα τετράδια στους συμμαθητές της. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε, κατάφερε να ολοκληρώσει την αποστολή της, νιώθοντας μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό. Όπως εξήγησε, εκείνη η φαινομενικά απλή δραστηριότητα είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση του παιδιού και του επέτρεψε να αισθανθεί ικανό, ισότιμο και ελεύθερο.
Η κ. Μαραντίδου σημείωσε ότι σήμερα η Αθηνά βρίσκεται ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς ως συνάδελφος, έχοντας διανύσει μια διαδρομή γεμάτη προσπάθεια και δημιουργικότητα. Χαρακτήρισε το βιβλίο σημαντικό επίτευγμα και μια ποιοτική κατάθεση ψυχής, που αναδεικνύει την ανάγκη για ενσυναίσθηση, αποδοχή και ουσιαστική προσβασιμότητα. Στα παιδικά χρόνια της συγγραφέα αναφέρθηκε και η Κλειώ Αντωνιάδου, η οποία υπήρξε επίσης δασκάλα της και σήμερα είναι συνάδελφός της. Μέσα από μια αναδρομή στον χρόνο, θυμήθηκε στιγμές από τη σχολική πορεία της Αθηνάς, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα στέκεται ισότιμα στον επαγγελματικό χώρο, ως άξια συνάδελφος και συνοδοιπόρος. Για το βιβλίο σημείωσε ότι αποτελεί ένα ζωντανό μάθημα ζωής, γραμμένο με λόγο απλό, ειλικρινή και βαθιά συγκινητικό. Μέσα από τις σελίδες του, όπως ανέφερε, η συγγραφέας οδηγεί τον αναγνώστη στις λεπτές ισορροπίες της δικής της πραγματικότητας, δείχνοντας ότι η αναπηρία δεν καθορίζει την αξία ή την ταυτότητα ενός ανθρώπου. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη η συμπερίληψη και η αποδοχή της διαφορετικότητας να μην παραμένουν θεωρητικές έννοιες, αλλά να αποτελούν καθημερινή πράξη.
Η Ολυμπία Τσιάρα, η οποία είχε γνωρίσει την Αθηνά ως καθηγήτριά της σε φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης πριν από περίπου 20 χρόνια, μίλησε για τη σχέση τους και αναφέρθηκε στον χαρακτήρα της συγγραφέα. Εστιάζοντας στο περιεχόμενο του βιβλίου, υπογράμμισε τον βιωματικό του χαρακτήρα, καθώς μέσα από την προσωπική αφήγηση αποτυπώνονται εμπειρίες ζωής, σκέψεις και συναισθήματα που επιτρέπουν στον αναγνώστη να προσεγγίσει την πραγματικότητα της κινητικής αναπηρίας από την οπτική του ίδιου του ανθρώπου που τη βιώνει.
Μια διαφορετική διάσταση στη συζήτηση έδωσε ο Δημήτρης Αποστολίδης, ο οποίος μίλησε τόσο με την επιστημονική του ιδιότητα όσο και μέσα από την προσωπική του εμπειρία ως πατέρας της Σοφίας, ενός κοριτσιού με σύνδρομο Down. Όπως επισήμανε, παρότι η νοητική αναπηρία διαφέρει από την κινητική, υπάρχουν κοινές προκλήσεις που αφορούν την κοινωνική αποδοχή, την ισότιμη συμμετοχή και την αντιμετώπιση των στερεοτύπων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον ρόλο του πατέρα του, Αναστάσιου Αποστολίδη, ο οποίος υπηρέτησε ως δάσκαλος και σχολικός σύμβουλος Ειδικής Αγωγής, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας διαφορετικής αντίληψης για την εκπαίδευση και την κοινωνική αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία. Ο κ. Αποστολίδης στάθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα που απαιτούν ουσιαστικές παρεμβάσεις. Αναφέρθηκε επίσης σε χαρακτηριστικά σημεία του βιβλίου, τα οποία, όπως σημείωσε, αξίζει να ανακαλύψει ο αναγνώστης.
Από την πλευρά του, ο ψυχίατρος Χαράλαμπος Κατόγλου μίλησε για τη γνωριμία του με τη συγγραφέα, καταθέτοντας παράλληλα τη δική του οπτική και εμπειρία ως άτομο με αναπηρία.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση της ίδιας της Αθηνάς-Χριστίνας Τζένου, η οποία μίλησε για την απόφασή της να γράψει το βιβλίο και τους στόχους που επιδιώκει να υπηρετήσει μέσα από αυτό.
Όπως εξήγησε, πρόκειται για μια αυτοβιογραφία που περιγράφει τα προσωπικά της βιώματα και την καθημερινότητά της με την κινητική αναπηρία, χωρίς ωραιοποιήσεις και στερεότυπα.
Η συγγραφέας ανέφερε ότι το έργο της έχει πολλαπλούς κοινωνικούς στόχους. Επιδιώκει να αναδείξει κατά πόσο η ελληνική κοινωνία είναι πραγματικά συμπεριληπτική, να καταδείξει τις καθυστερήσεις και τις αδυναμίες του κράτους σε ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας και να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες σε ανθρώπους που δεν έχουν άμεση επαφή με την κινητική αναπηρία.
Παράλληλα, θέλει να ενθαρρύνει τα άτομα με κινητική αναπηρία να δραστηριοποιηθούν, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, ενώ επιδιώκει να προσφέρει στήριξη και στους ανθρώπους που αναλαμβάνουν τη φροντίδα τους.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου επιχειρεί επίσης να καταρρίψει διαδεδομένους μύθους και να αναδείξει αλήθειες γύρω από την κινητική αναπηρία.
Κεντρικό μήνυμα της συγγραφέα είναι ότι τα άτομα με αναπηρία διαθέτουν ολοκληρωμένη προσωπικότητα και ότι η αναπηρία αποτελεί μόνο μία πτυχή της ταυτότητάς τους, χωρίς να καθορίζει το σύνολο της ζωής τους.
«Η ζωή μας είναι γεμάτη όνειρα που επιβάλλεται να τα πραγματοποιήσουμε χωρίς εκπτώσεις!», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμά της.
Στο τέλος της εκδήλωσης, η Αθηνά-Χριστίνα Τζένου συνομίλησε με το κοινό και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.

















