Μια πρωτοβουλία κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης πραγματοποίησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Βέροιας, οι οποίοι επισκέφθηκαν τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Βέροιας, προσφέροντας τρόφιμα για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού της έργου.
Η διδακτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2026, με τη συμμετοχή των τμημάτων Β1 και Β3, στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών και της θεματικής ενότητας «Η Πρώτη Χριστιανική Κοινότητα – Αγάπες και κοινοχρησία των αγαθών».
Σκοπός της δράσης ήταν να συνδεθούν όσα διδάσκονται οι μαθητές στη σχολική αίθουσα με την καθημερινή ζωή και την κοινωνική προσφορά, μέσα από τη γνωριμία τους με έναν ιστορικό φιλανθρωπικό φορέα της Βέροιας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ιστορία και τη λειτουργία της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών, η οποία συμπληρώνει 120 χρόνια προσφοράς στην τοπική κοινωνία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο καθημερινό έργο της, καθώς η Αδελφότητα προσφέρει περίπου 75 γεύματα ημερησίως σε ανθρώπους και οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Την ενημέρωση πραγματοποίησε η αντιπρόεδρος της Αδελφότητας, Έλση Κορδονίδου, η οποία παρουσίασε τις δραστηριότητες του φορέα και απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών.
Ξεχωριστή θέση στη δράση είχε η συγκέντρωση τροφίμων από τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Η ανταπόκριση ήταν σημαντική, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί ποσότητα τροφίμων που παραδόθηκε στη Φιλόπτωχο για την κάλυψη αναγκών των ανθρώπων που υποστηρίζει.
Παράλληλα, μέσα από τη συζήτηση αναπτύχθηκε προβληματισμός γύρω από την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και τη σημασία της εθελοντικής συμμετοχής. Η επίσκεψη αποτέλεσε μέρος της προσπάθειας του σχολείου να καλλιεργήσει στους μαθητές την ιδιότητα του ενεργού πολίτη και την ευαισθητοποίηση απέναντι στις ανάγκες της κοινωνίας.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγήτριες Έλενη Μπρουσκέλη και Θεοδώρα Φουρνιτζή, ενώ το σχολείο εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Έλση Κορδονίδου για την υποδοχή και την παρουσίαση του έργου της Αδελφότητας.
Η πρωτοβουλία έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία να διαπιστώσουν στην πράξη πως η αλληλεγγύη δεν περιορίζεται στη θεωρία, αλλά αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο μέσα από τη συμμετοχή και την προσφορά.
















