tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Παρουσίαση συλλεκτικού ημερολογίου και κοπή βασιλόπιτας στον Πολιτιστικό Όμιλο Ξηρολιβάδου

Την καθιερωμένη βασιλόπιτα έκοψε ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην αίθουσα του εστιατορίου Παπαγάλος, στην Βέροια.

Παράλληλα με την κοπή της βασιλόπιτας, παρουσιάστηκε το συλλεκτικό ημερολόγιο του 2024.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου, Βασίλης Χασιώτης.

Ο ιερέας - εφημέριος του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία Ξηρολιβάδου, π. Ιωάννης Κιουλές ευλόγησε κι έκοψε την βασιλόπιτα.

Ακολούθησε η παρουσίαση του συλλεκτικού ημερολογίου το οποίο διατίθεται από τον Όμιλο.

Το ημερολόγιο με θέμα «Η κύκλος του μαλλιού στο Ξηρολίβαδο», επιμελήθηκε και παρουσίασε ο πρώην πρόεδρος και νυν μέλος του Δ.Σ., Αναστάσιος Βασιάδης. Ο κ. Βασιάδης αναφέρθηκε σε όλα τα στάδια του μαλλιού, από την συλλογή του, που γίνονται από τους άνδρες, έως την επεξεργασία και την διάθεσή του, που γίνονταν κυρίως από τις γυναίκες του χωριού, οι οποίες συνέβαλαν στην συντήρηση της οικογένειας. Ταυτόχρονα παρουσίασε το σπάνιο φωτογραφικό υλικό που πλαισιώνει το νέο ημερολόγιο.

Έπειτα μοιράστηκαν σε όλους ατομικά βασιλοπιτάκια. Το φλουρί έτυχε η Τασούλα Κόγια, η οποία πήρε ως δώρο ένα μαργαριταρένιο κολιέ που φιλοτέχνησε και πρόσφερε η αντιπρόεδρος του Ομίλου, Δήμητρα Κουτόβα.

Ενημερωτικά, στις 9 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ο ετήσιος χορός του Ομίλου, στον πολυχώρο Sala Ελιά.

Στην δήλωσή του στον ‘Πληροφοριοδότη’, ο κ. Βασιάδης είπε «Σήμερα ο Πολιτιστικός Όμιλος  Ξηρολιβάδου πραγματοποιεί την παραδοσιακή διοργάνωση της βασιλόπιτας όπως έχει καθιερωθεί από πάρα πολλά χρόνια, την οποία συνδυάζει με την παρουσίαση του νέου συλλεκτικού ημερολογίου, που εξέδωσε για το 2024.

Η έκδοση παραδοσιακών συλλεκτικών ημερολογίων έχει ξεκινήσει από πολλά χρόνια και όλες οι εκδόσεις προβάλλουν ιδιαίτερες στιγμές που συνθέτουν την έννοια Ξηρολίβαδο. Το φετινό ημερολόγιο είναι αφιερωμένο σε μία δραστηριότητα ή καλύτερα σε μία σειρά δραστηριοτήτων παραγωγικών του Ξηρολιβάδου που συνδυάζονται και συνδέονται με την παράδοση του χωριού ως κτηνοτροφικού και πράγματι από πολλά χρόνια ο κατεξοχήν τρόπος βιοπορισμού των κατοίκων του Ξηρολιβάδου ήταν η κτηνοτροφία, τα πρόβατα, η εκτροφή των αιγοπροβάτων γενικότερα. Και πέραν των άλλων προϊόντων που μπορεί κάποιος να αποκομίσει από την εκτροφή των αιγοπροβάτων  που κυρίως είναι τα τυροκομικά είναι και το μαλλί. Το μαλλί το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως βασική ύλη για την ενδυμασία και όχι μόνο, αλλά και για πάρα πολλές άλλες χρήσεις, όπως για την προσπάθεια που γίνεται για μέσω των διαφόρων υφαντών να διασωθούν παραδοσιακά στοιχεία όχι μόνο του χωριού αλλά γενικότερα του ορεσίβιου ελληνισμού, μέσα στον οποίο συμπεριλαμβάνεται βεβαίως  και ο βλαχόφωνος ελληνισμός.

Σήμερα έχουμε τη χαρά να βρισκόμαστε εδώ στο φιλόξενο χώρο της πιτσαρίας Παπαγάλος, βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη προσέλευση από Ξηρολιβαδιώτες και φίλους του χωριού, και αυτή η προσέλευση μας γεμίζει αισιοδοξία, για την προσπάθεια η οποία γίνεται και η οποία θα συνεχιστεί.

Εγώ θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά μια που σήμερα τηρούμε το έθιμο της βασιλόπιτας και να καλέσω όλο τον κόσμο στο Ξηρολίβαδο το καλοκαίρι, που κυρίως τότε κατοικείται το χωριό, όπου διοργανώνονται μια σειρά από λαογραφικές και γενικότερα πολιτιστικές εκδηλώσεις, που ενδιαφέρουν όχι μόνο το Ξηρολίβαδο, αλλά την ευρύτερη περιοχή. Καλή αντάμωση το καλοκαίρι στο Ξηρολίδαδο!».

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69