tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Το συλλογικό βιβλίο 'Διήλθομεν διά πυρός και ύδατος' παρουσιάστηκε στην Βέροια

Το συλλογικό βιβλίο 'Διήλθομεν διά πυρός και ύδατος', που εξέδωσε το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, παρουσιάστηκε την Τετάρτη 20 Μαρτίου στον πολυχώρο Sala στην Βέροια.

Πρόκειται για ένα βιβλίο με οκτώ συν μία παραμυθένιες ιστορίες, που έγραψαν οκτώ καταξιωμένες και βραβευμένες συγγραφείς και μία ιστορία που έγραψε ο διευθυντής του σχολείου. Το βιβλίο έχει ως θέμα την κλιματική κρίση, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την απορρύθμιση των εποχών… με πρωταγωνιστές ήρωες των παραμυθιών και Σκιάχτρα. 

Την εκδήλωση συντόνισε η φιλόλογος – υπάλληλος της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας Κατερίνα Γρηγοριάδου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, η προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Ευθυμία Γώτη και η διδάκτωρ παιδαγωγικής – πρέσβειρα E-twinning Σουζάνα Πέτερναϊ από την Σλοβακία.

Ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας Δημήτρης Κατσαβός αναφέρθηκε στην γέννηση της ιδέας. «Ένα βιβλίο με ιστορίες για την Κλιματική Κρίση, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την απορρύθμιση των εποχών, την απόγνωση και τα αδιέξοδα της αγροτικής παραγωγής… με πρωταγωνιστές ήρωες των παραμυθιών και Σκιάχτρα. Αυτή ήταν η αρχική ιδέα.

Η αφορμή. Μια ιδέα που γεννήθηκε κάτω από τη συναισθηματική πίεση που προκάλεσαν οι εικόνες καταστροφής και απόγνωσης με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, τις φωτιές στον Έβρο, μα και από τις ανατροπές που προκαλούν στα γεωργικά καλλιεργητικά ήθη οι καιρικές συνθήκες (βλέπε απαγόρευση καλλιέργειας βαμβακιού στη Θεσσαλία, λόγω ξηρασίας…).

Η αιτία. Στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, οι κεραίες είναι πάντα ευαίσθητες και ενεργοποιημένες. Και μέσα από τα λαμβάνοντα σήματά τους, μετατρέπουν την πραγματικότητα, τα αυθεντικά γεγονότα, τις καθημερινές καταστάσεις σε εκπαίδευση και άσκηση του Νου, σε μαθητεία και παιδεία της Ψυχής, σε βιωματική γνώση, σε συμμετοχική-παρεμβατική δράση, σε συναισθηματική ωρίμανση και ενσυναίσθηση.

Η πρόταση. Η ιδέα έγινε πρόταση προς τους αγαπημένους συγγραφείς των παιδιών και φίλων του σχολείου μας, οι οποίες ανταποκρίθηκαν άμεσα και με ενθουσιασμό.

Επιστράτευσαν ήρωες των παραμυθιών και Σκιάχτρα (απαραίτητη προϋπόθεση η εμπλοκή τους στη συγγραφή των ιστοριών) κι έπλασαν παραμυθένιες ιστορίες για την Κλιματική Κρίση, για τα Ακραία καιρικά φαινόμενα, για την απορρύθμιση των εποχών, εστιάζοντας στο Συναίσθημα, αγγίζοντας τις ευαίσθητες χορδές παιδιών και ενηλίκων.

Ιστορίες ¨διαβαθμισμένης κατανόησης¨ που μπορούν να διαβαστούν από παιδιά όσο κι από ενήλικες.

Η εμπλοκή των παιδιών ήταν σημαντική. Ήδη, τον Δεκέμβρη που μας πέρασε, συγγραφείς και ιστορίες συναντήθηκαν με τους μαθητές, συνοδευόμενες από αμέτρητες πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών και μαθητών, δράσεις και δραστηριότητες, δημιουργική γραφή, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, κουκλοθέατρο, βιωματική εικονογράφηση (δημιουργώντας και αποτυπώνοντας σκηνές και στιγμιότυπα των ιστοριών)… Όλα με πρωταγωνιστές τα παιδιά.

Η εικονογράφηση του παραμυθιού έχει μια ιδιαιτερότητα. Μια εντελώς βιωματική εικονογράφηση με τα παιδιά να ντύνονται σκιάχτρα, να παίζουν και να φτιάχνουν κούκλες. Υπάρχει εικονογράφηση για ολόκληρο το βιβλίο αλλά λόγω υψηλού κόστους περιορίστηκε στο εξώφυλλο.

Χάρη στην άμεση ανταπόκριση του Δήμου Βέροιας (του ίδιου του Δημάρχου και της Σχολικής Επιτροπής), την υποστήριξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού "Νέος Απόλλων" Κουλούρας καθώς και ιδιώτη-φίλου και σταθερού υποστηρικτή των προσπαθειών του σχολείου (επιθυμώντας την ανωνυμία του), οι ιστορίες του σχολείου βρήκαν στέγη, έγιναν βιβλίο υπό τον γενικό τίτλο «Διήλθομεν διά πυρός και ύδατος».

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι συγγραφείς.

Η Γλυκερία Γκρέκου αναφέρθηκε κυρίως στην εμπειρία που αποκόμισε συμμετέχοντας με την ιστορία της σε δράσεις του σχολείου. «Σημαντική ήταν η συμμετοχή των παιδιών σε μια δράση αλληλέγγυα, σε ένα παραμύθι που γράψαμε ως ομάδα και τα παιδιά εισέπραξαν το συναίσθημα της ενσυναίσθησης και βγήκαν στην κοινωνία».

Η Σοφία Καλογερίδου πρότεινε η δημιουργική γραφή να ενταχθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. «Μέσω της γραφής τα παιδιά θα ασχολούνται λιγότερο με το κινητό τους, θα δουλέψουν με την φαντασία τους και θα εκφράσουν όσα νιώθουν, δημιουργικά μέσω της λογοτεχνίας». Επίσης εξήρε το παράδειγμα του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας που λειτουργεί συμπεριληπτικά και αλληλεπιδραστικά.

Η Ναντίνα Κυριαζή αναφέρθηκε στην ιστορία της που στηρίχθηκε σε ένα βιβλίο που έχει γράψει κι έχει συμπτωματικά σχέση με σκιάχτρο. «Όλα όσα συνέβησαν στην Θεσσαλία ήταν ένα ξύπνημα, μια αφορμή να καταλάβω όσα έζησαν αυτοί οι άνθρωποι, κι ότι στην πραγματικότητα όλες αυτές οι βλάβες από τις καταστροφές δεν είναι τόσο μακριά». Επίσης αναφέρθηκε σε όσα ωραία βίωσε στο δημοτικό σχολείο Κουλούρας.

Η Σύρμω Μιχαήλ αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αναφέρθηκε στην ιστορία της, που συμπτωματικά  ήταν βιωματική και γράφτηκε απνευστί. Αφορούσε την κήπο του πατέρα της και την σχέση που είχε ο πατέρας της με αυτόν. «…Οι καταστροφές αλλάζουν τη ζωή των ανθρώπων… Η πρωτοβουλία όπως η σημερινή είναι σημαντική για την γνώση και ευαισθητοποίηση που μπορεί να προσφέρει».

Η Βασιλική Νευροκοπλή έλειπε λόγω ασθένειας.

Η Χρυσάνθη Πρωτοψάλτου αναφέρθηκε στην ιστορία της και τον ήρωά της τον μικρό Νικόλα. «Από την εμπειρία μου έμαθα ότι τα παιδιά δεν μαθαίνουν από αυτά που τους λέμε, αλλά από αυτά που μας βλέπουν να κάνουμε. Οπότε εάν θέλουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας θα πρέπει να τους διδάξουμε να τον διεκδικήσουν και να τον διαφυλάξουν, όχι με λόγια αλλά με τις δικές πράξεις».

Η Ελισάβετ Τάρη αναφέρθηκε στην ιστορία της και είπε ότι το βιβλίο είναι ένα πολύ καλό εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών.

Η Σοφία Τσιάμη αναφέρθηκε στην αιτία που βρέθηκε απόψε στην εκδήλωση και αυτή δεν είναι άλλη από τα παιδιά, τα παιδιά της Ημαθίας και όλου του κόσμου, ο αυριανοί ενήλικες. «Μακάρι να βάλουμε ένα στέρεο λιθαράκι στη δόμηση μιας υγιούς αλτρουιστικής προσωπικότητας που θα νοιάζεται για τον άλλο άνθρωπο και τον κόσμο που τον περιβάλλει. …Εύχομαι να οδηγήσω τους μικρούς μου φίλους σε μονοπάτια περιβαλλοντικής ευσυνειδησίας προστασίας και αγάπης για τον πλανήτη γη. Ακόμη μια αιτία εκτός από τον φιλανθρωπικό σκοπό της εκδήλωσης, είναι να τιμήσω το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου».

Ο Δημήτρης Κατσαβός διάβασε ένα κομμάτι από την ιστορία του που αναφέρετε σε πραγματικά γεγονότα.

Έπειτα προβλήθηκε το βίντεο «Μη μου σκοτώσετε τα δέντρα», που επιμελήθηκαν μαθητές κι εκπαιδευτικοί του σχολείου, σε σκηνοθεσία Σοφίας Παυλίδου.

Προβλήθηκε το μουσικοκινητικό δρώμενο «Ανθισμένες ροδακινιές, ανθισμένες ψυχές», εξίσου από μαθητές, σε μουσική από το τραγούδι Μαργαρίτα Μαργαρώ.

Ακολούθησε το δρώμενο «Μη μου σκοτώσετε της Γης το ποίημα» από μαθήτριες του σχολείου, σε ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Η εκδήλωση έκλεισε με παράσταση κουκλοθέατρου από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, που παρουσίασαν το έργο «Ποιος θα σώσει τις εποχές».

Οι κούκλες που συμμετείχαν στην παράσταση θα εκτεθούν το δεύτερο 15ήμερο του Απρίλη στην Στέγη και θα πωληθούν για καλό σκοπό. Τα έσοδα θα διατεθούν στα Παιδιά της Άνοιξης.

Το βιβλίο έχει μεταφραστεί στην αγγλική γλώσσα ώστε να κυκλοφορήσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα έσοδα από τη διάθεση του βιβλίου, την οποία ανέλαβε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, θα διατεθούν σε σχολείο της Θεσσαλίας, το οποίο υπέστη τις καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών. Επίσης θα κυκλοφορήσει και σε ψηφιακή μορφή.

Στο τέλος μια όμορφη έκπληξη επεφύλασσαν οι εκπαιδευτικοί στον διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας κ. Κατσαβό. Σε κλίμα συγκίνησης ολοκληρώθηκε η παρουσίαση αυτού του ξεχωριστού συλλογικού έργου.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69