tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Πώς να κόψω μία μοκέτα

Το να κόψει κανείς μία μοκέτα ακούγεται πολύ εύκολη υπόθεση, σωστά; Μην είστε τόσο σίγουροι. Θα εκπλαγείτε από το πόσο στραβά (κυριολεκτικά) μπορεί να πάνε τα πράγματα! Διαβάστε μυστικά και tips για να κοψετε ίσια τη μοκέτα σας και να μην καταλήξει να μοιάζει με γιγαντιαίο παζλ.

Στάδιο 1ο - Προετοιμασία μοκέτας και εργαλείων

zsdqmc50655d1rc

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προετοιμάσετε το έδαφος (κυριολεκτικά πάλι). Τοποθετήστε τη μοκέτα σας σε κάποια επιφάνεια που δεν θα χαραχτεί σε περίπτωση λάθους, όπως το έδαφος έξω από το σπίτι ή κάποιο σημείο με πλάκα ή μάρμαρο. Πάντως μην ξεκινήσετε αυτήν την εργασία πάνω στο παρκέ. Αν πάλι δεν έχετε καμία εμπιστοσύνη στις δεξιότητές σας στο κόψιμο τοποθετήστε κάτω από τη μοκέτα μία επιφάνεια κοπής.

Το επόμενο που πρέπει να κάνετε αναφορικά με την προετοιμασία σας είναι να προμηθευτείτε ένα πολύ κοφτερό κοπίδι και κάποιες ανταλλακτικές λεπίδες αφού μπορεί η μία να φθαρεί τόσο ώστε να μην κόβει καλά μετά από λίγο και να πρέπει να την αλλάξετε. Ίσως να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ψαλίδι ή μαχαίρι αλλά καλύτερα να έχετε ένα καλό κοπίδι. Υπάρχουν και ειδικά κοπίδια ασφαλείας, τα οποία μπορεί κανείς να ρυθμίσει ώστε να προεξέχει τόση λεπίδα, όση και το πάχος της μοκέτας. Μπορεί να σας φανούν χρήσιμα επίσης ένα στιλό και ένας χάρακας.

Στάδιο 2ο - Μέτρηση μοκέτας πριν την κόψετε

cwcmn1xheeja4tz

Για να θέλετε να κόψετε τη μοκέτα σας, μάλλον κάπου θέλετε να τη βάλετε. Μετρήστε την περιοχή που θέλετε να καλύψετε με ένα μέτρο. Ακόμα κι αν νομίζετε ότι ξέρετε τις διαστάσεις, συχνά οι πλευρές στα δωμάτια είναι άνισες και δεν θα θέλατε να καταλήξετε με κάποιο κενό στο δάπεδο.

Έπειτα, γυρίστε ανάποδα τη μοκέτα και σημειώστε με μολύβι ή στυλό τα σημεία που θέλετε να κόψετε ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ραφές που έχει ήδη η μοκέτα σαν μπούσουλα. Η ανάποδη μοκέτα θα βοηθήσει επίσης να μην αφήσετε σημάδια στο πάτωμα αφού το ύφασμα θα λειτουργήσει προστατευτικά.

Αν το σχέδιο που θέλετε να κάνετε είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και δεν βασίζεται σε δύο ευθείες γραμμές, μπορείτε να κόψετε πρώτα ένα χαρτόνι στις διαστάσεις και το σχήμα που θέλετε. Έπειτα μπορείτε να τοποθετήσετε το χαρτόνι πάνω στο χαλί σας (από την ανάποδη πλευρά), να σχεδιάσετε το περίγραμμα του χαρτονιού με ένα μολύβι πάνω στη μοκέτα και έπειτα να κόψετε τα σημεία.

Στάδιο 3ο - Κόψιμο μοκέτας

1dqeywmzbwn7qss

Κρατήστε σταθερά στο χέρι σας το κοπίδι και τοποθετήστε την άκρη του στο σημείο από όπου θέλετε να ξεκινήσετε. Πιέστε με δύναμη ώστε να γίνει καλά η αρχή. Έπειτα τραβήξτε προσεκτικά σιγά σιγά και σταδιακά και με όση δύναμη χρειάζεται, μέχρι το σημείο που θέλετε. Αν δυσκολεύεστε να κόψετε ευθεία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έναν χάρακα, κατά προτίμηση μεταλλικό.

Στάδιο 4ο - Ρέλιασμα

Θεωρητικά έχετε τελειώσει στο στάδιο 3. Ωστόσο κάποιες φορές ίσως χρειάζεται ρέλιασμα. Αν δηλαδή η μοκέτα σας έχει ρέλι σε όλες τις πλευρές εκτός από εκείνη που κόψατε, ίσως θέλετε να τοποθετήσετε και εκεί ρέλι, σε μία μοδίστρα ή μόνοι σας με μηχανή.

Στο colorecolori.gr θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία σε μοκέτες στην αντίστοιχη κατηγορία, για να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στην αισθητική και το χώρο σας.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69