tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Μηχανήματα Συσκευασίας: Το κλειδί για την επανάσταση στην Βιομηχανία Τροφίμων

Η βιομηχανία των τροφίμων είναι μια εξαιρετικά διαφοροποιημένη βιομηχανία που παράγει προϊόντα σε διάφορες φάσεις της ύλης, όγκους και φυσικά ποσότητες. Αν σε αυτά προσθέσουμε τις διάφορες μορφές μάρκετινγκ και τα είδη συσκευασίας και διάρκειας των προϊόντων, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι διάφορες μορφές συσκευασίας είναι πρακτικά ατέλειωτες.

Καινοτόμες Μορφές Συσκευασίας

Μάλιστα, όσο εξελίσσεται η βιομηχανία και η παραγωγή προϊόντων, τόσο πιο σύνθετες και αποτελεσματικές μορφές συσκευασίας απαιτούνται. Η συσκευασία στην βιομηχανία των τροφίμων σήμερα περιλαμβάνει την κάθε αυτώ συσκευασία των προϊόντων όπως είναι οι ταμπλέτες καραμέλας σε έναν πλαστικό ασκό ή μία κρέμα σε ένα σωληνάριο, αλλά και σε δεύτερο βαθμό μορφές συσκευασίας που αφορούν τις μονάδες του προϊόντος, κυτία με συγκεκριμένο αριθμό τεμαχίων προϊόντων, μεμβράνες περιτύλιξης.

Με βάση το υλικό, οι συσκευασίες διακρίνονται σε χάρτινες, μεταλλικές, γυάλινες, τετραπάκ κ.α. αλλά αυτή είναι μια διάκριση που έχει μικρή πρακτική αξία. Οι διάφορες συσκευασίες, ακόμα και από το ίδιο υλικό, μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετική συμπεριφορά και να γεμίζονται με διαφορετικό μηχάνημα και το αντίθετο.

Μεμβράνες Συρρίκνωσης

Οι μεμβράνες shrink wrap χρησιμοποιούνται σε διάφορες εφαρμογές, ειδικότερα όταν απαιτείται άμεση επαφή της συσκευασίας με το προϊόν. Με τις μεμβράνες αυτές εξασφαλίζεται προστασία από την παραποίηση της συσκευασίας, ενώ η διάφανη μορφή τους επιτρέπει τον έλεγχο της κατάστασης του προϊόντος χωρίς να ανοιχτεί.

Ομαδοποίηση με Μεμβράνες

Πρόκειται για ειδική εφαρμογή των μεμβρανών συρρίκνωσης και συναντώνται κυρίως στη βιομηχανία των ποτών και των αναψυκτικών. Μεγάλες συσκευασίας αναψυκτικών ομαδοποιούνται συνήθως κατά εξάδες και περιτυλίγονται με ένα έντυπο διαφανές φιλμ για ευκολότερη μεταφορά. Σε πολλά προϊόντα, η μεμβράνη αποτελεί το υπόστρωμα μια προωθητικής ενέργειας ή διαφημιστικής καμπάνιας, ενώ συχνά φέρει και το barcode του προϊόντος.

Μια από τις εφαρμογές των μεμβρανών συρρίκνωσης είναι η αντικατάσταση της ετικέτας. Συνήθως αφορά κυλινδρικά δοχεία όπου αντί να εκτυπώνεται μία ετικέτα και να εφαρμόζεται με τις γνωστές διαδικασίες ψεκασμού ψυχρής ή ζεστής κόλλας, εκτυπώνεται μία μεμβράνη συρρίκνωσης και εφαρμόζεται σαν μανίκι στην φιάλη. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των εφαρμογών είναι αντικατάσταση τους με την αλλαγή μιας διαφημιστικής εκστρατείας και η σήμανση παρεμφερών προϊόντων με μεγαλύτερη ευκολία

Συσκευασία Τροποιημένης Ατμόσφαιρας

Διάφορα τρόφιμα που οξειδώνονται εύκολα όπως τα λαχανικά και τα κρεατικά χρειάζονται συσκευασία σε αναγωγική ατμόσφαιρα. Αυτό επιτυγχάνεται με πιο συμπαγείς συσκευασίες που κλείνουν ερμητικά αφού πρώτα αφαιρεθεί ο ατμοσφαιρικός αέρας. Ιδανικά εισάγεται άζωτο ή άλλα αδρανή αέρια. Με τον τρόπο αυτό, το τρόφιμο διατηρείται όσο το δυνατόν αναλλοίωτο μέχρι την διάθεση και κατανάλωση του.

Αυτός ο τύπος συσκευασίας προστατεύει και από τη μετάδοση μικροοργανισμών αφού οι περισσότεροι χρειάζονται οξυγόνο για την ανάπτυξη τους. Ενώ φαινομενικά είναι ένας δαπανηρός τύπος συσκευασίας, στην πραγματικότητα εξοικονομούνται πόροι καθώς μειώνονται οι ανάγκες για συντηρητικά ή για κατάψυξη.

Η πιο συνηθισμένη διάταξη είναι αυτή του σφραγισμένου δίσκου όπου το τρόφιμο τοποθετείται σε ένα σκεύος σαν μικρό ταψί και η μεμβράνη συμπληρώνει το πάνω μέρος της συσκευασίας. Η διάταξη αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και χωρίς τροποποίηση της ατμόσφαιρας όταν πρόκειται για ανθεκτικότερα τρόφιμα.

Clamshell Συσκευασίες

Οι συσκευασίες Clamshell χρησιμοποιούνται συχνότερα στην βιομηχανία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών καθώς προσφέρουν μηχανική αντοχή, σταθερότητα και καλύτερη προβολή του προϊόντος μέσα από τη συσκευασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα περιφερειακά των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στην βιομηχανία των τροφίμων, και προκειμένου να προβάλλεται το προϊόν καλύτερα, χρησιμοποιούνται συσκευασίες που είναι λιγότερο ανθεκτικές αλλά ακολουθούν την ίδια αρχή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των έτοιμων μειγμάτων λαχανικών για σαλάτα και των φρούτων.

Ασκοί Συσκευασίας

Οι ασκοί κατακόρυφης και οριζόντιας γέμισης προσφέρουν υψηλές ταχύτητες γέμισης εκεί που πρόκειται για χαλαρά συνδεδεμένα τεμάχια προϊόντος όπως καραμέλες, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, όσπρια, δημητριακά κ.α. Με τη διάδοση της κατανάλωσης φρέσκου καφέ τα τελευταία χρόνια, οι συσκευασίες τύπου ασκού γνωρίζουν πολύ μεγάλη διάδοση. Σε δεύτερο βαθμό χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία προϊόντων όπως σοκολατάκια, μπάρες δημητριακών κ.α.

Οι ασκοί κατακόρυφης γέμισης και σφράγισης είναι συσκευασίες που πληρώνονται από γεμιστικά μηχανήματα και σφραγίζονται ενώ βρίσκονται σε όρθια θέση. Για να γίνει αυτό, η συσκευασία θα πρέπει να μπορεί να στηριχθεί στη βάση της που συνήθως είναι πεπλατυσμένη. Τα τελευταία χρόνια, οι ασκοί χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη επιτυχία καθώς, σε αντίθεση με τις κοινές συσκευασίες από εύκαμπτα υλικά, προσφέρουν την επιφάνεια εκτύπωσης και καταργούν την ανάγκη για ετικετέζες. Οι ασκοί σφραγίζονται μηχανικά, θερμικά, με φερμουάρ και κόλλες.

Ετικέτες: Κρίσιμο Στάδιο στη Συσκευασία

Ένα από τα σημαντικότερα στάδια στη συσκευασία των τροφίμων είναι η προσθήκη ή/και η εκτύπωση της ετικέτας. Αυτό μπορεί να γίνει στην αρχή ή στο τέλος της διαδικασίας, ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, η ετικέτα εκτυπώνεται πάνω στη συσκευασία και εισέρχεται στη γραμμή παραγωγής έτοιμη. Τα μηχανήματα εκτύπωσης και εφαρμογής ετικετών λειτουργούν με τον ψεκασμό κρύας ή ζεστής κόλλας.

Στη βιομηχανία των τροφίμων, και για λόγους ασφάλειας των προϊόντων, οι ετικετέζες έχουν περιορισμένη χρήση και οι συσκευασίες είναι συνήθως έτοιμες πριν μπουν στην γραμμή παραγωγής.

Πώματα: Εγγύηση Ασφάλειας και Προστασίας

Πολύ σημαντικό κομμάτι της συσκευασίας στη βιομηχανία των τροφίμων είναι η προσθήκη του πώματος. Πολλά τρόφιμα είναι σε ρευστή ή ημίρρευστη κατάσταση και συσκευάζονται σε δοχεία, σωληνάρια και παρεμφερείς συσκευασίες οι οποίες σφραγίζονται με πώμα. Η πιο σημαντική παράμετρος, σε αυτή την περίπτωση, είναι η τάση του πώματος γιατί καθορίζει την ασφάλεια του περιεχομένου και την προστασία του από επιμολύνσεις.

Χαρτοκιβώτια: Ομαδοποίηση και Μηχανική Προστασία

Τα αναδιπλούμενα κυτία από χαρτόνι χρησιμοποιούνται σε δεύτερο βαθμό για την ομαδοποίηση συσκευασμένων τεμαχίων προϊόντος. Τα κυτία από χαρτόνι προσφέρουν έξτρα μηχανική προστασία και σταθερότητα και ομαδοποίηση που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με άλλου τύπου συσκευασίες. Κυτία από χαρτόνια συναντώνται πολύ συχνά σε μπάρες σοκολάτας και δημητριακών, σε συσκευασίες τσαγιού, σε σνακ κ.α.

Τα κυματοειδή υλικά και ειδικά το κυματοειδές χαρτόνι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και εύχρηστα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα μεγέθη και πάχη, αλλά κυρίως σε δεύτερο βαθμό για την ομαδοποίηση συσκευασιών.

Στο τέλος κάθε διαδικασίας συσκευασίας με χαρτόνι απαιτείται σφράγιση η οποία γίνεται με ταινία ή/και πλαστικούς ιμάντες-σχοινιά. Τα τελευταία χρόνια προτιμάται η απλή εφαρμογή ταινίας, καθώς τα χαρτοκιβώτια σφραγίζονται με μεμβράνες περιτύλιξης είτε μεμονωμένα, είτε σε παλέτες.

Είναι προφανές ότι το είδος της συσκευασίας καθορίζει και το είδος γεμιστικού μηχανήματος που θα χρησιμοποιηθεί. Επιπλέον, διαφορετικά μηχανήματα θα χρησιμοποιηθούν για την σφράγιση, την παλετοποίηση την πλήρωση σάκων, την πλήρωση των φιαλών, την ομαδοποίηση των προϊόντων. Ειδικά μηχανήματα συσκευασίας χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χαρτοκιβωτίων που χρησιμοποιούνται σε γραμμές συσκευασίας στη βιομηχανία των τροφίμων.

Είστε έτοιμοι να αναβαθμίσετε την επιχείρησή σας με τις πιο καινοτόμες λύσεις αυτοματισμού; Επισκεφθείτε το website της Emmetron Systems στο https://emmetronsystems.gr και ανακαλύψτε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε να επιτύχετε την απόλυτη αποδοτικότητα και να ξεπεράσετε τον ανταγωνισμό. Μην χάσετε την ευκαιρία να πάτε την επιχείρησή σας ένα βήμα μπροστά. Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69