tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Τα Δημοτικά Σχολεία Κουλούρας και Διαβατού - Μέσης στο Μάριμπορ της Σλοβενίας

Μια εξαιρετική φιλοξενία είχαν την τύχη να απολαύσουν εκπαιδευτικοί και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας αλλά και του Δημοτικού Σχολείου Διαβατού – Μέσης, σε συνάντηση “Group mobility of pupils” στα πλαίσια υλοποίησης της Εγκεκριμένης Διαπίστευσης Erasmus 2021-2027, στο Μάριμπορ της Σλοβενίας.

Μια φιλοξενία που δίνει ισχυρά κίνητρα σε όσους υπερασπίζονται τη μεγάλη προσφορά και το ρόλο που παίζουν τα σχέδια Erasmus για συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και μαθητές αλλά και για το σχολείο στο σύνολό του, ως λειτουργία, συλλογή εμπειριών, ερεθισμάτων, παραγωγικών συμπράξεων, διάδρασης, ανταλλαγής καλών πρακτικών κ.λ.π.

Μια φιλοξενία, σ’ ένα εξαιρετικό και υψηλών προδιαγραφών, σχολείο, το “Osnovna sola Draga Kobala” , με μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία και ανοιχτό σε καινοτόμες,, συμμετοχικές, συμπεριληπτικές πρωτοβουλίες, με κέντρο το μαθητή.

Μια φιλοξενία κι ένα πρόγραμμα, από κοινού σχεδιασμένο μεταξύ των σχολείων, απόλυτα προσαρμοσμένο και υποστηρικτικό της στοχοθεσίας του Erasmus plan.

Ένα πρόγραμμα σε ισόποσες δόσεις απόκτησης γνώσεων, δεξιοτήτων, εμπειριών αλλά και πολιτιστικής επαφής και γνωριμίας με την ιστορία και την παράδοση της φιλοξενούσας χώρας καθώς και της σύνθεσης και διαχείρισης της πολιτισμικής ποικιλομορφίας του μαθητικού δυναμικού. Από την άλλη, με ευκαιρίες ψυχαγωγίας, αναψυχής, στιγμών χαλάρωσης, διασκέδασης, σύσφιξης σχέσεων μεταξύ μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών των συμμετεχόντων σχολείων.

Έτσι, στα παραπάνω πλαίσια, η εβδομάδα στο Μάριμπορ της Σλοβενίας περιείχε:

 Παρακολούθηση μαθημάτων με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου φιλοξενίας (Αγγλικά, ΤΠΕ, Γυμναστική, Μουσική, Εικαστικά σε ειδικά διαμορφωμένους και εξοπλισμένους χώρους,-στούντιο Μουσικής κ.λ.π.). Παρακολούθηση διδασκαλίας στην Α΄ τάξη (βιωματική διδασκαλία του γράμματος Μ-μ-m, διαδικτυακή σύνδεση και κοινή διδασκαλία με τους μαθητές της δικής μας Α΄τάξης). Ιδιαίτερα σημαντική εμπειρία ήταν η υποδειγματική εξατομικευμένη διδασκαλία που παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί, από ειδική παιδαγωγό σε μαθήτρια με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες.

 Συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε συνεδριάσεις στρογγυλής τραπέζης, με θέματα, αξίες, δεξιότητες, στάσεις και συμπεριφορές που αφορούν τους νέους, με ευφυή και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τρόπο, συνδέοντας και μεταφέροντας καταστάσεις και πτυχές π.χ του Αθλητισμού με καταστάσεις και πτυχές της σχολικής ζωής (τήρηση κανόνων, ομαδικότητα, κοινοί στόχοι, προπονητής-δάσκαλος, σεβασμός, ευ-αγωνίζεσθαι …)

 Περιβαλλοντικές διαδρομές ευαισθητοποίησης απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της αξιοποίησής του εντός της οικιστικής ζώνης τόσο για τουριστικούς λόγους όσο και καθημερινής χρήσης και διεξόδου για τους κατοίκους της πόλης (παραποτάμιες βόλτες στις πεζοδρομημένες όχθες του Ντράβα, στις πετρόκτιστες γέφυρές του, στις ¨Τρεις λίμνες¨, στα νησάκια …).

 Επισκέψεις-ξεναγήσεις ιστορικού περιεχομένου (Μνημείο πεσόντων Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, απομεινάρια τείχους και πύργων που κράτησαν για 30 χρόνια τους Τούρκους πολιορκητές έξω από την πόλη, το κάστρο του Μάριμπορ, Μοναστήρι του 13ου αιώνα…)

 Επαφή με την παράδοση και τα έθιμα της περιοχής (καρναβάλι-ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, συμμετοχή στις καρναβαλικές εκδηλώσεις,-παρέλαση, δρώμενα, πειράγματα, χοροί…, αλλά και στα σχετικά έθιμα,-Kurent, άνθρωποι με φορεσιές και χορευτικές κινήσεις παρόμοιες με των δικών μας Μωμόγερων.

 Και φυσικά, πολλές στιγμές ψυχαγωγίας, συνδημιουργίας, διασκέδασης και παιχνιδιού όλων των παιδιών στις αίθουσες δημιουργικής απασχόλησης αλλά και εκτός αυτών (κατασκευή αποκριάτικων μασκών, μουσικοί πειραματισμοί και αυτοσχεδιασμοί, ξενάγηση στην πόλη με τουριστικό τρενάκι, βόλτες στις πλατείες και τις όχθες του ποταμού Ντράβα, βραδιά καραόκε …).

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69