Η δεύτερη εκδήλωση, αλλά πρώτη μουσική, του 6ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αιγών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου, στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό Βέροιας, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα από την Υπουργό Πολιτισμού.
Το φεστιβάλ, που διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, με τη συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, έχει ως κεντρικό θεματικό άξονα «Ένας ήχος, μία κουλτούρα – Η επιρροή του Μ. Αλεξάνδρου στις χώρες της καθ’ ημάς Ανατολής», αναδεικνύοντας τις διαχρονικές πολιτιστικές και μουσικές συνδέσεις της Μακεδονίας με την Ανατολική Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή.
Στη δεύτερη εκδήλωση, η Όλγα Αλεξίου και η Πελαγία Γιαχούδη παρουσίασαν ένα ξεχωριστό μουσικό ντουέτο με τίτλο «Από την ανθρώπινη φωνή, στον… παλμό και την πένα», με αφετηρία τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου και της Μακεδονίας.
Οι δύο μουσικοί συνδύασαν την παράδοση με μια σύγχρονη, λιτή και προσωπική προσέγγιση. Με το ούτι, τα κρουστά και τις φωνές τους, παρουσίασαν ένα πρόγραμμα στο οποίο παραδοσιακές μελωδίες συναντήθηκαν με κλασικές και σύγχρονες συνθέσεις, αλλά και με νέα τραγούδια που μετέφεραν ιστορίες, εικόνες και αναφορές από διαφορετικούς τόπους και πολιτισμούς.
Η μουσική τους βασίστηκε στην κοινή τους αναζήτηση και στον δικό τους τρόπο να προσεγγίζουν, να επαναπροσδιορίζουν και να «ξαναδιαβάζουν» τις μουσικές παραδόσεις που τις ενέπνευσαν, δημιουργώντας έναν ήχο άμεσο και ατμοσφαιρικό, γεμάτο πολιτιστικές αναφορές.
Όλγα Αλεξίου – Ανατολική Μεσόγειος – Μακεδονία, κρουστά και τραγούδι
Πελαγία Γιαχούδη – Ανατολική Μεσόγειος – Μακεδονία, ούτι και τραγούδι

















