Ξανά σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό βγαίνει το μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα της Βαρβαρέσος στη Νάουσα, περισσότερο από δύο χρόνια μετά το οριστικό σταμάτημα της παραγωγής.
Η νέα διαδικασία έχει προγραμματιστεί για τις 16 Δεκεμβρίου 2026, με τιμή πρώτης προσφοράς 5,891 εκατ. ευρώ. Επισπεύδουσα είναι η doValue Greece, ενώ οφειλέτρια εμφανίζεται η Βαρβαρέσος Α.Ε. Ευρωπαϊκά Νηματουργεία.
Το ακίνητο είχε βγει ξανά σε πλειστηριασμό τον Μάιο του 2025, χωρίς τότε να ολοκληρωθεί η διαδικασία με αλλαγή ιδιοκτησίας.
Στο σφυρί βγαίνει ουσιαστικά η «καρδιά» της παραγωγικής υποδομής της ιστορικής κλωστοϋφαντουργίας, στη Στενήμαχο Νάουσας. Πρόκειται για ενιαίο βιομηχανικό συγκρότημα που αναπτύσσεται σε οκτώ όμορα αγροτεμάχια συνολικής έκτασης περίπου 117.000 έως 119.000 τετραγωνικών μέτρων, ανάλογα με την καταγραφή.
Στην έκταση βρίσκονται δύο εργοστάσια, βιομηχανοστάσια, αποθήκες, γραφεία, χώροι πρώτων υλών και βοηθητικές εγκαταστάσεις. Η συνολική δόμηση αναφέρεται σε περίπου 35.100 τετραγωνικά μέτρα.
Η νέα προσπάθεια εκποίησης επαναφέρει στο προσκήνιο την ιστορία της Βαρβαρέσος, μιας επιχείρησης που για περίπου έξι δεκαετίες αποτέλεσε βασικό κομμάτι της βιομηχανικής και εργασιακής ζωής της Νάουσας.
Η εταιρεία είχε ξεκινήσει τη λειτουργία της το 1964 και εξελίχθηκε σε ένα από τα γνωστότερα ονόματα της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια πριν από το κλείσιμο η οικονομική της κατάσταση είχε επιδεινωθεί σημαντικά, με αυξανόμενες ζημιές και συρρίκνωση του κύκλου εργασιών.
Τον Απρίλιο του 2024 έγινε γνωστό ότι η παραγωγή σταματά οριστικά, με περίπου 130 εργαζομένους να βρίσκονται αντιμέτωποι με την απώλεια της εργασίας τους και τη διεκδίκηση δεδουλευμένων, αποζημιώσεων και άλλων οφειλών.
Ο νέος πλειστηριασμός αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Νάουσα, καθώς αφορά μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της περιοχής και ένα ακίνητο που για δεκαετίες ταυτίστηκε με την τοπική παραγωγική δραστηριότητα.















