Νέες δυνατότητες για την παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες ανοίγει το νέο πλαίσιο αυτοκατανάλωσης που τίθεται σε εφαρμογή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι η δυνατότητα εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων, ισχύος έως 800 Watt, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη μέρους των αναγκών μιας κατοικίας. Πρόκειται για τα συστήματα που είναι ευρύτερα γνωστά ως «φωτοβολταϊκά μπαλκονιού».
Η αλλαγή παρουσιάζει ενδιαφέρον και για την Ημαθία, καθώς το νέο πλαίσιο δεν περιορίζεται στις κατοικίες. Αφορά επίσης επιχειρήσεις, επαγγελματίες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενεργειακές κοινότητες και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μικρά φωτοβολταϊκά για αυτοκατανάλωση
Τα συστήματα έως 800 Watt προορίζονται για αυτοκατανάλωση. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να καλύπτει μέρος της κατανάλωσης της κατοικίας την ώρα που παράγεται, περιορίζοντας αντίστοιχα την ενέργεια που αντλείται από το δίκτυο.
Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια απλούστερη επιλογή για πολίτες που δεν διαθέτουν τη δυνατότητα εγκατάστασης ενός μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού συστήματος σε στέγη ή άλλο χώρο.
Νέες δυνατότητες και για μπαταρίες
Το νέο πλαίσιο διευρύνει παράλληλα τη χρήση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.
Προβλέπεται η δυνατότητα εγκατάστασης μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης, ενώ δίνεται η δυνατότητα οι μπαταρίες να φορτίζονται και από το ηλεκτρικό δίκτυο. Έτσι, ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να αποθηκεύεται σε χρονικές περιόδους κατά τις οποίες είναι οικονομικότερη και να χρησιμοποιείται αργότερα.
Η δυνατότητα αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε συνδυασμό με τα δυναμικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.
Τι προβλέπεται για πολυκατοικίες
Αλλαγές υπάρχουν και στη συλλογική αυτοκατανάλωση, ανοίγοντας περισσότερες δυνατότητες για κατοίκους πολυκατοικιών.
Η παραγόμενη ενέργεια μπορεί να επιμερίζεται μεταξύ περισσότερων καταναλωτών, διευκολύνοντας την αξιοποίηση φωτοβολταϊκών από ιδιοκτήτες ή ενοίκους που μέχρι σήμερα είχαν περιορισμένες επιλογές σε σχέση με μια μονοκατοικία.
Ενδιαφέρον και για τους αγρότες της Ημαθίας
Ιδιαίτερη τοπική διάσταση έχει το νέο πλαίσιο για τον αγροτικό κόσμο. Η δυνατότητα αυτοπαραγωγής και αποθήκευσης μπορεί να αξιοποιηθεί από αγροτικές εκμεταλλεύσεις, όπου το ενεργειακό κόστος αποτελεί σημαντικό τμήμα των λειτουργικών δαπανών.
Για μια περιοχή με έντονη αγροτική δραστηριότητα, όπως η Ημαθία, οι αλλαγές αφορούν δυνητικά παραγωγούς και επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για αρδευτικά συστήματα, ψυκτικούς χώρους, αποθήκες, συσκευαστήρια και άλλες εγκαταστάσεις.
Ηλεκτρονικό Μητρώο Αυτοκατανάλωσης
Στο νέο σύστημα προβλέπεται ακόμη η δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου Αυτοκατανάλωσης, ώστε οι σχετικές διαδικασίες να γίνουν περισσότερο ψηφιακές και απλές.
Παράλληλα προβλέπεται επιτάχυνση της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών, οι οποίοι αποτελούν βασικό στοιχείο για την ακριβέστερη καταγραφή της ενέργειας που παράγεται, καταναλώνεται ή διοχετεύεται στο δίκτυο.
Οι αλλαγές δημιουργούν ένα νέο πεδίο για όσους εξετάζουν λύσεις αυτοπαραγωγής, ωστόσο πριν από οποιαδήποτε εγκατάσταση απαιτείται έλεγχος των τεχνικών προϋποθέσεων και των διαδικασιών που προβλέπονται για κάθε κατηγορία συστήματος.
Για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στα μικρά συστήματα έως 800 Watt, ενώ για αγρότες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ημαθίας μεγαλύτερη σημασία έχουν οι ευρύτερες δυνατότητες αυτοκατανάλωσης και αποθήκευσης ενέργειας.















