Το νέο πρόγραμμα «ΑναβαθμίΖΩ τον Δήμο μου», που φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει επιχειρήσεις και ιδιώτες για τη βελτίωση των δημοτικών υποδομών, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης ο δήμαρχος Νάουσας, Νίκος Κουτσογιάννης.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν την αναπτυξιακή πορεία της Νάουσας, παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, την προσέλκυση επενδύσεων, τις τουριστικές υποδομές και την υλοποίηση νέων έργων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι αναφορές του στο σχέδιο «Νήμα», προϋπολογισμού περίπου 35 εκατ. ευρώ, στην επένδυση εμφιάλωσης νερού από την Αράπιτσα, στην αξιοποίηση των ιαματικών νερών του Κοπανού και στη σχεδιαζόμενη οδική σύνδεση των χιονοδρομικών κέντρων Σελίου, Τριών Πηγαδιών και Καϊμακτσαλάν.
«ΑναβαθμίΖΩ τον Δήμο μου»: Επανεκκίνηση των δωρεών από τον Νοέμβριο
Το πρόγραμμα «ΑναβαθμίΖΩ τον Δήμο μου» αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Νοέμβριο, με στόχο τη βελτίωση των υποδομών, της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των δημοτών.
Όπως εξήγησε ο Νίκος Κουτσογιάννης, η Νάουσα έχει μακρά παράδοση ευεργεσιών και δωρεών, καθώς στο παρελθόν σημαντικές υποδομές της πόλης δημιουργήθηκαν με τη συμβολή ιδιωτών. Η δημοτική αρχή επιδιώκει να επανενεργοποιήσει αυτή την παράδοση, προσαρμόζοντάς την στις σημερινές ανάγκες.
Μέσα από το νέο πρόγραμμα, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στην τοπική κοινωνία, επιστρέφοντας, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, ένα μέρος της οικονομικής τους δραστηριότητας με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος.
Η συνεισφορά δεν θα περιορίζεται σε χρηματικές δωρεές, καθώς θα μπορεί να περιλαμβάνει και προσφορά εργασίας ή υπηρεσιών για την υλοποίηση συγκεκριμένων παρεμβάσεων.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, δεν θα υπάρχει ανώτατο όριο στο ύψος των δωρεών, ενώ προβλέπεται η απόδοση της δέουσας τιμής και αναγνώρισης στους δωρητές.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας σταθερός μηχανισμός συνεργασίας του Δήμου με την ιδιωτική πρωτοβουλία, ώστε να χρηματοδοτούνται ή να υλοποιούνται παρεμβάσεις που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών.
Σχέδιο «Νήμα»: Επένδυση 35 εκατ. ευρώ στο πρώην εργοστάσιο Βαρβαρέσου
Ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια που παρουσίασε ο δήμαρχος αφορά την αξιοποίηση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της Βαρβαρέσου, μέσα από το πρόγραμμα «Νήμα».
Πρόκειται για μια πρόταση συνολικού προϋπολογισμού περίπου 35 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία, σύμφωνα με τον Νίκο Κουτσογιάννη, φιλοδοξεί να μετατρέψει ένα πρώην βιομηχανικό συγκρότημα σε έναν πολυλειτουργικό χώρο κατοικίας, επιχειρηματικότητας, εκπαίδευσης και κοινωνικής δραστηριότητας.
Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία κατοικιών που θα μπορούν να φιλοξενήσουν νέα ζευγάρια και οικογένειες οι οποίες επιθυμούν να εγκατασταθούν στη Νάουσα, εγκαταλείποντας μεγάλα αστικά κέντρα.
Παράλληλα, προβλέπονται χώροι για νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), μεταπτυχιακά προγράμματα, δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης και τη σχεδιαζόμενη Ακαδημία Οίνου.
Στο συγκρότημα θα περιλαμβάνονται ακόμη κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην περιβαλλοντική διάσταση της επένδυσης.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το κτίριο θα επιδιωχθεί να είναι ενεργειακά αυτόνομο, με πρότυπες διαδικασίες διαχείρισης απορριμμάτων και ελαχιστοποίησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Ο δήμαρχος χαρακτήρισε το «Νήμα» ως ένα σύγχρονο μοντέλο αστικού κοινοτισμού, που θα συνδυάζει τη στέγαση με την εργασία, την εκπαίδευση και την κοινωνική ζωή.
«Σπουδαίο εγχείρημα, που δίνει λύση σε σύγχρονα προβλήματα», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που θα μπορούσε να υλοποιηθεί στον Δήμο Νάουσας.
Ωστόσο, το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε στάδιο εξειδίκευσης. Η δημοτική αρχή αναζητά το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη η χρηματοδότηση των 35 εκατ. ευρώ.
Εμφιάλωση νερού από την Αράπιτσα: Έως 1,5 εκατ. ευρώ έσοδα και 40 θέσεις εργασίας
Στην επένδυση εμφιάλωσης νερού από την Αράπιτσα αναφέρθηκε ο Νίκος Κουτσογιάννης, παρουσιάζοντας τα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη που εκτιμά ότι θα προκύψουν για τον Δήμο.
Όπως υποστήριξε, η ποσότητα νερού που θα παραχωρείται στην εταιρεία αντιστοιχεί μόλις στο 1% των νερών της Αράπιτσας, ποσοστό που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα στην υδροδότηση ή στη διαχείριση του υδάτινου πόρου.
Ο δήμαρχος έκανε λόγο για δυνητικά έσοδα που μπορούν να φτάσουν έως το 1,5 εκατ. ευρώ για τον Δήμο Νάουσας, ενώ η επένδυση προβλέπεται να δημιουργήσει περίπου 40 θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε, η εταιρεία επιδιώκει να ξεκινήσει την παραγωγική της δραστηριότητα έως το τέλος του 2027, ενώ ο Δήμος αναμένεται να αρχίσει να εισπράττει έσοδα από τις αρχές του ίδιου έτους.
Ο Νίκος Κουτσογιάννης συνέδεσε την επένδυση με την προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομικής αυτονομίας του Δήμου, σημειώνοντας ότι η δημιουργία νέων πηγών εσόδων μπορεί να περιορίσει την εξάρτηση από άλλους χρηματοδοτικούς πόρους.
Σύνδεση των τριών χιονοδρομικών κέντρων με νέο οδικό άξονα
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται, σύμφωνα με τον δήμαρχο, η διαδικασία για την προγραμματική σύμβαση που αφορά τη δημιουργία οδικού άξονα σύνδεσης των χιονοδρομικών κέντρων Σελίου, Τριών Πηγαδιών και Καϊμακτσαλάν.
Όπως ανέφερε, ολοκληρώνεται η διαδικασία μεταξύ των πέντε εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να προχωρήσουν τα επόμενα βήματα του σχεδιασμού.
Ο Νίκος Κουτσογιάννης χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη παρέμβαση καθοριστικό έργο υποδομής, καθώς θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης για την ευρύτερη ορεινή περιοχή.
Η σύνδεση των τριών χιονοδρομικών κέντρων εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τις μετακινήσεις και θα ενισχύσει τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός ευρύτερου χειμερινού τουριστικού προορισμού.
Ξενοδοχείο «Βέρμιο»: Νέος διαγωνισμός με τους ίδιους όρους
Στο θέμα της αξιοποίησης του ξενοδοχείου «Βέρμιο» ο δήμαρχος γνωστοποίησε ότι ο διαγωνισμός παραχώρησης απέβη άγονος.
Όπως εξήγησε, το αποτέλεσμα οφείλεται σε πλημμέλειες που διαπιστώθηκαν στα δικαιολογητικά της διαδικασίας.
Η δημοτική αρχή προτίθεται να προκηρύξει νέο διαγωνισμό, διατηρώντας τους ίδιους όρους παραχώρησης.
Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρηθεί εκ νέου η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της ξενοδοχειακής μονάδας.
Ιαματικά νερά Κοπανού: Στόχος η αξιοποίησή τους το 2027
Νέα δεδομένα για την αξιοποίηση των ιαματικών νερών του Κοπανού δημιουργεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο, η επίσημη αναγνώριση του φυσικού πόρου με δημοσίευση σε ΦΕΚ.
Ο Νίκος Κουτσογιάννης σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την οργανωμένη τουριστική και θεραπευτική αξιοποίηση των εγκαταστάσεων.
Τα νερά του Κοπανού έχουν θερμοκρασία περίπου 18 βαθμών Κελσίου, γεγονός που τα κατατάσσει στα ψυχρά νερά.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα για ορισμένες κατηγορίες επισκεπτών που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν θερμά νερά, εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες ιατρικές ενδείξεις.
Ο σχεδιασμός προβλέπει πάντως και τη δημιουργία θερμαινόμενης δεξαμενής, ώστε να προσφέρονται περισσότερες δυνατότητες χρήσης.
Η δημοτική αρχή σκοπεύει να προχωρήσει μέσα στο 2027 στις διαδικασίες αξιοποίησης του πόρου, αφού προηγηθεί διαβούλευση με ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Ανασκαφές στη Μίεζα: Αναμένονται ανακοινώσεις για σημαντικά ευρήματα
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο δήμαρχος και στις αρχαιολογικές ανασκαφές στη Μίεζα.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, το Υπουργείο Πολιτισμού αναμένεται σύντομα να προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις για τα ευρήματα των ανασκαφών.
Ο Νίκος Κουτσογιάννης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη σημασία τους, εκτιμώντας ότι οι ανακοινώσεις θα προκαλέσουν μεγάλη αίσθηση.
Δεν παρουσίασε, ωστόσο, συγκεκριμένα στοιχεία για το περιεχόμενο των ευρημάτων, παραπέμποντας ουσιαστικά στις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργείου.
Με αφορμή τις αρχαιολογικές εξελίξεις, υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας των φορέων της Ημαθίας, επισημαίνοντας ότι η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής απαιτεί κοινή προσπάθεια.
Στο επίκεντρο η αξιοποίηση των πόρων και της περιουσίας του Δήμου
Από τη συνολική ενημέρωση προέκυψε ότι η δημοτική αρχή δίνει έμφαση στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και στη δημιουργία πρόσθετων πηγών εσόδων.
Το πρόγραμμα «ΑναβαθμίΖΩ» αποτελεί την πιο άμεση πρωτοβουλία, με προγραμματισμένη έναρξη τον Νοέμβριο, ενώ για τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια παραμένουν ανοιχτά ζητήματα χρηματοδότησης, αδειοδοτήσεων και ολοκλήρωσης των απαραίτητων διαδικασιών.
Ιδιαίτερα για το «Νήμα», η εξεύρεση χρηματοδότησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου, ενώ για τα ιαματικά νερά του Κοπανού και το ξενοδοχείο «Βέρμιο» τα επόμενα βήματα συνδέονται με το ενδιαφέρον της αγοράς.
Οι εξελίξεις στους συγκεκριμένους τομείς θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό κατά πόσο οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις θα περάσουν από το στάδιο των εξαγγελιών στην υλοποίηση.















