tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Κλιμακώνονται τα προβλήματα στην παραγωγή πυρηνόκαρπων – Σύσκεψη αγροτών στο Μακροχώρι

Με σοβαρές απώλειες έρχονται αντιμέτωποι οι δενδροκαλλιεργητές της Ημαθίας και της Πέλλας, καθώς πέρα από τις ζημιές που υπέστησαν από τους πρόσφατους παγετούς και τις χαλαζοπτώσεις, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ταχύτατη εξάπλωση της παραμορφωτικής ασθένειας των πυρηνόκαρπων. Η ασθένεια, που αρχικά είχε εντοπιστεί σε ροδάκινα, πλέον πλήττει και άλλες καλλιέργειες όπως δαμάσκηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα, εξαπλώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς σε νέες περιοχές.

Το ζήτημα είχε αναδειχθεί από τους αγροτικούς συλλόγους Ημαθίας και Πέλλας ήδη από το καλοκαίρι του 2021, σε σχετική σύσκεψη στη Νάουσα και με υπόμνημα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα μέσα ενημέρωσης. Παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις, η έλλειψη προληπτικών μέτρων και ουσιαστικής στήριξης έχει εντείνει την αγανάκτηση των παραγωγών.

Οι αγρότες καταγγέλλουν διαχρονική απαξίωση της έρευνας και των δημόσιων υποδομών, όπως το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων Νάουσας, το οποίο, αν είχε ενισχυθεί επαρκώς με επιστημονικό προσωπικό και εξοπλισμό, θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της ασθένειας.

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιες αρχές καλούν τους παραγωγούς να εφαρμόσουν ψεκασμούς με σκευάσματα, των οποίων η αποτελεσματικότητα αμφισβητείται, ενώ το κόστος τους επιβαρύνει επιπλέον το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής. Παράλληλα, οι αποζημιώσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής – 170 έως 210 ευρώ ανά στρέμμα – χαρακτηρίζονται από τους παραγωγούς ως «κοροϊδία», καθώς δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό κόστος.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται και για την καθυστέρηση στην εφαρμογή της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας, ενώ προϊόντα που έχουν πληγεί από άκαιρες βροχοπτώσεις και παρατεταμένες θερμοκρασίες, όπως τα ροδάκινα, παραμένουν εκτός ενισχύσεων του Μέτρου 23.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων (Αγροτικοί Σύλλογοι Πιερίων, Ροδοχωρίου, Μαρίνος Αντύπας) καλεί σε σύσκεψη τους αγροτικούς συλλόγους τη Δευτέρα 26 Μαΐου, στις 8:30 μ.μ., στο πρώην Δημαρχείο στο Μακροχώρι. Στόχος είναι ο συντονισμός των δράσεων και η άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση για άμεση λήψη μέτρων.

Μεταξύ των βασικών αιτημάτων περιλαμβάνονται:

  • Η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών για όσο διάστημα διαρκούν οι επιπτώσεις της ασθένειας.

  • Η ένταξη των ροδάκινων στο Μέτρο 23 ή σε ισοδύναμο πρόγραμμα.

  • Η άμεση ενίσχυση του ΕΛΓΑ με προσωπικό και μέσα για γρήγορες και δίκαιες εκτιμήσεις ζημιών.

  • Η προκαταβολή στο 50% των αποζημιώσεων και η εξόφλησή τους με βάση την πραγματική αξία των απωλειών.

  • Η ενεργοποίηση της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας χωρίς άλλη καθυστέρηση.

  • Η αναγγελία ζημιών και για άλλες καλλιέργειες, όπως αχλάδια και μήλα.

meta morfo22

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69