Συνάντηση Σχοινά – Šuica στην Αθήνα: Στο επίκεντρο τα λιπάσματα, η ενέργεια και ο πρωτογενής τομέας
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή και διεθνή ατζέντα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαργαρίτης Σχοινάς με την Ευρωπαία Επίτροπο για τη Μεσόγειο Dubravka Šuica, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αθήνα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να συζητούν εκτενώς θέματα κοινού ενδιαφέροντος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις πιέσεις που δέχεται ο πρωτογενής τομέας. Κεντρικό ζήτημα αποτέλεσε το αυξανόμενο κόστος των λιπασμάτων, το οποίο επηρεάζει άμεσα τη βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής, ενώ παράλληλα εξετάστηκαν οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και οι επιπτώσεις τους στον αγροτικό κόσμο.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα ζητήματα επισιτιστικής ασφάλειας και επάρκειας τροφίμων, υπό το βάρος των διεθνών αναταράξεων, καθώς και στην αντιμετώπιση των νοσημάτων των ζώων, που αποτελούν αυξανόμενη πρόκληση για την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά.
Στο τραπέζι τέθηκαν επίσης οι ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με έμφαση στον ρόλο των χωρών του Κόλπου στη διαμόρφωση συνθηκών σταθερότητας και ανάπτυξης, αλλά και στις προκλήσεις που δημιουργούν οι συνεχιζόμενες εντάσεις σε κρίσιμες περιοχές.
Από την πλευρά του, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι παρουσίασε στην Επίτροπο τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου, όπως η αναμόρφωση του συστήματος πληρωμών, η διαμόρφωση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η αντιμετώπιση των επιζωοτιών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των διεθνών εξελίξεων, επισημαίνοντας την ανάγκη ευρωπαϊκής στήριξης, ιδιαίτερα στο ζήτημα των λιπασμάτων.
Από την πλευρά της, η κ. Šuica χαρακτήρισε την Αθήνα ως κομβικό σημείο για τη συζήτηση της μεσογειακής πολιτικής, τονίζοντας ότι βασικές προκλήσεις παραμένουν η ενέργεια, η επισιτιστική ασφάλεια και το αυξημένο κόστος των αγροτικών εισροών. Όπως σημείωσε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναζητούνται λύσεις, με το βλέμμα στραμμένο και στις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής στην Κύπρος.
Η ίδια αναφέρθηκε ακόμη στον ρόλο των στρατηγικών συνεργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες της Μεσογείου και του Κόλπου, επισημαίνοντας ότι η σταθερότητα και η ανάπτυξη της περιοχής συνδέονται άμεσα με αυτές τις σχέσεις, την ώρα που οι εξελίξεις σε περιοχές όπως η Στενά του Ορμούζ, η Γάζα και ο Λίβανος παραμένουν ρευστές.














