tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ξεκίνησαν οι παραδόσεις τεύτλων στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ

teftloparagogoi platy katalipsi

Χθες παραδόθηκαν οι πρώτες ποσότητες τεύτλων στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο Πλατύ ενώ η επεξεργασία αναμένεται να αρχίσει από αύριο, 18/9. Φέτος θα επαναλειτουργήσει και το εργοστάσιο της Ορεστιάδας (έμεινε ένα χρόνο κλειστό). Η φετινή χρονιά θα είναι αυτή με τη μικρότερη μέχρι σήμερα παραγωγή αφού σύμφωνα με όσα μας επισημαίνουν καλλιεργητές τα στρέμματα φέτος δεν ξεπερνούν τα 50.000 σε όλη τη χώρα (η καλλιέργεια πέρυσι ήταν 70.000 στρ. περίπου). Ο μοναδικός λόγος στον οποίο αποδίδουν οι παραγωγοί τη μεγάλη αυτή συρρίκνωση της καλλιέργειας είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές. Αυτό σύμφωνα με όσα τονίζουν έστρεψε πολλούς σε άλλες καλλιέργειες με χαμηλότερες τιμές μεν που όμως πληρώνονται σχετικά στην ώρα τους από τους εμπόρους που συνεργάζονται.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο κ. Παύλος Μπογιαννίδης Πρόεδρος των Τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, «χθες το εργοστάσιο Πλατέως επισκέφθηκε ο μέχρι πρότινος Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κ. Πάνος Σκουρλέτης. Αυτό που του είπαμε είναι ότι δεν διεκδικούμε κάτι αλλά του επισημάναμε ότι ο λόγος που δεν έχουμε παραγωγή τα τελευταία χρόνια έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με το γεγονός ότι για την παραγωγή που παραδίδουμε στα εργοστάσια δεν υπάρχει εγγύηση για το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών μας. Αν υπήρχε αυτό η κατάσταση δεν θα ήταν έτσι. Δεν φθάνουν ούτε οι καλύτερες τιμές, ούτε η συνδεδεμένη ενίσχυση. Ο κόσμος πλέον φοβάται ότι θα καθυστερήσει πολύ η πληρωμή του και στρέφεται σε άλλες καλλιέργειες ακόμα και με χαμηλότερες τιμές που όμως δεν καθυστερούν τόσο οι πληρωμές».

Και πρόσθεσε: «Από την πλευρά του ο Διευθυντής του εργοστασίου τον διαβεβαίωσε ότι όταν έχουμε ικανό αριθμό τεύτλων το κοστολόγιο της βιομηχανίας μπορεί να μειωθεί ακόμα και 200 - 250 ευρώ τον τόνο. Το Πλατύ από μόνο του θα πρέπει να έχει περίπου120.000 στρέμματα καλλιέργειας για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Εμείς τους προκαλούμε. Όσα στρέμματα μας ζητηθούν θα τα καλλιεργήσουμε με την προϋπόθεση να πληρωθούμε στην ώρα μας. Έτσι θα βελτιωθεί και η βιωσιμότητα της εταιρείας. Η λύση λοιπόν είναι στα χέρια μας».

Να σημειωθεί ότι ο πρώην Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης επισκέφθηκε το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ημαθία και συναντήθηκε με τον διευθυντή του εργοστασίου κ. Θωμά Γκουτζιαμάνη, τον αναπληρωτή κ. Σοφ. Μινόπουλο, εκπροσώπους των εργαζομένων και των τευτλοκαλλιεργητών. Ο πρώην υπουργός ανέφερε πως υπήρξε κακοδιαχείριση στην ΕΒΖ, πως αποτέλεσμα αυτής της κακοδιαχείρισης είναι η σημερινή κατάσταση και πως η επανεκκίνηση που θα επιχειρηθεί θα πρέπει να λάβει υπόψη της όλες τις αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος.

Ολοκληρωμένη Διαχείριση τεύτλων

Τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα μας έκανε γνωστά ο Πρόεδρος των Τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, μέχρι και χθες το απόγευμα δεν είχαν πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα χρήματα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των τεύτλων που περιμένουν εδώ και μήνες και η νέα υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ τους υποσχέθηκε ότι θα πληρωθούν την περασμένη Δευτέρα, 14/9. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται, καθώς σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 16/9 πραγματοποιήθηκε η πληρωμή μόνο 93,812.15 ευρώ της ενίσχυσης. «Επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο για το θέμα των πληρωμών της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης τεύτλων αφού μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης 16/9 δεν είχαν πιστωθεί χρήματα στους λογαριασμούς μας. Αυτό που μας είπαν είναι ότι είναι θέμα ωρών», μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπογιαννίδης.

πηγή: www.agrotypos.gr 

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69