tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ερώτηση του ΚΚΕ στην Βουλή για τις ζημιές απο το χαλάζι

Ερώτηση στην βουλή για τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή απο το χαλάζι κατέθεσε το ΚΚΕ. Στο κείμενο της ερώτησης του αναφέρει:

"Μεγάλες ζημιές στις δενδροκαλλιέργειες της Ημαθίας (κύρια ροδάκινα, βερίκοκα, κ.ά.) λίγο πριν τη συγκομιδή προξένησε το μπουρίνι και η έντονη χαλαζόπτωση το βράδυ της 16/6.

Χαλάζι μεγάλου μεγέθους που έπεφτε για πάνω από 5 λεπτά έπληξε εκτάσεις περίπου 15.000 στρεμμάτων. Η χαλαζόπτωση ξεκίνησε από τα χωριά της Βέροιας Πατρίδα και Λαζοχώρι και επεκτάθηκε νοτιοανατολικά στα χωριά Μελίκη, Νεόκαστρο, Παλατίτσια, Βεργίνα και Αγκαθιά προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στην αναμενόμενη φρουτοπαραγωγή της Π.Ε.Ημαθίας.
   
Παρά το αποθεματικό, που δημιούργησε ο ΕΛΓΑ το προηγούμενο διάστημα «χαρατσώνοντας» με υπέρογκα ασφάλιστρα τους δενδροκαλλιεργητές, δεν προχώρησε για τη φετινή χρονιά την εφαρμογή της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα  καλλιεργούμενων εκτάσεων με φρούτα και άλλα αγροτικά προϊόντα να μείνουν απροστάτευτα απέναντι στις καταστροφικές χαλαζοπτώσεις.
 
Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημα των αγροτών της περιοχής, τη στιγμή μάλιστα που το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών συνεχώς μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, τα χαράτσια και τους φόρους, καθώς και τις επαναλαμβανόμενες ζημιές που έχουν υποστεί, για τις οποίες δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις για το σύνολο τους. Πολλοί δενδροκαλλιεργητές των παραπάνω περιοχών είναι ακόμη απλήρωτοι για βεβαιωμένες ζημιές από χαλάζι και παγετό-ακαρπία της προηγούμενης χρονιάς.
Ειδικότερα στα πλαίσια της αντιλαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, την άγρια φορολογία και τα χαράτσια σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, στην υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ μέσω της “GAIA-Επιχειρείν», που έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής, η κατάσταση για την αγροτιά είναι δραματική.
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
• Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στην Π.Ε. Ημαθίας και τις άλλες περιοχές της Κ.Μακεδονίας με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού;
• Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν αφού το εισόδημα συνεχώς μειώνεται και δυσκολεύονται να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα και να δοθεί έκτακτη ενίσχυση στους αγρότες της περιοχής για να αντιμετωπίσουν τα άμεσα προβλήματα επιβίωσης.
• Να λειτουργήσει επιτέλους το πολυδιαφημισμένο αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας του ΕΛΓΑ, το οποίο θα προστάτευε τους αγρότες της περιοχής από ισχυρές χαλαζοπτώσεις;

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69