tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Συμπύρηνα: Έλλειψη εργατών γης για τους παραγωγούς, ακριβή η ζάχαρη για τις βιομηχανίες

Σε μια καλή χρονιά όσον αφορά την ποσότητα αναμένεται να εξελιχθεί η φετινή παραγωγή συμπύρηνων ροδάκινων. Υπάρχουν προβλήματα όμως στην παραγωγή αλλά και στην μεταποίηση.

Ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «οι παγετοί δεν επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τα συμπύρηνα ροδάκινα. Οι παραγωγοί κάνουν αυτή την εποχή λίπανση και τις επόμενες ημερες θα ξεκινήσουν τις εργασίες του αραιώματος. Το κόστος είναι μεγάλο και υπάρχει προβληματισμός από την έλλειψη εργατών γης».

Μέχρι σήμερα φαίνεται ότι αναμένουμε μια κανονική σε ποσότητα παραγωγή (εκτιμήσεις για πάνω από 400.000 τόνους). Ωστόσο δεν γνωρίζουμε πως θα κυμανθούν οι αποδόσεις επειδή η λίπανση έχει υψηλό κόστος και ακόμη το ΥπΑΑΤ δεν έχει προχωρήσει σε κάποια οικονομική ενίσχυση των παραγωγών. Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ζώνες καλλιέργειας είναι η έλλειψη εργατών γης. Οι Αλβανοί δεν έρχονται πια στην χώρα μας όπως γινόταν στο παρελθόν και όσοι ζουν εδώ πάνε να εργαστούν στον τουρισμό.

Ο Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατών γης αυτή την εποχή. Επίσης δεν υπάρχουν σπίτια για να μείνουν οι εργάτες. Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός από τους παραγωγούς επειδή μετά το Πάσχα θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες με το αραίωμα των καρπών στα ροδάκινα».

Προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν και τα εργοστάσια κομπόστας ροδάκινου. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, «υπάρχει πρόβλημα με την τιμή της ζάχαρης. Οι βιομηχανίες χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης για την παραγωγή κομπόστας ροδακίνου. 

Πέρσι κλείναμε συμβόλαια με τις βιομηχανίες ζάχαρης της ΕΕ στα 600 ευρώ τον τόνο. Το διάστημα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου οι τιμές έφτασαν στα 700 ευρώ ο τόνος. Σήμερα είναι πάνω από 1.000 ευρώ.

Επίσης έχουμε αύξηση στις συσκευασίες πάνω από 60% καθώς και στα κιβώτια για τους χυμούς. Ακόμη έχει τριπλασιαστεί το ενεργειακό κόστος λειτουργίας της βιομηχανίας. Παρόλα αυτά η εκτίμησή μου παραμένει όπως αρχικά την είχα πει ότι φέτος η τιμή παραγωγού στα συμπύρηνα ροδάκινα θα κυμανθεί από 33 έως 35 λεπτά το κιλό».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, η Ισπανία και η Ελλάδα είναι οι χώρες που έχουν την πιο υψηλή τιμή στην ζάχαρη (λόγω μεταφορικών αφού δεν παράγει πια η ΕΒΖ ελληνική ζάχαρη). Από την άλλη η εκτίμηση της Κομισιόν, που έκανε τον περασμένο Φεβρουάριο, για την ευρωπαϊκή ζάχαρη έκανε λόγο για μια τιμή γύρω στα 500 ευρώ / τόνο. Σήμερα έχει ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ, που σημαίνει ότι υπάρχουν κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά. 

Οι μεγάλες χώρες παραγωγής ζάχαρης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η ΕΕ, η Βραζιλία και η Ινδία. Πρόσφατα η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα βάλει περιορισμούς στις εξαγωγές λόγω του πολέμου και των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στον εφοδιασμό των τροφίμων. Αυτό έφερε «πιέσεις» στις τιμές στη διεθνή αγορά. Επίσης εκφράζονται φόβοι ότι οι αυξημένες τιμές στα καύσιμα θα οδηγήσουν μεγάλες ποσότητες ζαχαροκάλαμων στην παραγωγή βιοκαυσίμων (στη Βραζιλία η παραγωγή ζάχαρης γίνεται από ζαχαροκάλαμο).

Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες κονσέρβας είναι ότι αν προχωρήσουν σε εισαγωγές ζάχαρης από τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ), που είναι πιο φτηνές σε σχέση με την Ευρώπη, τότε θα πρέπει να εξάγουν τις κομπόστες που θα παράγουν από τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη σε τρίτες χώρες.    

Πηγή: https://www.agrotypos.gr/

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69