tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ραντεβού στον κόμβο της Κουλούρας έδωσαν οι αγρότες

«Ραντεβού» στον κόμβο της Κουλούρας, με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, δίνουν οι αγρότες της Βέροιας το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας 23 Ιανουαρίου, με πρόθεση να ανοίξουν νέο γύρο δυναμικών κινητοποιήσεων με διεκδικήσεις άμεσης, όσο και έμμεσης στήριξης του εισοδήματός τους.

Το πλάνο προβλέπει συγκεντρώσεις προπαρασκευής της κινητοποίησης την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, στις πλατείες των χωριών της περιοχής, για να μετρηθούν οι διαθέσιμες δυνάμεις ώστε την επομένη στις 9 το πρωί, τα αγροτικά μηχανήματα να μετακινηθούν στον κόμβο της Κουλούρας, όπου και θα αποφασιστεί από τους συμμετέχοντες τί μορφή θα έχει η όποια επόμενη κίνησή τους στο σημείο.

Το πράσινο φως για την επανενεργοποίηση του έσχατου «όπλου» των αγροτών, τη διαμαρτυρία στους δρόμους, άναψε σε γενική συνέλευση, το απόγευμα της Τρίτης 17 Ιανουαρίου που συγκάλεσε στο Μακροχώρι της Ημαθίας ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βεροίας, παρουσία πολλών αγροτών της ευρύτερης περιοχής.

Πέρα από τις πάγιες διεκδικήσεις σε σχέση με την ανάγκη να μειωθεί το κόστος παραγωγής ή να υπάρξουν εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, ώστε να έχουν οι παραγωγοί ένα αξιοπρεπές εισόδημα, αυτό που «καίει» την περίοδο που διανύουμε τους αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας, έχει να κάνει και με τις αποζημιώσεις από τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού.

«Το πλήγμα ήταν μεγάλο. Στις ποικιλίες των ροδάκινων, αλλά και των άλλων φρούτων που ήταν έτοιμα να συγκομιστούν εκείνη την περίοδο η ζημιά ήταν τεράστια, τόσο λόγο πτώσης, όσο και της μονίλιας που τα σάπισε», επισήμανε στο Agronews το μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βεροίας, Θοδωρής Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με τον ίδιο, με δεδομένο ότι και ένα μέρος της παραγωγής ειδικά των συμπύρηνων ροδάκινων χάθηκε και από τα «στοπ» που έβαζε η βιομηχανία, επειδή δεν μπορούσε να διαχειριστεί την υπερπαραγωγή, υπολογίζεται πως κατ’ ελάχιστο η απώλεια ανά στρέμμα ξεπερνά τον 1 τόνο. «Έχοντας ως βάση αυτό, διεκδικούμε για τις ποικιλίες συμπύρηνου τουλάχιστον 250 ευρώ το στρέμμα, αφού η κατώτερη τιμή ήταν πέρυσι 25 λεπτά το κιλό και για τα επιτραπέζια και τα νεκταρίνια 350 ευρώ το στρέμμα», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι «περιμένουμε από τον ΕΛΓΑ να ορίσει ποιες θα είναι οι ποικιλίες που θα αποζημιωθούν».

Βασικό αίτημα των παραγωγών της περιοχής, όπως αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση, είναι να διεκδικηθούν και για τους μεμονωμένους αγρότες τα 72 ευρώ ανά στρέμμα που δόθηκαν σε παραγωγούς – μέλη συλλογικών σχημάτων, από το Ταμείο Κρίσης για τις συνέπειες του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Όπως επισημάνθηκε από τους συμμετέχοντες, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, με την πίεση που δέχεται το εισόδημα των αγροτών κι επειδή δεν διακρίνουν διάθεση για να βρεθούν λύσεις, παρά τις λεκτικές αναφορές από το ΥπΑΑΤ, η μόνη επιλογή τους είναι να αντιδράσουν δυναμικά.

«Από το Νοέμβριο μας υποσχέθηκε ο υπουργός αποζημιώσεις για τις ζημίες από τις βροχοπτώσεις, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει ανακοινώσεις για τίποτε. Πλέον μπαίνει και θέμα εμπιστοσύνης», μας ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, για να δικαιολογήσει την απόφαση για δυναμικές κινητοποιήσεις, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως σε ανάλογες κινήσεις θα προβούν και οι αγρότες της Νάουσας, με συγκέντρωση το πρωί της Δευτέρας στη διασταύρωση Νάουσας, στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού.

Πηγή: https://www.agronews.gr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69