tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Τι αποφάσεις έλαβε η πανελλαδική επιτροπή μπλόκων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Δεκέμβρη η πανελλαδική σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών στη Νίκαια της Λάρισας που οργάνωσε πανελλαδική επιτροπή μπλόκων.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο αγροτικός σύλλογος Νάουσας "Μαρίνος Αντύπας", ο νεοσύστατος Αγροτικός Σύλλογος "Πιερίων" Ημαθίας, η Επιτροπή αγώνα αγροτών Ροδοχωρίου.

Στη σύσκεψη αναφέρθηκαν συνοπτικά τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως:

- Το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος, εξαιτίας της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια.

- Τις εξευτελιστικές τιμές, ακόμα και κάτω του κόστους παραγωγής, ή το αίσχος των ανοιχτών τιμών, για πολλά προϊόντα.

- Την απαράδεκτη κατάσταση με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές νόσους, ενώ ταυτόχρονα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση, που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα.

Τονίστηκε ότι «δεν μπορούμε να μοιράσουμε την φτώχεια μας. Λεφτά υπάρχουν αλλά η κυβέρνηση επιλέγει να στηρίζει τους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι εμάς», επισημάνθηκε ότι «Διαχρονικά, ό,τι έχουμε κατακτήσει ήταν αποτέλεσμα της δικής μας δράσης, με κινητοποιήσεις, μπλόκα, συλλαλητήρια, πίεση προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Ούτε ήθελαν ούτε μας έδωσαν κάτι χωρίς να το διεκδικήσουμε και να το κατακτήσουμε με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή μας. Αυτός είναι ο δρόμος που χρειάζεται και σήμερα να πορευτούμε και είναι μονόδρομος! Γυρνάμε την πλάτη σε όσους προσπαθούν να σπείρουν την απογοήτευση και τη μοιρολατρία».

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συντονισμένων και πολύμορφων κινητοποιήσεων, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη σημειώνοντας την ανάγκη να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή μαζικότητα, ώστε να είναι ακόμα πιο έντονη η πίεση προς την κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών ανταλλάξαμε την πείρα μας για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, για το πώς θα γίνουν βήματα στην οργάνωση και τον συντονισμό του αγώνα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Το πλαίσιο αιτημάτων που κατέληξε η σύσκεψη του οργανωμένου αγροτικού κινήματος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά που αγγίζει όλη τη χώρα, για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

- Κατηγορηματικό όχι στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει μεγαλύτερη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μικρότερες αποζημιώσεις, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

- Πάλη για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

- Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Να σταματήσει η απαράδεκτη λογική του «κόστους - οφέλους» που όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν. Η ανθρώπινη ζωή και η περιουσία δεν είναι κόστος.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69