tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Η Οζώδης Δερματίτιδα και η περίπτωση της ταφής στη Μελίκη…

Από τον Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Μελίκης Αλέξανδρο Ακριτίδη ανακοινώθηκαν τα εξής:


Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες αρκετών αντιδράσεων, σχετικά με την υγειονομική ταφή βοοειδών, που πρέπει να θανατωθούν λόγω της οζώδους δερματίτιδας. Κι επειδή αρκετοί κάτοικοι της Μελίκης ρώτησαν να μάθουν τι είχε συμβεί με την περίπτωση της ταφής στην κοινότητά μας, σας παραθέτω τα παρακάτω στοιχεία.

Στα μέσα Ιουλίου 2016, η Π.Ε. Ημαθίας απέστειλε έγγραφο στον Δήμο Αλεξάνδρειας, με το οποίο “υποδεικνυόταν” ως κατάλληλο σημείο ταφής των εν λόγω ζώων, αγροτεμάχιο που ανήκει στη Δημοτική Κοινότητα Μελίκης και βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου της Αγίας Τριάδας, που είναι το μοναδικό σημείο αναψυχής των κατοίκων μας. Χωρίς ουδέποτε να δοθεί έγκριση από τον Δήμο ή την Κοινότητά μας για την συγκεκριμένη πρόταση, το πρωί της 22 Ιουλίου 2016, προσήλθαν στην Κοινότητα Μελίκης, σκαπτικά οχήματα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν εκσκαφή, ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι κατάλληλο το έδαφος για την εκταφή των βοοειδών.

Έπειτα από έντονες αντιδράσεις και μόλις τα μηχανήματα αποχώρησαν άπρακτα, το ίδιο απόγευμα, συγκάλεσα Έκτακτη Συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Μελίκης και συντάχθηκε φάκελος, στον οποίο στοιχειοθετούταν η άρνησή μας να ταφούν τα άρρωστα ζώα στο συγκεκριμένο σημείο.

Αιτιολογήθηκε απόλυτα ότι το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο βρίσκεται εντός της ζώνης της Αρχαίας χώρας των Αιγών, η οποία περιοχή έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO τον Δεκέμβριο του 1996, ως περιοχή προστατευμένων Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για τα πρακτικά, υποβλήθηκε απόσπασμα της εν λόγω απόφασης που πάρθηκε στην Merida του Μεξικό. Η ζώνη αυτή, εκτάσεως 65.000 στρεμμάτων, βρίσκεται υπό την ευθύνη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και υποδεικνύεται σε χάρτη, που επίσης υποβλήθηκε αλλά και που βρίσκεται τοποθετημένος σε πινακίδα εντός του οικισμού Μελίκης, δίπλα στον χείμαρρο Κρασοπούλη, τον αρχαίο Άσκορδο. Κατατέθηκε επίσης απόσπασμα κειμένου από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο οποίο περιγράφονται τα όρια της εν λόγω περιοχής καθώς και έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, από την διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, με αρ. πρωτ. ΥΠ.ΠΟ.Α/ΓΡ.ΥΠ./Κ.Ε/441 της 30 Μαΐου 2014 που επίσης αποδεικνύει τα προλεγόμενα. Να τονίσω επίσης πως σημαντική βοήθεια στην έρευνά μας, πρόσφερε και ο κύριος Γιώργης Μελίκης.

Ο Φάκελος που συντάχθηκε, στάλθηκε άμεσα στον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας ώστε να έχει στα χέρια του όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, που αποδείκνυαν το «λάθος» αυτής της απόφασης για την ταφή των ζώων στη Μελίκη.

Θέλω επίσης να προσθέσω ότι την προηγούμενη εβδομάδα διαβάσαμε στα Μ.Μ.Ε. άρθρο για την Οζώδη Δερματίτιδα, το οποίο τιτλοφορείται «Αποκατάσταση της αλήθειας για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών από την Π.Ε. Ημαθίας». Και θα σταθώ στο τέλος του, κατατοπιστικού κατά τ’ άλλα κειμένου, στο οποίο αναφέρεται πως:

«Είναι γνωστό ότι κανένας δε θέλει την παραμικρή όχληση στα πόδια του. Την προτιμά στα πόδια του γείτονά του. Ακόμα και όταν η όχληση έχει – όπως εν προκειμένω – καθαρά ψυχολογικό υπόβαθρο, δεν τη θέλει, χωρίς να στηρίζει πουθενά την άρνησή του».

Δεν γνωρίζω λοιπόν αν αυτό το άρθρο περιλαμβάνει και την άρνηση της Μελίκης, αλλά όπως προανέφερα, η δική μας άρνηση στηρίχθηκε σε σοβαρότατα στοιχεία και όχι στην χώρα του «Πουθενά…» Απαντώντας επίσης στο 1ο σκέλος του επίμαχου κειμένου, θέλω να ξεκαθαρίσω πως σε καμία περίπτωση δεν προτιμήσαμε να πάει το πρόβλημα στα πόδια του γείτονά μας, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν η κοινότητα της Κυψέλης και συμμεριζόμαστε απόλυτα τις αντιδράσεις και τους προβληματισμούς των κατοίκων της.

Το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μελίκης, έχει την υποχρέωση να εκφράζει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον περιοχών που βρίσκονται εντός των γεωγραφικών της ορίων.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69