tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Η φρίκη των ναζιστικών εγκλημάτων στο Νταχάου μέσα από τα μάτια Ελλήνων κρατούμενων

intzempelis1

Μαρτυρίες Ελλήνων κρατουμένων, στοιχεία αλλά και φωτογραφίες από το Ναζιστικό Νταχάου φέρνει στο φως ο συγγραφέας Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης με το βιβλίο του «Νταχάου, Προφορικές και Επιστολικές μαρτυρίες», που παρουσιάστηκε από την Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας σε συνεργασία με το Κέντρο Τοπικής Ιστορίας της Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας την Παρασκευή το βράδυ στην Βέροια.

Το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε ενότητες. Η πρώτη περιέχει το ιστορικό του Νταχάου, η δεύτερη έγγραφα και ντοκουμέντα, η τρίτη προφορικές και επιστολικές μαρτυρίες, η τέταρτη τον Τύπο ως πηγή για το Νταχάου και η πέμπτη φωτογραφίες και υλικό από το στρατόπεδο την εποχή που λειτουργούσε αλλά και σημερινές. Βασικός του στόχος είναι όπως ανέφερε ο συγγραφέας, εκτός από τη δημοσίευση των νέων στοιχείων και τη βοήθεια που αυτά θα προσφέρουν στους ερευνητές και στους αναγνώστες, οι νέοι άνθρωποι να γνωρίσουν τις θηριωδίες που μπορεί να γεννήσει η ανθρώπινη διαστροφή, τη φρίκη του πολέμου και την αβίωτη καθημερινότητα των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Νίκος Βουδούρης και για το βιβλίο μίλησε, εκτός από τον συγγραφέα η Αντωνία Χαρίση, Συγγραφέας – Δ/ντρια 9ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας.

intzempelis2

Η Αντωνία Χαρίση τόνισε ότι μέσα από τις μαρτυρίες μπορεί ο αναγνώστης να δει τα φριχτά εγκλήματα που έγιναν από τους Ναζί. Σημείωσε ακόμη ότι είναι έργο πολυετούς έρευνας, φωτίζει μια σκοτεινή πλευρά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αποτίει φόρο τιμής στους Έλληνες κρατούμενους.

Ο συγγραφέας εξήγησε ότι ερέθισμα για την συγγραφή του βιβλίου ήταν ο αδερφός του πατέρα του που συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο Νταχάου, επέστρεψε στην Ελλάδα και μετά από λίγα χρόνια παρουσίασε σχιζοφρένεια και πέθανε στο Δαφνί. Η συγκέντρωση στοιχείων για το βιβλίο ξεκίνησε το 1999, όταν ο συγγραφέας μετακόμισε στο Μόναχο για να εργαστεί ως δάσκαλος. «Στο βιβλίο περνάω τα μηνύματα απλών ανθρώπων, Ελλήνων που συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο Νταχάου. Πολλοί από αυτούς που διασώθηκαν βλέπουν ακόμη εφιάλτες. Το βιβλίο φωτίζει την μνήμη και η μνήμη πρέπει να διατηρηθεί» σχολίασε ο συγγραφέας. Ο κ. Ιντζέμπελης περιέγραψε το γκρίζο τοπίο του Νταχάου και πώς διατηρείται σήμερα, ανέφερε ότι ήταν πολύ δύσκολο να βρει τα ονόματα των Ελλήνων κρατούμενων. Από τις εφημερίδες της εποχής βρήκε ονόματα, ήρθε σε επαφή με αυτούς που διασώθηκαν και συγκέντρωσε υλικό. Ο κ. Ιντζέμπελης έκανε και μια αναφορά στον Γραμματέα του ΚΚΕ, τον Ζαχαριάδη, ο οποίος ήταν κρατούμενος εκεί. Ο συγγραφέας είπε ότι ο Ζαχαριάδης βοηθούσε κόσμο στο Νταχάου.

Ο συγγραφέας Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης

Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης κατάγεται από την Λέσβο και γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και στην Θεολογική Σχολή Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μπέρμιχαμ και μετεκπαιδεύτηκε στο Μόναχο, όπου και εργάστηκε για μια πενταετία ως δάσκαλος στο Ευρωπαϊκό Σχολείο. Τα τελευταία χρόνια ζει στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας και εργάζεται ως Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. στην Άρτα.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69