Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου: Συμμετοχή στην εκδήλωση για τα Ebooks και τις Βιβλιοθήκες στην Ελλάδα
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης

Στη φετινή 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ2025) συμμετέχει δυναμικά η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, λαμβάνοντας μέρος στην εκδήλωση με τίτλο “Ebooks & Βιβλιοθήκες στην Ελλάδα”, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Μαΐου, από τις 12:00 έως τις 13:00, στην αίθουσα Μ. Αναγνωστάκης του Περιπτέρου 15 του εκθεσιακού χώρου TIF HELEXPO.
Στην εκδήλωση θα τεθούν επί τάπητος κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την παρούσα κατάσταση και τις προοπτικές των ηλεκτρονικών βιβλίων στη χώρα, ενώ θα παρουσιαστούν και τα ευρήματα σχετικής έρευνας που χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα KnowledgeRights21. Η Βιβλιοθήκη της Βέροιας, γνωστή για τη σταθερή παρουσία της στον τομέα της καινοτομίας και της ψηφιακής πρόσβασης στη γνώση, συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση, επιβεβαιώνοντας τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στις εξελίξεις που αφορούν τις βιβλιοθήκες του 21ου αιώνα.
Η εκδήλωση τελεί υπό τη συνδιοργάνωση του KnowledgeRights21, του International Hellenic University, του MetaData Lab, της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ), καθώς και του ΠΕΤ Βορείου Ελλάδος της ΕΕΒΕΠ.
Η φετινή ΔΕΒΘ2025 είναι μια διοργάνωση που εντυπωσιάζει με το εύρος και την ποικιλία του προγράμματός της: περισσότεροι από 1.000 Έλληνες και διεθνείς ομιλητές, 400 εκθέτες και πάνω από 450 πολιτιστικές εκδηλώσεις φιλοξενούνται στο χώρο της HELEXPO. Το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει παρουσιάσεις βιβλίων, αφιερώματα, συζητήσεις, προβολές, εργαστήρια και σεμινάρια, όλα ενταγμένα στο γενικότερο πλαίσιο της φετινής θεματικής Α[i]νθρώπινη Δημιουργικότητα.
Η Έκθεση απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους φίλους του βιβλίου και περιλαμβάνει ειδικές δράσεις για το παιδικό και εφηβικό κοινό, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να προσελκύσουν το 11ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών και το Φεστιβάλ Μετάφρασης.
Η παρουσία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας σε ένα τόσο σημαντικό πολιτιστικό γεγονός ενισχύει τη φωνή των ελληνικών βιβλιοθηκών στον δημόσιο διάλογο και επιβεβαιώνει τον σύγχρονο ρόλο τους ως πυρήνες γνώσης, καινοτομίας και κοινωνικής συνοχής.