tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Παρουσιάστηκε στην Βέροια το βιβλίο της Άννας Σελίδου «Πώς τον λένε τον Θεό σας;» (φωτογραφίες, βίντεο)

Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ», με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, παρουσίασαν την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου το βιβλίο της Θεσσαλονικιάς συγγραφέως Άννας Σελίδου, με τίτλο "Πώς τον λένε τον Θεό σας;", στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.

Στην κατάμεστη αίθουσα της βιβλιοθήκης χαιρετισμό απηύθυνε η Γραμματέας του «Εράσμου», Σοφία Ζεϊμπέκη. Η κα Ζεϊμπέκη ανέφερε πως απόψε παρουσιάζεται το βιβλίο της Άννας Σελίδου, της φίλης, συνεργάτιδας και υποστηρίκτριας του συλλόγου. Αναφέρθηκε στο έργο του συλλόγου «Έρασμος», στο βιογραφικό της συγγραφέως και τέλος στο βιβλίο. Όπως είπε η ευαίσθητη και πολιτικοποιημένη Άννα Σελίδου εκφράζει αυτό που έχει στην καρδιά της. Παίρνει τολμηρή θέση, ολοκάθαρη, ενώ συμμετέχει με τον νου και την ψυχή. «Η Άννα Σελίδου μας συγκλονίζει, μας συγκινεί και μας συνταράσσει συθέμελα και μας βοηθά να δούμε τον κόσμο μέσα από τα αθώα μάτια των μικρών παιδιών», συμπλήρωσε.

Ακολούθησε ο κος Διαμαντόπουλος Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας. Ο κος Διαμαντόπουλος αναφέρθηκε στο έργο που προσπαθούν να κάνουν για τους πρόσφυγες και για το βιβλίο συμπλήρωσε «Η Άννα Σελίδου, ήρθε μ’ ένα κείμενο τόσο δυνατό για να φωτίσει την αληθινή πλευρά των γεγονότων, να αναδείξει την τραγικότητα του πολέμου και τον πόνο της προσφυγιάς».

Ανάμεσα στις ομιλίες νεαροί μουσικοί (Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Πιάνο Χρήστος Παπαδόπουλος, Κλαρινέτο, Τζίνα Μιξαφέντη, Τραγούδι) ερμήνευσαν τραγούδια της προσφυγιάς (Μικράς Ασίας, Λιβανέζικο χριστιανικό ύμνο κ.α.) και συγκίνησαν τους θεατές με τις εξαιρετικές ερμηνείες τους.

Στην συνέχεια σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο κος Μαυροκεφαλίδης, Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία του «Εράσμου».

Τον λόγο έπειτα πήρε η Δρ Ευθυμία Γώτη, Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής.
Η κα Γώτη ανέφερε πως το βιβλίο απευθύνεται σε ευρύ ηλικιακά κοινό. Από την εισαγωγή του, ο αναγνώστης διακρίνει την ιστορική πραγματικότητα, την ευαισθησία και την αιχμηρότητα. Η συγγραφέας προβληματίζει βαθιά με λυρικό, μεταφορικό και αλληγορικό τρόπο και μας ξυπνά από την λήθη. Όπως ήρθαν οι πρόγονοι μας σ’ αυτόν τον τόπο πρόσφυγες έτσι και τώρα, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Έχουν το ίδιο δικαίωμα στο όνειρο, την ελπίδα, τις προσδοκίες, στην στοργή. Η συγγραφέας με δυνατό τρόπο θέτει ερωτήματα με ηθικές αξίες. Το βιβλίο αναφέρεται σε τρεις ιστορίες οι οποίες με αριστοτεχνικό τρόπο ενώνονται, γίνονται ένα. Η συγγραφέας παρουσιάζει την τραγικότητα των ιστοριών με γλυκύτητα κι ευαισθησία. Σ’ ένα τόσο μικρό βιβλίο φωλιάζουν τόσο μεγάλα νοήματα. Η συγγραφέας με ένα ευαίσθητο και διεισδυτικό βλέμμα αναδεικνύει το σεβασμό στη διαφορετικότητα, στα δικαιώματα του παιδιού, στην φιλία σαν πανανθρώπινη αξία, στην μητρική αγάπη που δίνει τόση δύναμη, στην προέλευση, στο όνειρο, στην ελπίδα, στο όνομα. Το βιβλίο αποτελεί ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ανθρώπινη ψυχή.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Κωνσταντίνος Μίζας, Επιμελητής Ανηλίκων Βέροιας.
Ο κος Μίζας ανέφερε πως το βιβλίο περιέχει πολλές αλήθειες, με βιώματα παιδιών.
Είναι ένας καθρέφτης που η συγγραφέας τον τείνει να κοιταχτούμε μέσα με ειλικρίνεια, να αποκτήσουμε ένα καινούργιο βλέμμα. Σε αυτό γίνεται λόγος για την ταυτότητα, τις σχέσεις, την συνύπαρξη, τις προκαταλήψεις, την οικογένεια, την θρησκεία, την εθνότητα, το οικονομικό. Θεωρεί πως το βιβλίο αποτελεί τροφή για να παραμείνουμε άνθρωποι.

Στο τέλος μίλησε η ίδια η συγγραφέας. Η κα Σελίδου φανερά συγκινημένη αφηγήθηκε την εμπειρία της κατά την παραμονή της στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Ειδομένη, πριν έναν χρόνο. Μια ιστορία που της πήρε καιρό να συνέλθει. Έπειτα αναφέρθηκε στα πρόσωπα – ήρωες του βιβλίου. Στο ερώτημα που χωρίζει τους ήρωες του βιβλίου, που είναι η θρησκεία. Κάτι που την εκφράζει, είναι ότι μόνο οι ανόητοι μαλώνουν για κάτι που δεν θα πάρουν μαζί τους. Η εξουσία προκαλεί φόβο και προσπαθεί να χειρίζει τους αδύναμους. Στο βιβλίο προσπαθεί να κρατήσει την αισιοδοξία, κι αυτό το καταλαβαίνει κανείς κοιτώντας το εξώφυλλο. Η εικόνα με την θάλασσα, τον ήλιο, τα καράβια, τα παιδιά περνά το μήνυμα της αισιοδοξίας για το μέλλον.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν και δύο αδέρφια, πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο κέντρο της Αγίας Βαρβάρας. Τα παιδιά κάθισαν μαζί με τους ομιλητές και μίλησαν στο κοινό για τη ζωή τους.

Οι θεατές βαθιά συγκινημένοι χειροκρότησαν θερμά στο τέλος της εκδήλωσης.

Οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης προσέφεραν γλυκά και σπιτικό λικέρ στους παρευρισκόμενους.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69