tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Βιβλίο για την Κόκοβα παρουσιάστηκε στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Το βιβλίο «Μια χούφτα μάλαμα, μια χούφτα αλεύρι - Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός στην Κόκοβα (Πολυδένδρι) Ημαθίας» της Ελένης Προβάτου παρουσίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυδενδρίου και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, το Σάββατο 26 Αυγούστου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της βιβλιοθήκης.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Γιώργος Προβάτος, αδερφός της συγγραφέως. Ο κ. Προβάτος είπε ότι το βιβλίο αναφέρεται στο γενικότερο ιστορικοκοινωνικό πλαίσιο στο οποίο έζησε κι έδρασε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, με ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψή του στο χωριό Πολυδένδρι ή Κόκοβα όπως λεγόταν την εποχή εκείνη.

Αναφέρθηκε στο βιογραφικό της συγγραφέως, και το σημερινό βιβλίο που παρουσιάζετε, το οποίο είναι το τρίτο της. Ένα βιβλίο με ανθρώπινη προσέγγιση, που ο λόγος και οι σπάνιες απεικονίσεις μεταφέρουν τον αναγνώστη στην εποχή στην οποία αναφέρεται και να ζήσει τα γεγονότα. Η γλώσσα είναι απλή, λειτουργική και κατανοητή.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κα Προβάτου. Ξεκίνησε λέγοντας τους λόγους που την οδήγησαν να γράψει ένα ακόμη βιβλίο για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Ο ένας αποτελεί την σχέση που έχει ο Άγιος με το πέρασμά του από το χωριό Πολυδένδρι και ο άλλος ότι ο Άγιος είναι επίκαιρος. Μίλησε για τον βίο του Κοσμά του Αιτωλού, γνωστού και ως Πατροκοσμά, που έζησε από το 1714 έως το 1779.

Έπειτα αναφέρθηκε στο Πολυδένδρι και στα ελάχιστα στοιχεία που έχουν σωθεί και αναφέρονται σε αυτό. Ένα χωριό ‘σταυρωμένο’, με προσκυνητάρια και ξωκλήσια στις εισόδους του, για την αποφυγή του κακού. Παραμύθια και παραδόσεις που έφτασαν στα αυτιά των κατοίκων. Σε αυτό το σημείο, η συγγραφέας, αναφέρθηκε στον σταυρό που έμπηξε στο χώμα ο Άγιος Κοσμάς, και βρέθηκε μέσα σε δέντρο. Αυτός ο σταυρός φυλάσσετε στην Παναγία Δοβρά και η συγγραφέας ευχήθηκε να επιστρέψει στον τόπο του.

Μίλησε για τον Άγιο Κοσμά, λέγοντας ότι δίδαξε, συμβούλεψε, παρηγόρησε τον κόσμο τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, προέτρεψε οι άνθρωποι να βαφτίζονται κτλ.

Οι υπηρεσίες του ήταν ανεκτίμητες, καθώς ήταν ένας φλογερός δάσκαλος του γένους, που συνδύαζε την πίστη με τη ζωή. Δικαίως θεωρείται ήρωας, εθνομάρτυρας και ισαπόστολος. Όπως λέει ο Γ. Μακρυγιάννης στα Απομνημονεύματά του «Δίδασκε Ελλάδα, Ορθοδοξία και Γράμματα».

Τελειώνοντας η συγγραφέας διάβασε κάποιες προφητείες από το βιβλίο.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

{jlex}flickr:72157685691665873{/jlex}

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69