tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Κανέλα και γαρύφαλλο από την Προποντίδα» της Δέσποινας Στεργίου στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Με αφορμή την συμπλήρωση των 40 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας, παρουσιάστηκε το βιβλίο «Κανέλα και γαρύφαλλο από την Προποντίδα» της συγγραφέως Δέσποινας Στεργίου, στην Βέροια.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Μαρτίου, στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο, όπου λειτούργησε παράλληλα και η έκθεση για την προίκα της Μικρασιάτισσας.

Οι θεατές παρακολούθησαν μία πρωτότυπη παρουσίαση, συνδυασμένη με αφήγηση, τραγούδι και χορό.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Τασούλα Παυλίδου χαιρέτησε την εκδήλωση, αναφέρθηκε στο βιογραφικό της συγγραφέως και μίλησε για τα συναισθήματα που της άφησε το βιβλίο.

Πρόκειται για ένα βιβλίο με πληροφορίες από διάφορες έγκυρες βιβλιογραφίες, μελέτες και άρθρα επιστημόνων, ιδρύματα και βιβλιοθήκες, αφιερωμένα στον Μικρασιατικό Ελληνισμό. Στο βιβλίο είναι καταγεγραμμένες αφηγήσεις από Μικρασιάτες της περιοχής της Προποντίδας, γραπτές και προφορικές πληροφορίες, με σκοπό να βάλει στην ψυχή των αναγνωστών την αγάπη για τις αλησμόνητες πατρίδες.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η συγγραφέας Δέσποινα Στεργίου, όπου με τη συμβολή της εκπαιδευτικού Αναστασίας Λιόλιου, παρουσίασε και αφηγήθηκε ενδεικτικά αποσπάσματα του βιβλίου.

Η συγγραφέας είπε ότι κατέβαλε μεγάλο αγώνα για τη συγγραφή του βιβλίου. Ο αναγνώστης διαβάζοντάς το θα σεργιανίσει σε αλλοτινές εποχές. Σε αυτό αναφέρονται ιστορικά γεγονότα, ήθη κι έθιμα που ακολουθούσαν οι Μικρασιάτες στις καθημερινές ή τις εορτές, σπάνια τραγούδια και ποιήματα, 94 Μικρασιάτικες συνταγές, όλα καλά φυλαγμένα σε σεντούκια, όπου απόγονοι 2ης και 3ης γενιάς τα εκμυστηρεύτηκαν στη συγγραφέα.

Παράλληλα οι θεατές παρακολούθησαν πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής, ενώ στο τέλος φωτογραφίες από τις συνταγές του βιβλίου που ετοίμασε η συγγραφέας με πολύ αγάπη.

Ανάμεσα στην παρουσίαση του βιβλίου, η Χορωδία του Συλλόγου ερμήνευσε παραδοσιακά τραγούδια.

Φεύγοντας οι παρευρισκόμενοι κεράστηκαν νηστίσιμα εδέσματα και σπιτικό λικέρ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Για να µην χαθεί το όνειρο! Μαγικές συνταγές της γιαγιάς µε φόντο την ιστορία, τα ήθη και τα έθιµα της Προποντίδας Μικράς Ασίας.

Γυρίζω πίσω στο χρόνο… Ακολουθώ την καρδιά µου, που ζητάει να δικαιώσουµε την ιστορία των ανθρώπων που φόρεσαν το ρούχο της προσφυγιάς. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού, ελάτε να γίνουµε συνοδοιπόροι σε ένα ταξίδι, σαν να µην πέρασε ένας αιώνας σχεδόν, σαν να µην έσβησαν τα φώτα του πολιτισµού στην πατρώα γη.

Εσείς απολαύστε το όµορφο ταξίδι κι εγώ θα προσπαθήσω να σας µεταδώσω πληροφορίες για την ιστορία, τη θρησκεία, τα ήθη και έθιµα, τα τραγούδια… Κυρίως, όµως, θα µπούµε βαθιά µέσα στην κουζίνα των προγόνων, σε όλες τις στιγµές της ζωής τους, µε µυρουδιές και γεύσεις της γης που άφησαν πίσω τους.

Ο Μικρασιατικός Ελληνισµός, φεύγοντας, κράτησε για φυλακτό τον πόνο για την απώλεια, λίγο χώµα της πατρίδας, το εικόνισµα της Παναγίας και φωτογραφίες ενθύµια από τη ζωή του. Οι αναµνήσεις του, όµως, ήταν πολλές και βαθιά ριζωµένες στην ψυχή του.

Οι κληρονόµοι του κόσµου αυτού αφηγούνται εδώ παλιές αυθεντικές συνταγές φαγητών και γλυκών, µε ξεχωριστή γεύση και άρωµα µπαχαρικών, κανέλα και γαρύφαλλο, µπαχάρι και κύµινο. Τα συνοδεύουν οι καθηµερινές και γιορτινές συνήθειές τους, η οργάνωση, ο παλµός της ζωής, τα τραγούδια της αγάπης και του αποχωρισµού και τα οδοιπορικά από τα άγια χώµατα. Στο ταξίδι αυτό είστε όλοι καλεσµένοι. Όποιες και αν είναι οι δικές σας ρίζες, έχετε να κερδίσετε πολλά από τον πολιτισµό της Μικράς Ασίας.

 
 

 

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69