tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Το νέο βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη "Χίλιες ανάσες" παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Το νέο βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη με τίτλο «Χίλιες ανάσες», παρουσιάστηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου, στον πολυχώρο Ελιάς.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας, η ΕΛΜΕ Ημαθίας, οι εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ.

Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας Ευγενία Καβαλάρη, η οποία είπε ότι πρόκειται για την τελευταία εκδήλωση του Συνδέσμου, τη φετινή σχολική χρονιά. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην σπουδαία συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάνη και το νέο της βιβλίο, κάνοντας μία σύντομη αναφορά στο σεμνό βιογραφικό της και το συγγραφικό της έργο.

Έπειτα τον λόγο πήρε η φιλόλογος του 5ου ΓΕ.Λ Βέροιας Έφη Λιακοπούλου, η οποία έκανε μία πρώτη αποτίμηση του βιβλίου της Ιωάννας Καρυστιάνη.

Αναφερόμενη στην υπόθεση και τους ήρωες του βιβλίου, είπε ότι το κουβάρι του μύθου ξετυλίγεται, με τη συμπαράθεση παρόντος – παρελθόντος. «Οι πληροφορίες δίνονται σταδιακά, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Το μυθιστόρημα χωράει στα σπλάχνα του τις προσωπικές ιστορίες απλών, καθημερινών ανθρώπων… Κεντρικό το θέμα του θανάτου και του έρωτα, των βασικών θεμάτων της ποίησης… Θέματα όπως τα ζώα, η θρησκεία, η τέχνη, τα χρήματα, το πολιτικό σχόλιο κ.α. χρωματίζουν την αφήγηση, καθιστώντας το ρεαλιστικό… Με όρους θεατρικούς χτίζει η συγγραφέας το μύθο της, ενώ παράλληλα κάνει μία ανατομία των χαρακτήρων της… Η γλώσσα είναι απλή, καθάρια μα και τόσο πλούσια. Λέξεις σπάνιες, βγαλμένες από τις ρίζες του λαού μας και δη της Κρήτης. Εκπληκτικές μεταφορές, παρομοιώσεις, προσωποποιήσεις. Καινότροπες συνάψεις λέξεων… Παιχνιδίσματα του λόγου… Η συγγραφέας μετέρχεται ποιητικούς τρόπους στη γραφή της που προδίδουν μια γνήσια ευαισθησία… Το ύφος της άλλοτε λιτό, θυμίζει χρονογράφημα, άλλοτε οξύ σα μαχαιριά, κι άλλοτε πικρά ειρωνικό. Και κυρίως στοχαστικό μέσα από ένα πρωτότυπα αποφθεγματικό λόγο… Ο ρυθμός του λόγου σας το κύμα της θάλασσας της πανδέγμονος, άλλοτε ήπιος, χαμηλός κι άλλοτε ασθματικός, χίλιες ανάσες, λες και παλεύουν να τον κρατήσουν… Ο τίτλος… χίλιες ανάσες ο τόπος μας, χίλιες ανάσες ο έρωτας, χίλιες ανάσες κι η ζωή….».

Ακολούθως τον λόγο πήρε η κα Καβαλάρη, η οποία είπε ότι «το βιβλίο χίλιες ανάσες είναι ένα πολυεπίπεδο και πολυπρόσωπο βιβλίο, κι αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές της συγγραφικής της πορείας. Συμπυκνώνει ποικίλα χαρακτηριστικά από διαφορετικά λογοτεχνικά είδη… όλα τοποθετημένα κι ενσωματωμένα με τρόπο αριστοτεχνικό…».

Έπειτα αναφέρθηκε στην υπόθεση του βιβλίου. «Μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων, αναδύεται η κοινωνική καταγραφή, το πολιτικό σχόλιο… Σε όλη την έκταση του βιβλίου, ο αναγνώστης  διακρίνει τις ψηφίδες του Γολγοθά των νεοελλήνων… Οι ήρωες, απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, της βιοπάλης, όπως συνήθως λειτουργεί η συγγραφέας… Σκιαγραφούνται με εξαιρετική αληθοφάνεια και πειστικότητα, χάρη στον συγκερασμό μυθοπλασίας και βιωματικής γραφής…. Η συγγραφέας με τις «Χίλιες ανάσες» μας χάρισε ένα από τα πιο φωτεινά έργα, που διαβάζεται απνευστί, με μιαν ανάσα».

Στο τέλος τον λόγο πήρε η κα Καρυστιάνη, η οποία μίλησε για την σημερινή, ιδιαίτερη μέρα, ενώ παράλληλα έκανε αναφορά στο νέο της βιβλίο και τους ήρωές της. Δείτε το βίντεο:

Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκομένους και μια έκπληξη για το κοινό.

Οι μαθητές του 4ου ΓΕΛ Βέροιας παρουσίασαν ένα αφιέρωμα στο κινηματογραφικό έργο του κορυφαίου Έλληνα σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη (σύζυγος συγγραφέως). Η ίδια δράση παρουσιάστηκε το μεσημέρι στην Στέγη, παρουσία μαθητών και καθηγητών του αδελφοποιημένου 606 Σχολείου του Δήμου Πούσκιν της Αγίας Πετρούπολης.

 

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69