Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου στη Βέροια: Τέσσερις νύχτες με τον Claude Sautet
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης

Ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και την Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα, διοργανώνει φεστιβάλ γαλλικού κινηματογράφου με τίτλο "Le cinéma va à l'école", από τις 28 έως τις 31 Μαΐου 2025 στο 2ο Γυμνάσιο Βέροιας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Το φεστιβάλ αποτελεί έναν φόρο τιμής στον σπουδαίο Γάλλο σκηνοθέτη Claude Sautet, με την προβολή τεσσάρων αντιπροσωπευτικών ταινιών του, που εξερευνούν τη φιλία, την αγάπη και την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων.
Πρόγραμμα Προβολών:
• 28/5: "César et Rosalie" (Καίσαρ και Ροζαλί)
• 29/5: "Vincent, François, Paul et les autres" (Η Παλιοπαρέα)
• 30/5: "Nelly et Monsieur Arnaud" (Νέλλυ και ο κύριος Αρνώ)
• 31/5: "Les Choses de la vie" (Τα Γεγονότα της Ζωής)
Κάθε ταινία προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους .
Σας καλούμε να γνωρίσετε τον γαλλικό κινηματογράφο μέσα από το βλέμμα ενός από τους πιο εμβληματικούς δημιουργούς του 20ού αιώνα
🎬 Πρόγραμμα Προβολών
Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου – Le cinéma va à l'école
📍 2ο Γυμνάσιο Βέροιας | 🕖 Ώρα Έναρξης: 20:00 | 🎟️ Είσοδος Ελεύθερη
Τετάρτη 28 Μαΐου
César et Rosalie (Καίσαρ και Ροζαλί, 1972)
🎭 Πρωταγωνιστούν: Yves Montand, Romy Schneider, Sami Frey
💬 Η Ροζαλί, μια γοητευτική γυναίκα, παγιδεύεται συναισθηματικά ανάμεσα στον παλιό της σύντροφο και τον νέο της έρωτα. Ένα λεπτοδουλεμένο τρίγωνο αγάπης με έντονη ψυχολογική ένταση.
Πέμπτη 29 Μαΐου
Vincent, François, Paul et les autres (Η Παλιοπαρέα, 1974)
🎭 Πρωταγωνιστούν: Yves Montand, Michel Piccoli, Serge Reggiani
💬 Τρεις φίλοι στη μέση ηλικία αναμετρώνται με τις επαγγελματικές και προσωπικές τους αποτυχίες. Μια ανθρώπινη, πικρή και τρυφερή ταινία για τη φιλία και την κρίση της ζωής.
Παρασκευή 30 Μαΐου
Nelly et Monsieur Arnaud (Νέλλυ και ο Κύριος Αρνώ, 1995)
🎭 Πρωταγωνιστούν: Emmanuelle Béart, Michel Serrault
💬 Η σχέση μιας νεαρής γυναίκας με έναν ηλικιωμένο πρώην δικαστή αποκτά βάθος και λεπτές συναισθηματικές αποχρώσεις. Το κύκνειο άσμα του Σοτέ είναι ένα ήσυχο διαμάντι για τη μοναξιά και την ανθρώπινη επαφή.
Σάββατο 31 Μαΐου
Les Choses de la vie (Τα Γεγονότα της Ζωής, 1970)
🎭 Πρωταγωνιστούν: Michel Piccoli, Romy Schneider, Lea Massari
💬 Ένας άντρας τραυματισμένος σε τροχαίο ατύχημα αναλογίζεται τις στιγμές και τις αποφάσεις που σημάδεψαν τη ζωή του. Συγκινητική και υπαρξιακή ταινία με ποιητική δύναμη.
Κλείσιμο φεστιβάλ με ένα ποτήρι κρασί .