tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

xatzogloy

Η ποντιακή παράδοση από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας στη Σκύρο

Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας συμμετείχε στο 6ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «Στης Ανεμόεσσας τους ρυθμούς χορεύουμε αντάμα», που πραγματοποιήθηκε στη Σκύρος από τις 15 έως τις 19 Απριλίου 2026, σε μια διοργάνωση πανελλαδικής εμβέλειας με έντονο πολιτιστικό αποτύπωμα.

Η συμμετοχή της Λέσχης αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αν αναλογιστεί κανείς ότι επιλέχθηκε ανάμεσα σε 21 συλλόγους από σύνολο 111 αιτήσεων. Σε ένα φεστιβάλ όπου η παράδοση από κάθε γωνιά της χώρας είχε τον πρώτο λόγο, η παρουσία της Βέροιας ξεχώρισε για την πειθαρχία, τη σκηνική συνοχή και κυρίως για την αυθεντικότητα με την οποία αποδόθηκε το ποντιακό στοιχείο.

Οι χορευτές παρουσίασαν ένα πρόγραμμα που δεν περιορίστηκε σε μια απλή αναπαράσταση βημάτων, αλλά ανέδειξε τη βαθύτερη πολιτισμική ταυτότητα του Πόντου. Ο ρυθμός, η ένταση και η εκφραστικότητα των κινήσεων μετέφεραν στο κοινό το βάρος της ιστορικής μνήμης και της συλλογικής εμπειρίας, στοιχεία που αποτελούν τον πυρήνα της ποντιακής παράδοσης. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν θερμή, με το χειροκρότημα να επιβεβαιώνει την απήχηση της εμφάνισης.

Το φεστιβάλ στη Σκύρο λειτούργησε ως σημείο συνάντησης πολιτισμών και τοπικών παραδόσεων, αναδεικνύοντας τη δυναμική των πολιτιστικών συλλόγων ως φορέων διατήρησης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας δεν λειτούργησε απλώς ως συμμετέχων, αλλά ως ενεργός εκπρόσωπος μιας ζωντανής παράδοσης που συνεχίζει να εξελίσσεται και να μεταδίδεται.

Η επιστροφή της αποστολής στη Βέροια συνοδεύεται από την εμπειρία μιας διοργάνωσης υψηλού επιπέδου και την επιβεβαίωση ότι ο ποντιακός πολιτισμός εξακολουθεί να βρίσκει ισχυρή ανταπόκριση, όταν παρουσιάζεται με συνέπεια και σεβασμό στις ρίζες του.

color feel banner

meta morfo22

kyriazis

sidiropoulos

studio 69