Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Κάνοντας το Όνειρο Πράξη
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Το Λύκειο Ελληνίδων - Παράρτημα Βέροιας (Λ.Ε.Β.) βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάζει την νέα του στέγη, στο Αρχοντικό Σαράφογλου, επί της οδού Ιεραρχών 14, στη Βέροια, την Κυριακή 1 Ιουνίου 2025, ώρα 12:00 το μεσημέρι. Το κτίριο παραχωρήθηκε στο Λ.Ε.Β. για χρήση, με την 303/2020 Απόφαση του Δήμου Βέροιας, επί Δημαρχίας Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη.
Από την εποχή της ίδρυσης του Λυκείου Ελληνίδων (το 1911) από την Καλιρρόη Σιγανού - Παρέν, ως κύριος καταστατικός στόχος ορίστηκε η διατήρηση και η διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, με άξονα το δικαίωμα των γυναικών στη μόρφωση και την εργασία.
Το Λύκειο Ελληνίδων - Παράρτημα Βέροιας, στην πορεία των 45 χρόνων από την ίδρυσή του, έχει αποκτήσει, μέσω δωρεών, μια σημαντική συλλογή παραδοσιακών φορεσιών, καθώς επίσης και μία μεγάλη συλλογή αντικειμένων (έπιπλα, υφαντά, κοσμήματα, χρηστικά αντικείμενα κλπ) τα οποία χρονολογούνται από τις αρχές μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα, ενώ με την δράση του και τις εφορείες του κρατά ζωντανή την παράδοση στην Βέροια και την περιοχή της.
Με τη μετεγκατάστασή του Λ.Ε.Β. στο Αρχοντικό Σαράφογλου επιτυγχάνεται η συγκέντρωση όλων των λειτουργιών του, που μέχρι σήμερα ήταν διάσπαρτες στην πόλη της Βέροιας, δίνοντας τη δυνατότητα αφενός να λειτουργήσει σε μόνιμη βάση το Αρχοντικό Σαράφογλου και αφετέρου να αποτελέσει έναν ακόμη πόλο έλξης επισκεπτών στην πόλη της Βέροιας.
Στα δυο επίπεδα του αρχοντικού -μεσοπάτωμα και όροφο- οργανώνεται η συλλογή αντικειμένων του Λ.Ε.Β., και τοποθετείται, ανάλογα με την χρήση του και την αρχική του λειτουργία στα διάφορα δωμάτια – οντάδες του Αρχοντικού. Επιπλέον, ειδικές ομάδες υλικού (παλιά βιβλία, κοσμήματα, ιδιαίτερα αντικείμενα, λάβαρα, τμήματα φορεσιών κλπ) στεγάζονται σε προθήκες. Στους χώρους του αρχοντικού εντάσσεται η χρήση οπτικοακουστικών μέσων, τα οποία αφενός αντανακλούν την εικόνα της ζωής στη Βέροια, μέσα από παλιές φωτογραφίες (που συγκεντρώθηκαν και ψηφιοποιήθηκαν για αυτόν τον σκοπό) και αφετέρου συγκεντρώνουν προφορικές ιστορίες γυναικών της Βέροιας, μέσα από τις οποίες προκύπτει η αλλαγή και η χειραφέτηση των γυναικών στην πορεία των χρόνων.
Πέραν αυτών, στο ισόγειο του αρχοντικού στεγάζεται η ιματιοθήκη του Λυκείου Ελληνίδων, η οποία λειτουργεί και ως επιδεικτική ιματιοθήκη με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τα τμήματα της παραδοσιακής φορεσιάς από τις διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ παράλληλα λειτουργεί χώρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαλέξεων.
Για την επανάχρηση του Αρχοντικού εργάστηκαν: οι Άννα Ματσκάνη, αρχιτέκτονας μηχανικός – MSc αποκατάστασης αρχιτεκτονικών μνημείων, Κωνσταντίνος, Ντέλμας, πολιτικός μηχανικός και Νικόλαος Καρατόλιος, μηχανολόγος μηχανικός.
Την μουσειογραφική μελέτη – υλοποίηση ανάλαβαν η Σμαρώ Κατσάγγελου, υποψήφια διδάκτωρ Florida Atlantic University και η δρ Αναστασία Βαλαβανίδου αρχιτέκτονας – μουσειολόγος.