Ανάμμα δέντρου και αναβίωση του εθίμου της φωτιάς στον Λουτρό
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Ο Μορφωτικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέων & Νεανίδων Λουτρού προσκαλεί κατοίκους και φίλους του χωριού στη μεγάλη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025, στην κεντρική πλατεία του Λουτρού, με ώρα έναρξης 18:00.
Η εκδήλωση συνδυάζει δύο σημαντικές στιγμές της τοπικής παράδοσης: το Άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου, που φωτίζει συμβολικά την έναρξη των εορτών, και την αναβίωση του εθίμου της χριστουγεννιάτικης φωτιάς, γνωστής στο χωριό ως «Κόλιγντα Μπάμπω». Ένα έθιμο που κρατά ζωντανή την παλιά συνήθεια των προγόνων να ανάβουν φωτιές για να σηματοδοτήσουν τον ερχομό των γιορτών και να σκορπίσουν ζεστασιά σε κάθε γωνιά της κοινότητας.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν ενεργά η Παιδόπολις ΚΔΑΠ, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου, καθώς και το ίδιο το Δημοτικό Σχολείο Λουτρού, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο έναν έντονο παιδικό, οικογενειακό και δημιουργικό χαρακτήρα στη βραδιά. Τα παιδιά αναμένεται να παρουσιάσουν μικρές δράσεις και να συμβάλουν στη γιορτινή ατμόσφαιρα με χαμόγελα και τραγούδια.
Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μπουφέ, ζεστή σοκολάτα, ζεστό κρασί, καθώς και δραστηριότητες όπως face painting, που θα προσθέσουν χρώμα και ενθουσιασμό στους μικρούς φίλους της εκδήλωσης.
Η πλατεία του χωριού θα μεταμορφωθεί σε μια ζεστή και λαμπερή χριστουγεννιάτικη γωνιά, όπου οι κάτοικοι θα μπορέσουν να ανταμώσουν, να μοιραστούν ευχές και να τιμήσουν τα έθιμα του τόπου τους, μέσα σε μια ατμόσφαιρα που συνδυάζει το παραδοσιακό με το γιορτινά σύγχρονο.
Ο Σύλλογος καλεί όλους να βρεθούν εκεί «για να ανάψουν μαζί το φως, τη χαρά και τη φωτιά της παράδοσης», σε μια εκδήλωση που υπόσχεται να αφήσει τις πιο ζεστές αναμνήσεις.














