tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Πρόταση για μετονομασία δρόμου στον Κοπανό

Του Βασίλη Δημητριάδη

Το Σάββατο, 5.3.2016, ο πολιτιστικός σύλλογος «Η ΜΙΕΖΑ» οργάνωσε την τρίτη θεματική ενότητα του κύκλου πολιτιστικών διαλέξεων «Εξιστορώ..», αφιερωμένη στους γηγενείς Μακεδόνες. Ως ιστορικός και άμεσα ασχολούμενος με την ιστορία του τόπου μας πήρα τον λόγο, πριν τον κύριο ομιλητή, προκειμένου να κάνω γνωστό στο ευρύ κοινό μέρος της προσωπικής μου έρευνας σχετικά με την ιστορία του Κοπανού.

Στο τέλος λοιπόν της ομιλίας μου έκανα δυο προτάσεις μια εκ των οποίων θα ήθελα να υποβάλω και μέσω του Τύπου. Η πρόταση μου είναι να μετονομαστεί ένας δρόμος του Κοπανού και συγκεκριμένα η οδός Αγίου Δημητρίου σε Αργύρη Καραμπατάκη, προς τιμή ενός γηγενή Μακεδόνα, τοπικού ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης.
Προκειμένου μάλιστα να τεκμηριώσω την πρόταση μου και επιστημονικά, παραθέτω τα εξής στοιχεία:

Σύμφωνα λοιπόν με μια αξιόπιστη ιστορική πηγή, το έργο του Ευστάθιου Στουγιαννάκη, Ιστορία της πόλης Ναούσης, 1924, ένας κάτοικος του Άνω Κοπανού, ο Αργύρης Καραμπατάκης, μαζί με το πρωτοπαλίκαρο του Τσέρνο-Πέτρη ήταν ανάμεσα στους πρωταγωνιστές των γεγονότων του 1822, τα οποία ως γνωστόν είχαν άδοξο τέλος για τους επαναστατημένους Έλληνες – το ολοκαύτωμα της πόλης της Νάουσας.

Ο Στουγιαννάκης, ο οποίος βασίζεται στο έργο του Δ. Πλαταρίδη, αναφέρει ότι ο Καραμπατάκης είχε δραστηριοποιηθεί στην άμυνα της πόλης ήδη από την επίθεση που έκανε ο στρατός του Αλή Πασά το 1798 (Στουγιαννάκης, σ.67). Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης στρατολόγησε 140 χωρικούς από τον Άνω και Κάτω Κοπανό, τον Άγιο Γεώργιο, το Αγγελοχώρι, το Ζερβοχώρι και αλλού (Στουγιαννάκης, σ.135), προκειμένου να συνδράμουν την επανάσταση και την αντίσταση εναντίον των Τούρκων. Μάλιστα η δράση του Καραμπατάκη φαίνεται ότι δεν σταμάτησε εκεί. Σύμφωνα πάντα με τον συγγραφέα στις αρχικές επιχειρήσεις συνεπλάκη με 45 Γκέγκηδες που λεηλατούσαν το Ζερβοχώρι, σκότωσε 7 από αυτούς ενώ έτρεψε τους υπολοίπους σε φυγή (Στουγιαννάκης, σ.146).

Αργότερα πάλι, καθώς ο τουρκικός κλοιός έσφιγγε γύρω από την πόλη, ο Καραμπατάκης συνέβαλε στην υπεράσπιση της πόλης, τοποθετώντας τις δυνάμεις του στη θέση Γάστρα – Ισβόρια (Στουγιαννάκης, σ.168), ενώ μετά την άλωση της πόλης ο γενναίος μαχητής κατάφερε, μαζί με άλλους επαναστάτες, να φθάσει στη Θεσσαλία, οπότε και χάνονται τα ίχνη του ανθρώπου, ο οποίος αποτέλεσε σύμβολο της επανάστασης για τον κάμπο της Νάουσας.

Το γεγονός μάλιστα ότι ο Αργύρης Καραμπατάκης ήταν φημισμένος οπλαρχηγός πιστοποιεί και ο Ν.Γ. Φιλιππίδης στην ιστορική πραγματεία του με τίτλο «Η Επανάστασις και καταστροφή της Ναούσης», που εκδόθηκε στις 27 Απριλίου 1879.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η μετονομασία της συγκεκριμένης οδού σε Αργύρη Καραμπατάκη αποτελεί μια πολύ σημαντική – συμβολική πράξη, η οποία δεν είναι μόνο ένας φόρος τιμής προς έναν άξιο εκπρόσωπο των γηγενών Μακεδόνων της περιοχής μας, ενός αγωνιστή του βεληνεκούς του Καρατάσου, του Γάτσου και άλλων ηρώων, αλλά και μια έμπρακτη απόδειξη ότι υπάρχει ένας δεσμός αίματος ανάμεσα στους κατοίκους των χωριών και της πόλεως της Νάουσας. Η πόλη της Νάουσας απέκτησε τον τίτλο «Ηρωϊκή» εξαιτίας των ανθρώπων που την υπερασπίστηκαν, έχασαν τις περιουσίες τους και σκοτώθηκαν κατά χιλιάδες. Ένας από αυτούς ήταν και ο Αργύρης Καραμπατάκης, ο οποίος έχασε τα πάντα, μαζί και το χωριό του, μιας και ο Άνω Κοπανός οδηγήθηκε στην ερήμωση από τους Τούρκους (Στουγιαννάκης, σ. 147).

Καλώ λοιπόν το Τοπικό Συμβούλιο Κοπανού, τους δημοτικούς συμβούλους του Κοπανού και εν γένει του διευρυμένου Δήμου Νάουσας να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή και να αποτίσουν έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που πολέμησε δίπλα στον Ζαφειράκη, τον Καρατάσο, τον Γάτσο και τους υπόλοιπους γενναίους Ναουσαίους και μη οπλαρχηγούς.

Βασίλης Σ. Δημητριάδης
Υπ. Διδάκτωρ Ιστορίας, αρχαιολόγος

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69