tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Άναψαν και φέτος οι «φωτιές του Αγιαννιού» στην Κυριώτισσα (φωτογραφίες, βίντεο)

Άναψαν και φέτος οι «Φωτιές» στην οδό Γρηγορίου Ξενοπούλου, μπροστά στον Άγιο Βλάσιο, στη γειτονιά της Κυριώτισσας, την Πέμπτη 23 Ιουνίου.

Στα πλαίσια της δράσης «Κυριώτισσας Ουτοπία 2016», η δημιουργική ομάδα της «Κίνησης Πολιτών ΚυριώΤισσας» και της «Εταιρείας Φίλων Τέχνης “Διόνυσος”» παρουσίασαν δράσεις που συνδέονται με την περιοχή, το τοπικό γλωσσάρι και τη μνήμη της πόλης γενικότερα.

Κάθε χρόνο από το 1992 οι διοργανωτές προσπαθούν να προστατεύσουν και να αναδείξουν ότι αξιομνημόνευτο έχει απομείνει μέσα στην διατηρητέα γειτονιά της Κυριώτισσας.

Η βραδιά ξεκίνησε με το θεατρικό δρώμενο, βασισμένο στο ομώνυμο κείμενο της σπουδαίας λαογράφου, συγγραφέως και ευεργέτιδας της πόλης μας, Βούλας Χατζίκου, «Μιραού». Τον κεντρικό ρόλο ερμήνευσε ο Αργύρης Μπουρντένας.

Ακολούθησαν δημιουργικά παιχνίδια για παιδιά, με το καθιερωμένο «Κυνήγι του Θησαυρού» με θέμα τα μνημεία της Κυριώτισσας.

Ακούστηκαν παραδοσιακά τραγούδια της Βέροιας και της περιοχής μας, από τους Αποστόλη, Κατερίνα και Γιώργο Τσιρώνη (τουμπερλέκι, βιολί και ούτι, αντίστοιχα) και τον Αργύρη Μπουρντένα στο τραγούδι.

Οι γυναίκες τις περιοχής κέρασαν τους παρευρισκόμενους γλυκές κι αλμυρές λιχουδιές, τσίπουρο και τα παιδιά ξετρελάθηκαν με την προσπάθειά τους να πιάσουν καραμέλες με στόμα, μέσα από ένα δίσκο γεμάτο αλεύρι.

Έπειτα συγκεντρώθηκαν τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια κι άναψαν οι «Φωτιές του Αγιαννιού». Μικροί και μεγάλοι επιδόθηκαν στο παραδοσιακό έθιμο, πηδώντας πάνω από τη φωτιά.

Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν τον πατέρα Σοφρώνιο, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Σάββα και το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας, για την υλικοτεχνική συμπαράσταση που προσέφεραν στην διοργάνωση της εκδήλωσης.

«ΚυριώΤισσας Ουτοπία 2016» / Δημιουργική Ομάδα: Κίνηση Πολιτών ΚυριώΤισσας, Εταιρεία Φίλων Τέχνης «Διόνυσος» (Γατοπούλου Λέμη και Μαρία, Καισαρίδης Γιάννης, Καισαρίδου Αλκμήνη και Μάγδα, Κάκαρη Γεωργία, Καρανίκα Ρηνούλα, Κόλκα Ξένια, Μούμουγλου Χρυσούλα, Μπαλτζή Ελένη, Μαρολαχάκης Ανδρέας, Μπουρντένας Αργύρης, Παπαδίνα Ντίνα, Σούμπουρος Νίκος, Τσίγκα Μαρία, Ψεύτου Χρύσα).

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69