tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας για τις "Πνοές Ανέμων"

Από το έτος 2008 το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων σχεδίασε και έθεσε για πρώτη φορά σε εφαρμογή την επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εμβέλειας με τίτλο "Περιβάλλον και Πολιτισμός". Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του. Κεντρικός άξονας είναι η προβολή του δεσμού των τεσσάρων στοιχείων της φύσης (γη, νερό, φωτιά, αέρας) με την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία διαχρονικά.

Εφέτος ολοκληρώνεται ο κύκλος της παρουσίασης των τεσσάρων στοιχείων της φύσης εγκαινιάζοντας τη θεματική του "αέρα", με το γενικό τίτλο "Πνοές Ανέμων". Ο αέρας αποτελεί βασικό συστατικό της ατμόσφαιρας και συνεπώς δομικό στοιχείο της φύσης και της ίδιας της ζωής. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι θεωρούσαν τον αέρα ένα από τα κυριότερα κοσμογονικά στοιχεία, ενώ η υπαρξιακή αναγκαιότητα και η λυτρωτική ενέργειά του συναντώνται στη φυσική αλλά και στην ψυχική ζωή.

Οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται στις 19, 20, 21 και 22 Οκτωβρίου 2017. Σε αυτές συμμετέχουν 52 Φορείς από 32 νομούς από όλη την επικράτεια, ενώ 68 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία θα υλοποιήσουν ποικίλες δράσεις όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και οικογένειες, θεματικές ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, διαλέξεις και ενημερωτικές παρουσιάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εικαστικά εργαστήρια, προβολές, δράσεις ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και άλλα.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, 19 - 22 Οκτωβρίου 2017, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας θα πραγματοποιήσει τις παρακάτω δράσεις:

- «Ο αέρας στο πλευρό του βυζαντινού κεραμέα»: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Ε' και ΣΤ' δημοτικού.

Με κεντρικό έκθεμα της δράσης τα απορρίμματα κεραμικού εργαστηρίου από τη Βέροια (15ος-16ος αι.), οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τα στάδια παραγωγής εφυαλωμένων αγγείων (π.χ. εξόρυξη και επεξεργασία πηλού, διαμόρφωση σχήματος στον τροχό, διακόσμηση και όπτηση), να κατανοήσουν τη συμβολή του αέρα σε συγκεκριμένα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, όπως για παράδειγμα στο στέγνωμα και τη σταθεροποίηση του σχήματος των αγγείων είτε κατά τη διάρκεια της όπτησης τους στον κλίβανο με την ρύθμιση της ροής του θερμού αέρα, να «ανακαλύψουν» τον κεραμεικό φούρνο του εργαστηρίου της πόλης και τον εξοπλισμό του (χωνιά, τριποδίσκους) και να γνωρίσουν χαρακτηριστικά δείγματα εφυαλωμένων αγγείων από την καλλιτεχνική του παραγωγή.

Ημερομηνίες: 19 & 20 Οκτωβρίου
Υπεύθυνος εκδήλωσης: Μαρία Πολατίδου
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 23310 29737, 25847

- Περνά περνά η μέλισσα: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικά τμήματα προνήπια, νήπια & Α’ – Β’ δημοτικού.

Παίζουμε το αντίστοιχο παραδοσιακό παιχνίδι ... «περνώντας» από τα εκθέματα του Μουσείου Βασιλικών Τάφων των Αιγών και αναζητούμε τις μελισσούλες στο στεφάνι της Μήδας. «Πετάμε» μαζί τους στο παρελθόν και ζωγραφίζουμε τις Αιγές, έτσι όπως τις έβλεπαν εκείνες οι αρχαίες μέλισσες!

Ημερομηνίες: 10, 16 & 23 Οκτωβρίου
Υπεύθυνος εκδήλωσης: Φώτω Παπαργυρούδη
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 23310 92347

- Μαγικές πτήσεις: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικά τμήματα γυμνασίου.

Ένα λογοτεχνικό ταξίδι από τους μαγικούς παπύρους της αρχαιότητας και το αερόπλοιο του Λουκιανού ως τις σκούπες της Ρόουλινγκ. Ένα παιχνίδι για τη φανταστική περιπέτεια και την ανάγκη απελευθέρωσης από τη συμβατική πραγματικότητα. Ένα εργαστήρι λόγου και εικαστικής έκφρασης.

Ημερομηνίες: 11, 12 & 13 Οκτωβρίου
Υπεύθυνος εκδήλωσης: Φώτω Παπαργυρούδη
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 23310 92580

- Περιστερά: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικά τμήματα Γ’ – Στ’ δημοτικού.

Αναζητούμε στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών τη στήλη που παριστάνει αγόρι που κρατά περιστέρι και την προσεγγίζουμε δημιουργικά. Μαθαίνουμε για τον φιλόσοφο Αρχύτα τον Ταραντίνο και το έργο του. Εστιάζουμε στην επινόησή του «περιστερά»: πρόκειται για ένα αεριοπροωθούμενο περιστέρι, γνωστό και ως «πετομηχανή». Ακολουθεί δημιουργικό εργαστήρι, όπου θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε τις δικές μας μικρές «περιστερές»!

Ημερομηνίες: 17 & 18 Οκτωβρίου
Υπεύθυνος εκδήλωσης: Φώτω Παπαργυρούδη
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 23310 92347

- Blowing with the wind: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικά τμήματα γυμνασίου & λυκείου.

Με οδηγό το ρυπίδιο της Αδέας αφουγκραζόμαστε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας το θρόϊσμα του αέρα που συνοδεύει τον καλλωπισμό. Αναρωτιόμαστε για τα σύμβολα και τα πρότυπα της ομορφιάς στην αρχαιότητα και στην σύγχρονη εποχή. Αναζητούμε τελικά την μοναδικότητα της προσωπικής ταυτότητας και την αποτυπώνουμε σε ένα εργαστήρι κατασκευής μιας ξεχωριστής ...βεντάλιας!

Ημερομηνίες: 19 & 20 Οκτωβρίου
Υπεύθυνοι εκδήλωσης: Γιάννης Γραικός, Φώτω Παπαργυρούδη
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 23310 24972

- Όσα παίρνει ο άνεμος: θεματική περιήγηση για το ευρύ κοινό: Γυναικεία επιθυμία και κάλος στην ελληνιστική ρωμαϊκή Βέροια.

«...όπου με διαταγή του Δία ο Ερμής σκίζει τους αιθέρες και κατευθύνεται προς την Καρχηδόνα για να πείσει τον Αινεία να ακολουθήσει τις Μοίρες και να χτίσει στην Ιταλία τη νέα Τροία (Ρώμη), αντί να γίνεται δούλος και σύζυγος μιας ξένης (Διδώ) και τον καλεί να αποκηρύξει τον έρωτα μιας γυναίκας για το μεγαλείο της τύχης...»
Βιργίλιος, Αινειάδα, Βιβλίο 4ο, 172-278

«...η γυναίκα είναι άστατη
σαν φτερό στον άνεμο...»
Giuseppe Verdi, Rigoletto (1851), "La donna è mobile"

Υπό το ανδρικό βλέμμα, που προσλαμβάνει ως ευμετάβλητο σαν το άνεμο τον γυναικείο κόσμο εν γένει, η δράση θα παρουσιάσει τα σταθερά και αναλλοίωτα χαρακτηριστικά της ομορφιάς της γυναικείας ταυτότητας.

Ημερομηνίες: 21 Οκτωβρίου, ώρα 18:00
Υπεύθυνος εκδήλωσης: Γιάννης Γραικός
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 23310 24972

- Δαίδαλος και Ίκαρος: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Πρωτοβουλία για το Παιδί.

Προσεγγίζουμε δημιουργικά το γνωστό μύθο: διαβάζουμε την ιστορία, γνωρίζουμε τους ήρωες, πειραματιζόμαστε με ποικίλα υλικά για να φτιάξουμε φτερά, αλλάζουμε στοιχεία της πλοκής και ...σώζουμε τον Ίκαρο! Μια χαρούμενη πτήση με θέατρο, χαρτοκοπτική, χρώματα και κόμιξ!

Ημερομηνίες: 22 Οκτωβρίου
Υπεύθυνος εκδήλωσης: Φώτω Παπαργυρούδη
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 23310 92580

- Φύσα και άκου!: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικά τμήματα Γ’ – Στ’ δημοτικού.

Αναζητούμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας πνευστά μουσικά όργανα σε ειδώλια και αγγειογραφίες. Μαθαίνουμε για τα αρχαία πνευστά μουσικά όργανα και συγκρίνουμε με τα σύγχρονα. Ακολουθεί δημιουργικό εργαστήρι, όπου προσπαθούμε να φτιάξουμε τα δικά μας χειροποίητα πνευστά μουσικά όργανα!

Ημερομηνίες: 24 & 25 Οκτωβρίου
Υπεύθυνος εκδήλωσης: Φώτω Παπαργυρούδη
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 23310 24972

- Πετά πετά ο ... γάιδαρος: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για προνήπια, νήπια και παιδιά Α΄- Β’ δημοτικού.

Αναζητούμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας όλα τα εκθέματα που ...πετάνε, παίζοντας το αντίστοιχο παραδοσιακό παιχνίδι. Ακολουθεί δημιουργικό εργαστήρι, όπου «προσθέτουμε» φτερά σε εικαστικές αναπαραστάσεις εκθεμάτων του ΑΜΒ που έχουν την ιδιότητα να πετούν (πτηνών: αετός, περιστέρι, κόκορας κλπ& μυθικών όντων: Γοργώ, Νίκη, Αθηνά, Ερμής, Άρπυιες, Σφίγγα κλπ).

Ημερομηνίες: 26 & 27 Οκτωβρίου
Υπεύθυνος εκδήλωσης: Φώτω Παπαργυρούδη
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 23310 24972

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69