tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Θρύλοι και μύθοι των βλάχων στο ημερολόγιο του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου (φωτογραφίες, βίντεο)

Το ημερολόγιο του 2018 παρουσίασε την Τετάρτη στο καφέ McOza ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου. Πρόκειται για ένα ακόμη συλλεκτικό ημερολόγιο, με θέμα τις ‘Παραδόσεις, τους Θρύλους και Μύθους των Αρμάνων (Βλάχων)’, όπως αυτοί πέρασαν από γενιά σε γενιά μέσα στη λαϊκή παράδοση.

Η παρουσίαση έγινε από τον Ομότιμο καθηγητή Γλωσσολογίας του ΑΠΘ Αντώνη Μπουσμπούκη, ο οποίος επιμελήθηκε τα κείμενα της έκδοσης και τον χοροδιδάσκαλο του Ομίλου και λαογράφο Ιωάννη Τσιαμήτρο ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του συλλόγου Βασίλης Χασιώτης.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Χασιώτης σημείωσε ότι το θέμα του ημερολογίου συνδέει την παράδοση με το χωριό και στόχος του είναι να θυμίσουν στους παλιούς και να μάθει στους νέους βλάχικους μύθους και στοιχεία της παράδοσής τους.

Ο Ιωάννης Τσαμήτρος έκανε μια αναφορά στην λαογραφία και τους μύθους και εξήγησε πώς συνδέονται μεταξύ τους.

Ο κ. Μπουσμπούκης σημείωσε ότι επιλέχθηκε φέτος ως θέμα οι βλάχικοι μύθοι διότι οι βλάχοι έχουν πλούσια λαογραφία την οποία δεν πρόσεξαν. Τόνισε ότι τα συλλεκτικά ημερολόγια του Ξηρολιβάδου προβάλουν την πολιτιστική κληρονομιά και παρουσιάζουν παράξενες ιστορίες που έζησαν Έλληνες βλάχοι. Ο κ. Μπουσμπούκης είπε ακόμη ότι οι περισσότεροι μύθοι που παρουσιάζονται είναι από την περιοχή του Ασπροποτάμου διότι εκεί υπάρχουν ριζωμένοι Βλάχοι οι οποίοι έχουν ερευνήσει την βλάχικη παράδοση.

{jlex}flickr:72157691269320255{/jlex}

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69