tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων απαντά για "ζημιά" αρχαίου βωμού

Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα εξής: "Σχετικά με δημοσίευμα στον τοπικό τύπο, στο οποίο παρουσιάστηκε ως ‘’μαρτυρία’’ περιπατητών στην οδό Ανοίξεως το κατ’ αυτούς ‘’δυσάρεστο θέαμα’’ της ‘’ζημιάς’’ ενός αρχαίου βωμού κατά τις εργασίες ανάδειξης της υπαίθριας έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας, πληροφορούμε τους πολίτες της Βέροιας ότι:

  • Ο εν λόγω αρχαίος μαρμάρινος βωμός αποτελεί παλαιό εύρημα, από το οποίο έλειπε η βάση του.
  • Το τμήμα της βάσης που έλειπε συμπληρώθηκε την δεκαετία του ’60 με τσιμέντο, προκειμένου ο βωμός να ευσταθεί και να μην κινδυνεύει να πέσει.
  • Για τις ανάγκες της έκθεσης του αρχαίου στον αύλειο χώρο του μουσείου απομακρύνθηκε από ειδικό και έμπειρο συντηρητή αρχαιοτήτων η παλαιά, τσιμεντένια συμπλήρωση του αρχαίου βωμού, προκειμένου να αντικατασταθεί με νέα, συμβατή και τεχνολογικά εξελιγμένη.
  • Τα τσιμεντένια κομμάτια γύρω από το αρχαίο είναι αυτά που παραπλάνησαν τους περιπατητές, ώστε να νομίσουν ότι πρόκειται για ένα τόσο εμφανές ‘’λάθος’’ των εργαζομένων στο έργο.
  • Για την συμπλήρωση εφαρμόζονται κατά γράμμα τα διεθνή και εθνικά πρωτόκολλα συντήρησης αρχαίων μελών από το πλέον ειδικό συνεργείο για την εργασία αυτή.
  • Η νέα συμπλήρωση θα είναι απολύτως αναστρέψιμη και αισθητικά συμβατή με το μαρμάρινο αρχαίο βωμό.

Ευχαριστούμε τους πολίτες της Βέροιας για το ενδιαφέρον που δείχνουν στο έργο μας και για τα καλά λόγια που ακούμε κάθε μέρα από τους διερχόμενους σχετικά με τον Τοίχο της Μνήμης και την αναβάθμιση της περιοχής που επιτυγχάνεται με την νέα υπαίθρια έκθεση του μουσείου".

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69