tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

super course

Εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων στην Παναγία Σουμελά

Οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 19 Μαΐου στην Ιερά Μονή Παναγία Σουμελά στην Τοπική Κοινότητα Καστανιάς. Οι εκδηλώσεις μνήμης έχουν σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές εστίες τους από τους Τούρκους, που διήρκεσαν από το 1916 μέχρι και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ελλήνων του Πόντου σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

kastania genoktonia2

Η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσε στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα την εκδήλωση μνήμης. Όπως είναι γνωστό, με το Ν. 2193/1994 (ΦΕΚ 32/τ.Α΄/1994) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Με το Π.Δ 99/1994 (ΦΕΚ 78/τ.Α΄/1994) έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια το περιεχόμενο των εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα για την ημέρα αυτή, ο τρόπος οργάνωσης κ.λ.π.

kastania genoktonia3

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 τελέστηκε  Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ.κ Καλλίνικου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των Θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κκ Καλλίνικος απεύθυνε κήρυγμα στους πιστούς σχετικά με την σημασία της ημέρας και τους κάλεσε να αντιληφθούν το νόημά της διαχρονικά και εν Χριστώ πορευόμενοι.

kastania genoktonia4

Ο εκπαιδευτικός και διευθυντής του –βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών- περιοδικού «Ποντιακή Εστία» κ. Στάθης Ταξίδης, απεύθυνε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας τονίζοντας την σημασία των χριστιανικών κοινοτήτων του Πόντου και πως η γενοκτονία ήταν μια γενοκτονία εν ροή, που -επιχειρώντας να σβηστεί η μνήμη της-συνεχίζεται έως και σήμερα.

kastania genoktonia4

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ποντίου Αρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης Αλέξανδρου Υψηλάντη. Την ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσιος Σταμενίτης. Την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο βουλευτής κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ευρωβουλευτής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο βουλευτής του κόμματος Ελληνική Λύση κ. Βασίλειος Κοττίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, o εκπρόσωπος του Διοικητή της 1ης Μεραρχίας πεζικού Συνταγματάρχης κ. Παπαδόπουλος, o Δήμαρχος Βεροίας κ. Κωνσταντίνος Βοργιατζίδης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Βασιλική Δανιηλίδου εκπροσωπώντας τον δήμαρχο της Ηρωϊκής Πόλης Νάουσας, ο δήμαρχος της Αλεξάνδρειας κ. Παναγιώτης Γκυρίνης, ως εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, ο  υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας κ. Περικλής Ορδουλίδης, ως εκπρόσωπος των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ημαθίας ο διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ημαθίας κ. Αλέξανδρος Κουβακάς, ο Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» εκπροσωπώντας το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» κ. Γεώργιος Κυριακίδης εκπροσωπώντας το Σωματείο «Παναγία Σουμελά», η κ. Στεφανία Τανιμανίδου ως εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, ο κ. Χαράλαμπος Φανιάδης εκπροσωπώντας εν γένει τα Ποντιακά Σωματεία όπως και οι εκπρόσωποι της Ευξείνου λέσχης Επισκοπής Νάουσας κ. Χάρης Κερσενίδης και της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία» κ. Παύλος Στυλιανού.

Στην τελετή, στην οποία παραβρέθηκαν και οι βουλευτές Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος και Αναστάσιος Μπαρτζώκας, απέδωσε τιμές τιμητικό άγημα από την 1η Μεραρχία Πεζικού και συμμετείχε πλήθος κόσμου. Στο τέλος της τελετής κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε η ανάκρουση του Εθνικού ύμνου.

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

EBORIDIS

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69