tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

super course

Νέα επιστολή της Κίνησης Ενεργών Πολιτών στην Μενδώνη για την παλαιά Μητρόπολη

Νέα επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έστειλε η Κίνηση Ενεργών Πολιτών για τα κτίσματα στην παλαιά Μητρόπολη. Στην επιστολή η Κίνηση αναφέρει:

"Με την από 19/03/2024 επιστολή της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Βέροιας απευθυνθήκαμε εις εσάς προκειμένου να μεταφέρουμε την έντονη ανησυχία και αντίδραση της κοινωνίας της Βέροιας, για τις προκλητικά συνεχιζόμενες οικοδομικές εργασίες στο «χώρο πρασίνου» που περιβάλλει το μοναδικής θρησκευτικής και αρχαιολογικής αξίας Βυζαντινό Μνημείο της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας.

Με την συγκεκριμένη επιστολή σας καλέσαμε να επισκεφθείτε την Βέροια, προκειμένου να διαπιστώσετε και προσωπικά την απαράδεκτη αυτή εξέλιξη, που προσβάλλει βάναυσα την πόλη μας.

Στην περίπτωση δε όπου οι τρέχουσες υποχρεώσεις σας, δεν επέτρεπαν την σύντομη  ανταπόκριση  στην πρόσκληση  μας, παρακαλέσαμε να ορίσετε μια συνάντηση αντιπροσωπείας του τοπικού κοινωνικού φορέα «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βεροίας» μαζί σας στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να γίνει άμεσα εκ μέρους μας η αναγκαία ενημέρωση και ανάπτυξη του αιτήματος της τοπικής κοινωνίας.

Ενώ αναμένονταν η ανταπόκριση εκ μέρους σας στο αίτημα της Κίνησης Ενεργών Πολιτών, δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο απάντησή σας, σε επίκαιρη ερώτηση που υπέβαλλε ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Βασίλειος Κοτίδης για το ίδιο ζήτημα, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό του ζητήματος που ανακύπτει με τις νέες εξ αρχής κατασκευές που βρίσκονται σε εξέλιξη σε άμεση επαφή με το Μνημείο της Παλαιάς Μητρόπολης, ζήτησε τις ακόλουθες διευκρινίσεις εκ μέρους σας:

Α. Εάν έχετε γνώση του γεγονότος της μη εφαρμογής της ολικής απαλλοτρίωσης των προκτισμάτων της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας, πράγμα που είναι και παράνομο και δεν αναδεικνύει το ιστορικό Μνημείο και

Β. Εάν προτίθεστε να προβείτε σε ενέργειες, ώστε να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση επιτυχώς, ώστε το Μνημείο να επανέλθει στην παλαιά του μορφή.

Η απάντησή σας στην ερώτηση του Βουλευτή που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο, είναι αποπροσανατολιστική και προσβλητική για το ίδιο το Μνημείο της Παλαιάς Μητρόπολης και για την κοινωνία της Βέροιας που παρακολουθεί με έντονη απογοήτευση την εξέλιξη του όλου ζητήματος.

Συγκεκριμένα με την απάντηση σας ενώ αναφέρεσθε στα χρηματοδοτικά προγράμματα με τα οποία από το 2007 υποστηρίχθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του Βυζαντινού Μνημείου της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας, παρακάμπτετε το ιστορικό της αρχικής απαλλοτρίωσης ΟΛΩΝ των προσκτισμάτων με σκοπό την ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ τους και την ΠΑΝΤΑΧΟΘΕΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ του Μνημείου, καθώς και το γεγονός ότι κάποια από αυτά διατηρήθηκαν σιωπηρώς και κατ εξαίρεση, με τον εκ των υστέρων αποκαλυφθέντα σκοπό, σε μεταγενέστερο χρόνο να χαρακτηριστούν και αυτά με εξόχως προκλητικό τρόπο ως «αρχαία», πέραν των υπολοίπων που κατεδαφίστηκαν, προκειμένου να συντηρηθούν και να χρησιμοποιηθούν για «υποστηρικτικές χρήσεις».

Επί πλέον με την απάντηση σας φέρεσθε να αγνοείτε ότι τα συγκεκριμένα προσκτίσματα που, κατ εξαίρεση των υπολοίπων χαρακτηρίστηκαν ως «αρχαία», όχι μόνο δεν συντηρήθηκαν και δεν αποκαταστάθηκαν, αλλά κατεδαφίστηκαν ολοσχερώς προκειμένου στην θέση τους να ανεγερθούν άλλα νεώτερα, με την χρήση σύγχρονων οικοδομικών υλικών και άλλων μεταφερόμενων από άλλα σημεία.

Επισημαίνεται ότι τα συγκεκριμένα ΝΕΑ ΕΞ ΑΡΧΗΣ κτίσματα οικοδομούνται σε αρχαιολογικό χώρο με τον χαρακτηρισμό του «πρασίνου».

Τέλος με την επιστολή σας αποφεύγετε να αναλάβετε τις ευθύνες της Πολιτικής Ηγεσίας του καθ ύλην αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού για το συγκεκριμένο ζήτημα, μεταφέροντας τις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, δια του αποσπάσματος της απάντησης προς τον Βουλευτη κ. Β. Κοτίδη:

«Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, η αποκατάσταση της μορφής του μνημείου δεν σχετίζεται με την διαδικασία της απαλλοτρίωσης του βορειοδυτικού προσκτίσματος, δεδομένου ότι στόχος της απαλλοτρίωσης είναι η αποκατάστασή του, με χρήση υποστηρικτική προς την Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας.»

Εν προκειμένω υπάρχει σαφής παραποίηση της αληθείας, καθόσον η αρχική απαλλοτρίωση αφορούσε ΟΛΑ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ τα προσκτίσματα προκειμένου να κατεδαφιστούν και να απελευθερωθεί πανταχόθεν το Μνημείο της Παλαιάς Μητρόπολης και όχι την ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ δια του αμφισβητούμενου χαρακτηρισμού τους ως «αρχαίων», προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για υποστηρικτικές χρήσεις.

Κυρία Υπουργέ

Από την δημοσιευθείσα απάντηση στην ερώτηση του Βουλευτή κ. Β. Κοτίδη, συμπεραίνεται ότι η ενημέρωση σας για το ζήτημα της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας είναι ελλιπής, αποπροσανατολιστική και δεν ανταποκρίνεται στην ευθύνη της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας απευθύνεται και πάλι εις εσάς, κατ ανάγκην με Ανοικτή Επιστολή, ζητώντας να ορίσετε μια συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να γίνει άμεσα εκ μέρους μας η αναγκαία ενημέρωση και ανάπτυξη του αιτήματος της τοπικής κοινωνίας.

Θα ήταν δε ευχής έργο η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί στη Βέροια, στα πλαίσια της κινητικότητας που καταγράφεται αυτή την περίοδο από όλα τα πολιτικά στελέχη της χώρας, εν όψει των επικείμενων Ευρωπαϊκών Εκλογών.

Κατά την επιτόπια αυτή συνάντηση θα έχετε την ευκαιρία να διαπιστώσετε και προσωπικά την απαράδεκτη αυτή εξέλιξη, που προσβάλλει βάναυσα την πόλη μας και εκθέτει την πολιτική ηγεσία".

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

EBORIDIS

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69