BANNER ME POS 987x100px

Μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας παρουσίασαν μουσικά το παραμύθι της Ευαγγελίας Παπανίκου «Η Ωραιοτάτη και οι Εννέα Μούσες»

Την Μεγάλη Τετάρτη, 27 Απριλίου, οι μαθητές πιάνου του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας παρουσίασαν με μουσικό τρόπο το παραμύθι της Ευαγγελίας Παπανίκου «Η Ωραιοτάτη και οι Εννέα Μούσες», που κυκλοφορεί από τις  εκδόσεις Πηγή, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η μικρή αυτή μαθητική συναυλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης του τμήματος της Πόπης Φιρτινίδου «Κόκκινη κλωστή δεμένη, στο πεντάγραμμο μπλεγμένη».

Δημοσιεύτηκε από Facebook στις Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η βασίλισσα Λήδα, η πανέμορφη γυναίκα του βασιλιά Τυνδάρεω της Σπάρτης, εξαφανίζεται μυστηριωδώς από τους καλαμιώνες του ποταμού Ευρώτα ενώ βρίσκεται εκεί για προσφορές στον ποτάμιο θεό.

Ο Τυνδάρεως πηγαίνει στο μαντείο των Δελφών. Του δίνεται ένας διφορούμενος χρησμός που τον βάζει σε πολλές σκέψεις. Όταν όμως επιστρέφει στο παλάτι του, βρίσκεται μπροστά σε ένα γεγονός που τον κάνει να ξεχάσει για λίγο τα προβλήματά του. Η πανέμορφη Εριφύλη, βασίλισσα του Άργους, τον περιμένει ως ικέτιδα στο βωμό της Εστίας, στην αίθουσα του θρόνου. Δίπλα της ένα μοναδικής ομορφιάς χρυσοποίκιλτο μπαούλο. Η προσωρινή διαμονή της Εριφύλης στο παλάτι μετατρέπεται σε μόνιμη όταν ο βασιλιάς την παντρεύεται.

Η Εριφύλη, βασίλισσα πλέον, με τη βοήθεια της θεάς Ήρας καταστρώνει σχέδια για να απομακρύνει από το παλάτι τους πρίγκιπες και τις πριγκίπισσες. Τα καταχθόνια σχέδιά της στρέφονται κατά της Ελένης περισσότερο, επειδή το επίθετο «Ωραία» τη συνοδεύει.

Μετά από περιπέτειες, η Ωραία Ελένη βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι των εννέα Μουσών. Η Εριφύλη όμως μέσα από δολοπλοκίες και ψέματα, φτάνει στο σημείο να απειλεί την ίδια τη ζωή της Ελένης, ακόμα κι εκεί.

Θα βρεθεί η Λήδα; Τι περιέχει το χρυσοποίκιλτο μπαούλο; Θα πετύχει τα σχέδιά της η Εριφύλη; Τι θα απογίνει με την Ελένη;

Στο τέλος της μουσικής εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθηνε η συγγραφέας Ευαγγελία Παπανίκου κι ανέφερε τα εξής:

Με πολύ συγκίνηση ανεβαίνω σήμερα σ΄αυτή τη σκηνή. Πριν μερικά χρόνια βρισκόμουν στην ίδια θέση με τα παιδιά και με την ίδια αγαπημένη μου δασκάλα, την κ. Πόπη Φιρτινίδου, που εκτός από πραγματική καλλιτέχνης, είναι και μια πραγματικά σπάνια δασκάλα, με όλο το βάρος και όλη τη σημασία αυτών των λέξεων. Η πορεία της εξάλλου το αποδεικνύει αυτό έμπρακτα, σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής της.

Πολλά άλλαξαν στις ζωές όλων μας αυτά τα χρόνια, αλλά ένα πράγμα παρέμεινε σταθερό: η ανιδιοτελής αγάπη της δασκάλας για τους μαθητές και τις μαθήτριές της. Έτσι λοιπόν, όταν της εκμυστηρεύτηκα ότι έγραψα αυτό το βιβλίο, με ενθάρρυνε αμέσως και τα πρώτα της λόγια ήταν αφοπλιστικά γλυκά: «Θα σου το παρουσιάσω ντύνοντάς το με μουσική» είπε με ειλικρινή πηγαίο ενθουσιασμό! Κι έτσι βαθιά εμπνευσμένα, από μια αόρατη ισχυρή σύνδεση δασκάλας-μαθήτριας, γεννήθηκε η «Ωραιότατη» σημερινή βραδιά που όλοι απολαύσαμε.

Απόψε μοιραστήκαμε μαζί σας υπέροχες ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας. Ελπίζω η ιστορία της «Ωραιοτάτης» να λειτουργήσει σαν έναυσμα και να κεντρίσει το ενδιαφέρον για την περαιτέρω μελέτη της ελληνικής μυθολογίας, της φιλοσοφικής της βάσης, των ιδεών και των διδαγμάτων που προκύπτουν από αυτήν.

«Η Ωραιοτάτη και οι Εννέα Μούσες» εξιστορεί τόσο τον μύθο όσο και το παραμύθι από μια άλλη οπτική γωνία.  Αυτές οι παλιές ιστορίες είναι πάντοτε αληθινές, όμως δεν αποδίδονται πάντα σωστά, ή δεν τους δίνεται η σωστή ερμηνεία. Η ιστορία μπορεί να ξεκινάει σαν φήμη ή διάδοση, αλλά να είναι αληθινή όσον αφορά τα γεγονότα της.

Ο απώτερος σκοπός είναι, τα παιδιά να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να συνειδητοποιήσουν ότι παρόλο που πολλές από τις ιστορίες που ακούν, μπορεί να είναι αληθινές, μπορούν να τις δουν από διαφορετική οπτική γωνία, και να βρουν έτσι ένα βαθύτερο νόημα σ’ αυτές. Κι όσο πιο σύντομη και καθόλου διφορούμενη είναι η ιστορία, τόσο πιο πολύ πρέπει να αμφιβάλουν τα παιδιά και να ψάχνουν για το κρυφό νόημα, που παράλογα είναι το αυτονόητο. Μόνο έτσι θα φτάσουν στη γνώση και στο κριτικό πνεύμα.  Εύχομαι σε όλους «Καλή Ανάσταση» με όποια έννοια, σημασία κι ερμηνεία θέλει ο καθένας να δώσει σε αυτή την ευχή…”

Στο φουαγιέ περίμενε όλους, μικρούς και μεγάλους, ένα κέρασμα (ρόδια, καραμέλες και λικέρ ροδιού), για να κλείσει γλυκά η εκδήλωση.  

Οι μαθητές ερμήνευσαν:

Το τραγούδι των Μιχάλη Μπουρμπούλη και Μάνου Χατζιδάκι «Για την Ελένη» μας ξεναγεί στο παραμύθι με τη βοήθεια της Ελένης Συλίβριλη

Σ' αγαπώ γιατί εισ' ωραία...

Μικρασιατική καντάδα (Κατερίνα Σαρρή)

...εν ώριο εμίσσεια μέρα, τσ' εναι ώριο όλη εμέρα

Ελληνόφωνο νανούρισμα της Καλαβρίας (Άννα Μελιού)

Διονυσίου Λαυράγκα: Λαλούν τ' αηδόνια και πλαντάζω...

Επτανησιακή καντάδα (Θεοδώρα Μήτσιαλη)

Σήμερα γάμος γίνεται...

Παραδοσιακό Πάρου (Λευτέρης Ιωακειμίδης)

... σαν μεθώ και πέφτω κάτω...

Μικρασιατικός καρσιλαμάς

Μάνου Χατζιδάκι: Η μελαγχολία της ευτυχίας (ορχηστρικό) (Ανάστασης Κετίκογλου)

...γιαλό γιαλό πηγαίναμε, κι όλο για σένα λέγαμε...

Κεφαλλονίτικη καντάδα (Μιχάλης Μανούδης)

Βασιλικός θα γίνω στο παραθύρι σου...

Παραδοσιακό (Έρικα Βουλγαροπούλου)

...της θάλασσας βαστώ κακία...που πήρε την αγάπη μου...

Σμυρνέικο, Μπουρνοβαλιώτικος μανές (Ελένη Ιωακειμίδου)

...παντρεύουν την αγάπη μου...

Πωγωνίου Ηπείρου (Θανάσης Τσολάκης)

Αχ, η ξενιτιά το χαίρεται το μοσχολούλουδό μου...

Δωδεκανήσου (Βασίλης Κλωνάρας)

...το λέρωσε η ξενιτιά, τα έρημα τα ξένα...

Ηπειρώτικος συρτός στα τρία (Γιάννης Μήτσιαλης)

...αγρίμια κι αγριμάκια μου, τα σπηλιαράκια του βουνού είναι τα γονικά μας.

Κρητικό ριζίτικο (Αλκιβιάδης Βαν Ντερ Σπόελ)

...έχε γεια Παναγιά, τα μιλήσαμε...

Πολιτικός χασάπικος (Βασίλης Κλωνάρας)

Μαντήλι Καλαματιανό, φοράς στον άσπρο σου λαιμό...

Συρτός καλαματιανός (Ανθία Τσιτούρα)

...πάω για να λειτουργηθώ, να κάνω το σταυρό μου και να προσευχηθώ...

Δωδεκανησιακός ίσσος (Αγγελος Τσανακτσίδης)

...ρόιδο βαμμένο, γιατί με μάρανες, τον πικραμένο;

Συρτός καλαματιανός ανατολικής Μακεδονίας (Κωνσταντίνος Γαλάνης)

Νίκου Γκάτσου, Μάνου Χατζιδάκι: Ο εφιάλτης της Περσεφόνης (Μαρία Ανδρεάδου)

...άει, σύρε να φέρεις το γιατρό...

Ηπειρώτικος συρτός στα τρία (Ελένη Ιωακειμίδου)

Απ' τα πολλά που μου 'χεις καμωμένα, δεν σε θέλω πια...

Σμυρνέικο αστικολαϊκό (Λένα Ζαμάνη)

Πέργαμε, φεύγαμε και για σένα κλαίγαμε...

Μικρασιατικός ζεϊμπέκικος (Ευτέρπη Αδαμοπούλου)

...κάνω το κορμί μου βάρκα και τα χέρια μου κουπιά, το μαντήλι μου πανάκι...

Καθιστικό Λυδίας Μικράς Ασίας (Βασιλική Τσανακτσίδου)

Θάλασσα τους θαλασσινούς, μην τους θαλασσοδέρνεις...

Νησιώτικος συρτός καλαματιανός (Κατερίνα Σαρρή)

Μεσ' στον Αιγαίου τα νησιά, άγγελοι φτερουγίζουν...

Νησιώτικος συρτός (Γεωργία Παπανίδου)

Είκοσι χρόνια με ρωτάς ποιος πήρε την Ελένη, μα εκείνη μόνη στο σχολειό τον Πάρη περιμένει (Ελένη Συλίβριλη)

Αφήγηση παραμυθιού: Σοφία Παυλίδου.

Οργάνωση, διδασκαλία: Πόπη Φιρτινίδου