Παρουσιάστηκαν στη Βέροια τα «39 + 1 Άγνωστα ποιήματα» του Κ. Βάρναλη» (φωτογραφίες)

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, οι εκδόσεις «ΕΝΤΥΠΟΙΣ» με την υποστήριξη του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Ημαθίας, παρουσίασαν το βιβλίο «39 + 1 Άγνωστα ποιήματα» του Κ. Βάρναλη» , στον πολυχώρο της «ΕΛΙΑΣ» στη Βέροια.

Ο εκπρόσωπος των εκδόσεων ΕΝΤΥΠΟΙΣ, Γιάννης Κρανιάς, χαιρέτησε την εκδήλωση, λέγοντας ότι η ανέχεια και η ανάγκη επιβίωσης ανάγκασαν τον Κώστα Βάρναλη να συγγράψει τα 39 ποιήματα, τα οποία στη συνέχεια πούλησε.  Στη συνέχεια διάβασε το μήνυμα του επιμελητή του βιβλίου, Ηρακλή Κακαβάνη, δημοσιογράφου – ερευνητή, ο οποίος λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων έλειπε. Κλείνοντας είπε πως ο εκδοτικός οίκος σκοπεύει να εκδώσει τις παιδαγωγικές σημειώσεις και τα 20 διηγήματα του Κώστα Βάρναλη.

Για το βιβλίο μίλησε ο Δημήτρης Ταχματζίδης φιλόλογος, μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Ημαθίας υποψήφιος διδάκτορας Γνωστικής Ψυχολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, ο οποίος αναφέρθηκε στον συγγραφέα και το έργο του. Όπως είπε ο Βάρναλης μέσα σε δέκα χρόνια, την δεκαετία 1930, διασκεύασε και μετέφρασε τον Δον Κιχώτη, έγραψε 12 διαλεχτά παραμύθια και 39 ποιήματα. Τα ποιήματα αυτά δεν είναι επαναστατικά, αλλά παιδικά τραγουδάκια, που κρύβουν μέσα τους μεγάλη ευαισθησία.

Ακολούθησε η Ευγενία Καβαλλάρη, φιλόλογος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Ημαθίας. Η κα Καβαλλάρη αναφέρθηκε στον ποιητή, φιλόλογο και δάσκαλο Κώστα Βάρναλη και στο ερευνητικό έργο του Ηρακλή Κακαβάνη, για να φωτίσει το έργο αυτού του σημαντικού παιδαγωγού. Όπως είπε τα 39 ποιήματα πωλήθηκαν στον Επαμεινώνδα Παπαμιχαήλ που τα συμπεριέλαβε σε ποιητική του συλλογή και τα εξέδωσε με το ψευδώνυμο Νώντας Έλατος. Πρόκειται για παιδικά ποιήματα που διακρίθηκαν για τον λυρισμό τους. Ο λόγος, σπαθάτος και κοφτερός, δείγμα υψηλής τέχνης. Στο βιβλίο προβάλλονται αξίες ζωής, ηθικές αρχές, με τρυφερότητα κι ευαισθησία μοναδική, με καλοδουλεμένη δημοτική γλώσσα, που αγγίζει την παιδική ψυχή, διεγείρει την παιδική φαντασία, συγκινεί όμως και τους μεγαλύτερους. Η άμεση και διαυγής ποίηση του Βάρναλη ‘μιλάει’ και σήμερα στην σκέψη των παιδιών και μπορεί να αποτελέσει εργαλείο των δασκάλων. Ο Βάρναλης έδωσε ένα μάθημα για πως πρέπει να διδάσκεται η λογοτεχνία και γενικά πώς να διδάσκουν οι δάσκαλοι. Τέλος η κα Καβαλλάρη ανέγνωσε ποιήματα του βιβλίου.

Ο επίλογος της εκδήλωσης έκλεισε μουσικά, με τη συμμετοχή του καθηγητή του Μουσικού Σχολείου Βέροιας Χρόνη Θωμαδάκη, της Μουσικού του Μουσικού Σχολείου Βιργινία Καραφούσια  και της μαθήτριας  Μαρία Δρακοπούλου.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γ. Σοφιανίδης, η Προισταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α. Καρακώστα, ο Α. Μόσχος μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ημαθίας, ο Γ. Μελιόπουλος μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας, μέλη του Ποιητικού Πυρήνα, εκπαιδευτικοί κι όσοι αγαπούν την ποίηση.

{jlex}flickr:72157678382420621{/jlex}

loading...