Η συναυλία του Μουσικού Σχολείου έριξε αυλαία στο φεστιβάλ «Βέροια Εύηχη Πόλη» (φωτογραφίες, βίντεο)

Με την συναυλία του Μουσικού Σχολείου Βέροιας έπεσε η αυλαία του φεστιβάλ «Βέροια Εύηχη Πόλη, το οποίο διοργανώνεται με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής. Η συγκεκριμένη εκδήλωση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα αλλά λόγω καιρού είχε αναβληθεί.

Έτσι, το βράδυ της Δευτέρας, στο πάρκο Αγίων Αναργύρων το σύνολο Έκφρασης και Δημιουργίας του Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, πραγματοποίησε την συναυλία με τίτλο "Απ’ το σκοτάδι στο φως".

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε μία ποιοτική εκδήλωση με τη συμμετοχή μαθητών και καθηγητών του σχολείου, ενώ την ίδια ώρα μπόρεσε να παρακολουθήσει και την έκθεση φωτογραφίας που είχε επιμεληθεί η φωτογραφική ομάδα Βέροιας «Αντίθεσις».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας Γιάννης Καμπούρης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι σε λίγες μέρες το πάρκο θα φιλοξενήσει τον θερινό κινηματογράφο, ενώ στο Θέατρο Άλσος Μελίνα Μερκούρη θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις, προβλέποντας ότι θα είναι ένα όμορφο και δροσερό καλοκαίρι. Έπειτα ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Βέροιας Γιάννης Γεωργουδάκης χαιρέτισε την εκδήλωση.

Η παράσταση «Απ’ το σκοτάδι στο φως» βασίζεται σε έξι λέξεις. Είναι ο κύκλος του σύμπαντος, ο κύκλος της ζωής και οι 6 λέξεις είναι: Χάος, Γέννηση, Όνειρα, Επαφή, Μορφή και Αναγέννηση. Κάθε λέξη την αντιπροσωπεύουν κάποια τραγούδια ή μουσικές.

Ο Χρόνος. Αρχή, Μέση και Τέλος κι Αρχή. Μια ατέρμονη εναλλαγή σκότους και φωτός, σούρουπου κι αυγής, καταστροφής και δημιουργίας. Κι ανάμεσά τους τι;

1. Χάος
Βρισκόμαστε στην εποχή του χάους. Εδώ όλα συνυπάρχουν χωρίς κανόνες. Όλα είναι άμορφα, αιωρούμενα, συγκρουόμενα, ασυνάρτητα, σκοτεινά.

2. Αυτοσχεδιασμός
Αυτοσχεδιαστική ηχητική αποτύπωση του χάους.

3. Oxford suite- Ed Alleyne-Johnson
Αποτελεί τη γέφυρα χάους – γέννησης, όπου όλα τα στοιχεία αρχίζουν σιγά σιγά να δένουν για τη δημιουργία του νέου, της ζωής, του φωτός.

Γέννηση (παιδική ηλικία)
4. Ο Βασιλιάς-Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Aυτό το νέο που γεννήθηκε, ένα βρέφος εύθραυστο και ταυτόχρονα πολύτιμο, χρειάζεται την προσοχή μας και τη φροντίδα μας για να μεγαλώσει…
5. Quand je bois du vin clairet-Pierre Atteignant
…να πατήσει σταθερά στα δυο του πόδια και να τρέξει, να παίξει, να χαρεί!
Κι έτσι μέσα από το παιχνίδι να ανακαλύψει τον κόσμο.

Όνειρα (Εφηβεία)
6. Ήθελα να ‘μουν άρωμα- Παραδοσιακό Λέρου
Και μετά την ανακάλυψη του κόσμου έρχονται τα όνειρα. Τα όνειρα που σπάνε τους νόμους της βαρύτητας και πετάμε ψηλά, σπάνε τους κανόνες της κανονικότητας κι ό,τι πλάθει η φαντασία μας μπορεί να συμβεί! ονειρεύομαι να.., ήθελα να..,
7. Over the hill - Monika
Πάνω σ’ ένα ποδήλατο αφηνόμαστε στην κατηφόρα με τα χέρια ανοιχτά και στο τέλος του δρόμου αντί να πέσουμε, αρχίζουμε να πετάμε πάνω απ’ αυτή τη μικρή πόλη, πάνω απ’ τους λόφους.

Επαφή
8. At last - Mack Gordon, Harry Warren
Και τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα και τα μοιραζόμαστε με άλλους ανθρώπους.
9. Libertango- Astor Piazzolla
Κι ερχόμαστε σ’ επαφή με τους άλλους ανθρώπους κι ερωτευόμαστε, κι ενωνόμαστε σαν ένα χορό tango. Δύο σώματα που χορεύουν, ανασαίνουν, παλεύουν, δένονται σε ένα.

Μορφή (Ενηλικίωση)
10. Marche pour la cérémonie des Turcs- Jean Bartist Lully
Το παιδί μεγάλωσε. Είναι πια ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος. Έχει αποκτήσει μια συμπαγή μορφή. Όλα μέσα του είναι αρμονικά τοποθετημένα πλεγμένα και δεμένα σαν ένα παζλ που τα κομμάτια του, όλα σωστά βαλμένα, δημιουργούν την εικόνα της ολοκλήρωσης. Σαν ένα κομμάτι κλασικής μουσικής με συμπαγή μορφή και αρμονία.
11. Ποντιακά - Αυτοσχεδιασμός
Όμως τίποτε δεν κρατάει για πάντα, κι έτσι αυτή η ολοκληρωμένη μορφή αρχίζει να αποδομείται. Σαν το ίδιο του το σώμα και σαν καθετί υλικό που αντανακλάται μέσω της μορφής του, ο άνθρωπος αποφασίζει να "σκοτώσει" τον "μικρό" του εαυτό και να διδαχθεί την έννοια της αναγέννησης. Έτσι οδηγείται προς μια νέα έκρηξη που θα φέρει τη διάλυση αυτού που δημιουργήθηκε.

Αναγέννηση
12. Nantes- Beirut
Μέσα στη σιωπή μετά την έκρηξη, αρχίζει να γεννιέται κάτι νέο, κάτι διαφορετικό, κάτι ελπιδοφόρο που θα ανατρέψει τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα σπάσει τους κανόνες και θα παρασύρει ότι βρει στο διάβα του, σαν μια μεγάλη γιορτή που δεν μπορεί κανείς να σταματήσει να χορεύει. 

Συντελεστές

Βιολιά: Κατερίνα Τσιρώνη, Εύα Δημοκωστούλα
Βιολοντσέλο: Έλσα Ιωαννίδου
Φλάουτο: Σπύρος Καλαντζόπουλος
Κλαρινέτα: Mαριάννα Δαλιγκάρου
Σαξόφωνα: δημητρης γκατζης, Θωμάς Μπουκτσής
Τρομπέτα: Βασιλης Λιολιοπουλος
Τρομπόνι: Παναγιώτης Λιολιόπουλος
Αλτικόρνο: Δημήτρης Παπάζογλου
Κρουστά: Άγγελος Χαραλαμπίδης
Πιάνο: Αναστάσης Κετίκογλου, Ιωάννα Μποσμαλή, Τάσος Σαρήογλου
Κιθάρα: Αργύρης Δημόπουλος, Γιώργος Γούσιος, Γιάννης Μαντρατζής, Αγνή Πελεκίδου
Γιουκαλίλι: Αλίκη Παπαγιάννη
Ηλεκτρική Κιθάρα: Εύα Χατζίδου
Ηλεκτρικό Μπάσο: Παναγιώτης Λιολιόπουλος
Καβάλ: Αλέξανδρος Τσάνης
Ποντιακή λύρα: Θωμάς Μπουκτσής
Νταούλι: Αλέξανδρος Τσάνης
Ακορντεόν: Τάσος Σαρήογλου
Χορωδία: Νάγια Γεωργίου, Αργύρης Δημόπουλος, Ζωή Ευθύμιου, Αναστάσης Κετίκογλου, Ευδοκία Μακρίδου, Κατερίνα Μάντσιου, Ολυμπία Μάντσιου, Ιωάννα Μποσμαλή, Μαρία Ντούφα , Αγνή Πελεκίδου, Εύα Χατζίδου.
Διεύθυνση συνόλου: Εύα Δημοκωστούλα
Υπεύθυνοι Καθηγητές: Γιώργος Γούσιος, Εύα Δημοκωστούλα, Έλσα Ιωαννίδου
Poster lay out design: Villy Gousiou