tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Προεκλογική περίοδος στον δήμο Αλεξάνδρειας - Λοβέρδος, Ακριβόπουλος μίλησαν στο Έθνος για την απόφαση επανάληψης των εκλογών

Το απίθανο σενάριο επανάληψης των εκλογών σε Δήμο στατιστικά συμβαίνει μία φορά σε κάθε 15 χρόνια. Τα απίθανα έγιναν πιθανά στο Δήμο Αλεξάνδρειας όπου επικρατεί το απόλυτο διοικητικό αδιέξοδο και όπως φαίνεται τουλάχιστον για 2-3 μήνες ακόμα ο Δήμος θα κινείται στην αβεβαιότητα αλλά και σε ένα ιδιότυπο καθεστώς προεκλογικής περιόδου έχοντας νέα Δημοτική Αρχή η οποία όμως ουσιαστικά ακυρώθηκε και έχει το χαρακτήρα υπηρεσιακής διοίκησης.

Τα «απίστευτα« και άκρως... ελληνικά συμβαίνουν στον Δήμο Αλεξάνδρειας με ότι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, την εξυπηρέτηση των πολιτών και γενικότερα την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του και την εξέλιξη των μεγάλων έργων. Σημειωτέων πως ο Δήμος Αλεξάνδρειας είναι από τους πιο μεγάλους σε έκταση Δήμους της χώρας με έκταση 478,8 τ.χλμ., 38.292 πληθυσμό και 25 Δημοτικές Ενότητες.

Κόπηκε λόγω χαμηλής ποσόστωσης γυναικών

Την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024 το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Βέροιας δικαίωσε την προσφυγή του συνδυασμού «Μαζί ΑλλάΖΟΥΜΕ» με επικεφαλής τη Δώρα Κουρκουτά. Ο συνδυασμός της Κουρκουτά είχε αποκλειστεί από το Εκλογοδικείο Βέροιας κατά την εξέταση της υποψηφιότητας στις 10 Σεπτεμβρίου 2023 λόγω χαμηλής ποσόστωσης γυναικών, παρότι κατά την ημέρα της εξέτασης του φακέλου είχε τακτοποιήσει την ποσόστωση με παραιτήσεις άλλων συμβούλων. Το εκλογοδικείο Βέροιας είχε αποκλείσει τότε και τον συνδυασμό ΑΝΑΤΡΟΠΗ του Θέμη Σιδηρόπουλου ο οποίος δεν ολοκλήρωσε ηλεκτρονικά την διαδικασία στις 31 Αυγούστου. Την ίδια ημερομηνία έλαβε ως κριτήριο και για τον αποκλεισμό της Κουρκουτά.

«Χωρίς αντίπαλο» ο Γκυρίνης

Έτσι στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου κατέβηκαν μόνο ο συνδυασμός ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ του Παναγιώτη Γκυρίνη ο οποίος είχε 270 υποψηφίους και η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ του Ηλία Ιακωβίδη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 στον Δήμο Αλεξάνδρειας του νομού Ημαθίας ο Παναγιώτης Γκυρίνης έλαβε ποσοστό 79,73% και ο αντίπαλος του Ηλίας Ιακουβίδης, έλαβε 20,27% κι έτσι εκλέχθηκε ο Γκυρίνης από την πρώτη Κυριακή και μάλιστα για τρίτη θητεία.

Ήρθαν τα πάνω κάτω

Η Δώρα Κουρκουτά έκανε προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Βέροιας για αντικανονικό αποκλεισμό του συνδυασμού της από το Εκλογοδικείο Βέροιας τον Σεπτέμβριο και δικαιώθηκε. Το Διοικητικό ακύρωσε την απόφαση του Εκλογοδικείου και μαζί και το αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 και ενώ ήδη έχει ορκιστεί η νέα Δημοτική Αρχή με δήμαρχο τον Παναγιώτη Γκυρίνη.

Η ανατρεπτική απόφαση

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βέροιας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ακυρώνει τις εκλογές που διενεργήθηκαν την 8η Οκτωβρίου 2023 στο Δήμο Αλεξάνδρειας για την ανάδειξη Δημάρχου, δημοτικών συμβούλων, συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων και συμβούλων και προέδρων τοπικών κοινοτήτων. Διατάσσει την επανάληψη των εκλογών Δημάρχου, δημοτικών συμβούλων, συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων και συμβούλων και προέδρων τοπικών κοινοτήτων στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου Αλεξάνδρειας με τη συμμετοχή των συνδυασμών α) “Μαζί ΑλλάΖΟΥΜΕ”, β) “ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ” και γ) “ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ”».

Προσφυγή Γκυρίνη στο ΣτΕ

Ο Γκυρίνης μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου που ανακοινώθηκε 11/1/2024 συντάσσει με τους νομικούς του την προσφυγή προς το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο εντός δύο μηνών πρέπει να λύσει τη διαφορά. Είτε να ανατρέψει την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βέροιας κάνοντας αποδεκτό το αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, είτε να την κάνει δεκτή την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου ανάβοντας το πράσινο φως για νέες εκλογές.

Λοβέρδος: «Επανορθώθηκε η αδικία»

«Επανορθώθηκε η αδικία», είπε στο ethnos.gr ο Ανδρέας Λοβέρδος το γραφείο του οποίου εκπροσώπησε την Δώρα Κουρκουτά στην ένσταση που εκδικάστηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βέροιας και τόνισε: «Είναι πράγματι σπάνια η περίπτωση επανάληψης δημοτικών εκλογών. Αν θυμάμαι καλά είχαμε και μία περίπτωση το 2019 στη Μεσσηνία. Στην προκειμένη περίπτωση η ένσταση θεμελιώθηκε σωστά και επανορθώθηκε η άδικη απόφαση του Εκλογοδικείου που κινήθηκε κόντρα σε κάθε εκδοχή νομολογίας και νομοθεσίας και έκοψε έναν ολόκληρο συνδυασμό που δεν είχε καμία εκκρεμότητα. Έγινε προσβολή Συνταγματικής επιφάνειας που έχει να κάνει με τη λαϊκή κυριαρχία».

«Αποδείχτηκε πως την ημέρα που γινόταν η αξιολόγηση του Συνδυασμού από το Εκλογοδικείο τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Δεν έχω αμφιβολία για τη νομική ορθότητα των επιχειρημάτων μας και για τη νομολογία που είναι συντριπτικά υπέρ μας. Η προσφυγή που έγινε δεν έχει τον χαρακτήρα έφεσης. Η αξιολόγηση γίνεται μία φορά, επομένως αναφερόμαστε σε αναίρεση δηλαδή σε σφάλμα της εφαρμογής του νόμου. Πιστεύω πως θα υπάρξει δικαίωση και στο ΣτΕ, δηλαδή, θα δικαιώσει την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου και το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο θα έχουμε πάλι εκλογές οι οποίες θα οριστούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το ΥΠΕΣ. Δεν γνωρίζω εάν η άλλη πλευρά θα ζητήσει αναστολή των νέων εκλογών μέχρι να βγει η απόφαση του ΣτΕ».

Ακριβόπουλος: «Νομική ακροβασία»

«Νομική ακροβασία», χαρακτήρισε στο ethnos.gr την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου ο νομικός εκπρόσωπος του Παναγιώτη Γκυρίνη, Γιάννης Ακριβόπουλος εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση για δικαίωση της αίτησης αναίρεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας η οποία συντάσεται και εντός των επομένων ωρών θα κατατεθεί στο Πρωτοδικείο ώστε να κοινοποιηθεί στο ΣτΕ το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να εκδώσει απόφαση. Σύμφωνα με τον Ακριβόπουλο το Διοικητικό Πρωτοδικείο κακώς δέχτηκε μετά τις 31 Αυγούστου (καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης υποψηφιοτήτων) τις 12 παραιτήσεις μελών του συνδυασμού.

«Κακώς έγινε δεκτές οι παραιτήσεις μετά τις 31/8»

«Είμαστε βέβαιοι πως το ΣτΕ θα γίνουν σωστές ερμηνείες που θα μας δικαιώνουν απόλυτα. Ανάλογες περιπτώσεις έχουν υπάρξει και στο παρελθόν και το ΣτΕ έχει λάβει τις σωστές αποφάσεις. Αυτό που έπρεπε να δει το Διοικητικό Πολυμελές Βέροιας και δεν είδε, αλλά σίγουρα θα δει το ΣτΕ είναι εάν ο συνδυασμός είχε τις προϋποθέσεις στις 31 Αυγούστου και όχι στις 10 Σεπτεμβρίου που εξετάστηκε ο φάκελος της υποψηφιότητας. Και είναι σίγουρο πως δεν τις είχε στις 31 Αυγούστου αφού εκ των υστέρων έγιναν 12 παραιτήσεις υποψηφίων ώστε να υπάρξει η σωστή ποσόστωση γυναικών».

Τα αδιέξοδα με εκλογές και ΣτΕ

Τι θα γίνει στο μεταξύ σε αυτό το διάστημα; Θα οριστεί από την Αποκεντρωμένη, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Πρωτοδικείο Βέροιας νέα ημερομηνία εκλογών ή θα περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ; Τι θα γίνει στην περίπτωση που γίνουν εκλογές και μετά εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ που τις ακυρώνει;

«Το ορθό είναι πρώτα να βγει η απόφαση του ΣτΕ»

Όπως τόνισε ο Γιάννης Ακριβόπουλος η πλευρά του νυν δημάρχου Παναγιώτη Γκυρίνη ούτε επιθυμεί, ούτε και προβλέπεται να καταθέσει αίτηση αναστολή εκτέλεσης της απόφασης, δηλαδή, να ζητήσει αναβολή των εκλογών μέχρι την έκδοση απόφασης του ΣτΕ τονίζοντας: «Θα περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και δεν θα ζητήσουμε αναστολή των εκλογών για πολλούς λόγους. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ταχύτατη κρίση από το ΣτΕ ώστε να κάνει ταχεία εκκαθάριση της διαφοράς και επίσης δεν προβλέπεται η αναστολή ακριβώς επειδή η διαδικασία είναι γρήγορη. Άλλωστε θα ήταν και μάταιο όλο αυτό. Όμως, προσωπική μου άποψη είναι πως το ορθό είναι να γίνουν εκλογές μετά την απόφαση του ΣτΕ διότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε νέα αδιέξοδα. Να προκηρυχθούν δηλαδή οι εκλογές μέσα στο επόμενο δίμηνο και μετά να έρθει η απόφαση του ΣτΕ που να ακυρώνει την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, δηλαδή, να μας δικαιώνει οπότε οι εκλογές και όλη η αναστάτωση να μην έχει κανένα νόημα. Φαντάζομαι πως το θέμα θα απασχολήσει το Υπουργείο Εσωτερικών και το Πρωτοδικείο Βέροιας ώστε να μπει μία τάξη».

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69