tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Τίτλοι τέλους για το Ογκολογικό Παίδων

Γράφει η Βαρβάρα Σαράντη

Την ημέρα που είναι αφιερωμένη απο τον ΟΗΕ κατά του παιδικού καρκίνου επέλεξε ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για να ανακοινώσει τη μετατροπή της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Προχώρησε έτσι ένα ακόμη βήμα στον κατήφορο της απαξίωσης της Δημόσιας υγείας με την εκχώρηση δημόσιων δομών στην ιδιωτική πρωτοβουλία και μάλιστα στον ευαίσθητο χώρο της παιδικής θεραπείας. Και όπως όλες οι δημόσιες δομές απαξιώνονται πριν ιδιωτικοποιηθούν, έτσι και  το Ογκολογικό ξεκινά να αποδυναμώνεται για να περάσει στα χέρια των ιδιωτών . Τον Δεκέμβρη του 2022 οι γιατροί καταγγέλλουν «τεράστιες ελλείψεις, το προσωπικό κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες του τμήματος. 

Το χρονικό της προαποφασισμένου ξεπούληματος σε επιχειρηματικά συμφέροντα του Παίδων «Αγία Σοφία» έχει ως εξής:

  • Η αρχή έγινε με την καταστρατήγηση της ρήτρας παραχώρησης του οικοπέδου από το Ελληνικό Δημόσιο που επέτρεπε μόνο ανέργερση Ογκολογικών τμημάτων.
  • Στη συνέχεια το τμήμα που ανήκει διοικητικά στο ¨Αγία Σοφία¨ μετατράπηκε σε τμήμα με διοικητική αυτοτέλεια.
  • Το τελευταίο βήμα σε μια προσπάθεια πολλών ετών με απώτερο σκοπό να καταλήξει στα χέρια συγκεκριμένων ατόμων είναι η μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που ψηφίστηκε από τη Ν.Δ.
  • Με την ψήφιση του νομοσχεδίου η ογκολογική μονάδα από τμήμα του ΕΣΥ και της δημόσιας δωρεάν Υγείας καταλήγει σε ιδιωτικό καθεστώς.

Τα Ογκολογικά τμήματα λειτουργούν απο την ίδρυση του ΕΣΥ και προσφέρουν τεράστιο έργο.  Συνεργάζονται με κέντρα του εξωτερικού ακολουθώντας τα πιο σύγχρονα πρωτόκολλα θεραπείας χωρίς να υπολείπονται σε έρευνα και εκπαίδευση. Συγκεκριμένα στο Ογκολογικό  του «Αγία Σοφία» πραγματοποιείται  το 25% - 30% των κλινικών δοκιμών που γίνονται στην Ελλαδα. Επίσης καλύπτει το 80% των περιστατικών της χώρας στο ευαίσθητο αντικείμενο της αντιμετώπισης των νεοπλασματικών ασθενειών μικρών παιδιών.

Οι γονείς των παιδιών που νοσηλεύονται με καρκίνο είναι εξαιρετικά ανήσυχοι και σημειώνουν  «ότι όλα όσα περιγράφονται στο νομοσχέδιο ως οφέλη για τους ασθενείς είναι πράγματα που συμβαίνουν ήδη με την υφιστάμενη δομή και τρόπο λειτουργίας. Αντιθέτως, υπάρχει ανησυχία ως προς τον τρόπο λειτουργίας του νέου «κέντρου», καθώς δεν αποτελεί και δεν μπορεί να αποτελέσει αυτοτελή νοσοκομειακή μονάδα.

Τέλος η Ελληνική Εταιρία Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε αλλαγή δομής ή αναθεώρηση της υφιστάμενης πραγματικότητας για την αντιμετώπιση των νεοπλασιών σε παιδιά και εφήβους «θα οδηγήσει σε ενδεχόμενη ακύρωση των επιτευγμάτων της χώρας μας στον τομέα του καρκίνου στο παιδί και τον έφηβο, σε οπισθοδρόμηση και απώλεια πολύτιμου χρόνου, καθώς πολλές διαδικασίες θα πρέπει να διακοπούν ή να επαναπροσδιορισθούν».

Παρά τις φωνές και τις ανησυχίες που  επισημαίνουν ότι πρόκειται για μοναδικό ογκολογικό νοσοκομείο για παιδιά στη χώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ. αδιαφόρησε πλήρως και προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση  με ιδεοληπτική ορμή. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει τα συμβόλαιά της με όποιον τρόπο και όπου μπορεί. Και ας αφορά παιδιά. Παιδιά με καρκίνο.

Είναι γνωστή άλλωστε η αλλεργία του συστήματος διακυβέρνησης Μητσοτάκη σε ο,τιδήποτε έχει δημόσιο χαρακτήρα και ο εναγκαλισμός του με τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα.

  • Στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων δεν αξίζουν τέτοια μικροκομματικά παιχνίδια πριν τις εκλογές. Καμία μεταβολή της ιδιότητας του νομικού καθεστώτος με φόντο την ιδιωτικοποίηση δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή.
  • Οι εκλογές θα ανατρέψουν τα τετελεσμένα που βιάζονται να δημιουργήσουν Μητσοτάκης, Πλεύρης και Γκάγκα και η προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ θα τα φροντίσει και αυτά σύντομα!

Βαρβάρα  Σαράντη

Φιλόλογος

Υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69